Σουκραλόζη: Προκαλεί Βλάβες στο DNA και Αυξάνει τον Κίνδυνο Διαφόρων Νόσων Σύμφωνα με Νέα Μελέτη

Η σουκραλόζη, ένα υποκατάστατο της ζάχαρης, φαίνεται ότι τελικά είναι αρκετά επικίνδυνη για την υγεία και θα πρέπει να αποφεύγεται πλήρως στη διατροφή μας, όπως υποστηρίζει η επιστημονική ομάδα μίας νέας έρευνας. Η ουσία αυτή χρησιμοποιείται σήμερα ως γλυκαντικό σε διάφορα τρόφιμα και αναψυκτικά, κάτι που θα πρέπει να αλλάξει σύντομα με την παρέμβαση των φορέων υγείας, πρόσθεσαν οι συγγραφείς.

Η έρευνα που κατέληξε στα παραπάνω αποτελέσματα δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Toxicology and Environmental Health, Part B. Πρακτικά, η επιστημονική ομάδα της έρευνας εξέθεσε διάφορα κύτταρα και ιστούς του ανθρώπου στη σουκραλόζη με σκοπό να διαπιστώσει αν επηρεάζει κάπως τη λειτουργία τους. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η σουκραλόζη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του εντέρου.

Από τις αναλύσεις της ομάδας διαπιστώθηκε ότι η σουκραλόζη μπορεί να διασπάσει το DNA, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για αρκετά χρόνια νοσήματα. Η ομάδα συνέδεσε επίσης τη σουκραλόζη με το σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου, καθώς έδειξε ότι το γλυκαντικό μπορεί να αυξήσει τη διαπερατότητα του εντερικού τοιχώματος.

Περαιτέρω πειράματα που έκαναν οι συγγραφείς έδειξαν ότι η σουκραλόζη μεταβολίζεται σε μία ουσία που λέγεται sucralose-6-acetate, η οποία μπορεί να προκαλέσει δομικές αλλαγές στο DNA του ανθρώπου. Μάλιστα, εξετάζοντας διάφορα προϊόντα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα επίπεδα της παραπάνω ουσίας είναι αρκετά υψηλά και ξεπερνούν το μέγιστο επιτρεπτό όριο που έχει τεθεί από τους Ευρωπαϊκούς φορείς υγείας.

«Είναι απαραίτητο να εξετάσουμε ξανά τις επίσημες οδηγίες για τη σουκραλόζη, καθώς όπως φαίνεται είναι αρκετά επικίνδυνη για την υγεία. Γενικότερα, η σύστασή μας είναι να αποφεύγετε εντελώς όλα τα προϊόντα που περιέχουν σουκραλόζη», υποστήριξαν οι συγγραφείς της μελέτης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το συγκεκριμένο γλυκαντικό.

Το FDA των ΗΠΑ θεωρεί τη σουκραλόζη ακίνδυνη και σύμφωνα με τις παρούσες οδηγίες δεν υπάρχει περιορισμός αναφορικά με τη χρήση της.

«Προκειμένου να εξετάσει την ασφάλεια της σουκραλόζης, το FDA εξέτασε περισσότερες από 110 έρευνες οι οποίες είχαν ως στόχο να διαπιστώσουν πιθανές τοξικές επιδράσεις της ουσίας. Από τις αναλύσεις αυτές δεν διαπιστώθηκε κάποια επιπλοκή στο αναπαραγωγικό, το νευρικό ή άλλα συστήματα. Η σουκραλόζη δεν φάνηκε επίσης να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου ούτε προκαλούσε αλλαγές στο μεταβολισμό», είχε αναφέρει ο FDA στην ανακοίνωσή του σχετικά με τη σουκραλόζη.

Φωτογραφία: Ylanite Koppens

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα