Σύνδρομο Διαρρέοντος Εντέρου: Με Ποιες Παθήσεις Συνδέεται;

Το σύνδρομο διαρρέοντος ή διαπερατού εντέρου είναι μία πάθηση του γαστρεντερικού συστήματος που προσβάλλει το τοίχωμα του εντέρου. Στους ασθενείς που πάσχουν από το σύνδρομο αυτό, τα βακτήρια καθώς και άλλες τοξίνες μπορούν να διαπεράσουν το εντερικό τοίχωμα και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Αρκετοί επαγγελματίες υγείας δεν αναγνωρίζουν το σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου ως νόσο, ωστόσο τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι αυτό συμβάλλει στη εμφάνιση μίας σειράς παθήσεων.

Τι είναι το Σύνδρομο Διαρρέοντος Εντέρου;

Το γαστρεντερικό σύστημα αποτελείται από μία σειρά οργάνων που συνδέονται μεταξύ τους. Εκτείνεται από το στόμα μέχρι τον πρωκτό και περιλαμβάνει:

  • Τον οισοφάγο
  • Το στόμαχο
  • Το λεπτό και το παχύ έντερο

Τα πεπτικά ένζυμα που βρίσκονται στο στόμαχο και το λεπτό έντερο διασπούν τις θρεπτικές ουσίες της τροφής σε μικρότερα μόρια τα οποία ο οργανισμός χρησιμοποιεί για την εκπλήρωση των ενεργειακών του αναγκών, την ανάπτυξή του και την επιδιόρθωση των βλαβών που έχει υποστεί.

Το έντερο παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από επιβλαβή βακτήρια και τοξίνες.

Μικρά ανοίγματα στο εντερικό τοίχωμα επιτρέπουν στο νερό και σε άλλες ουσίες να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, αποκλείοντας παράλληλα την είσοδο σε βακτήρια και άλλες επιβλαβείς ουσίες. Στο σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου, τα ανοίγματα αυτά είναι ευρύτερα, γεγονός που επιτρέπει σε σωματίδια της τροφής, βακτήρια και τοξίνες να εισέλθουν άμεσα στην κυκλοφορία του αίματος.

Εντερικό Μικροβίωμα και Σύνδρομο Διαρρέοντος Εντέρου

Το έντερο φιλοξενεί ένα μεγάλο πληθυσμό βακτηρίων τα οποία αποτελούν το εντερικό μικροβίωμα. Τα βακτήρια αυτά βοηθούν στην πέψη, προστατεύουν το εντερικό τοίχωμα και υποστηρίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Στο σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου παρατηρούνται συχνά ανισορροπίες στα βακτήρια του εντερικού μικροβιώματος.

Σύμφωνα με μία μελέτη του 2016, η διαταραχή της ισορροπίας του εντερικού μικροβιώματος μπορεί να προκαλέσει ανοσιακή απόκριση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εμφάνιση εντερικής φλεγμονής και αυξημένη διαπερατότητα του εντερικού τοιχώματος. Η τελευταία αναφέρεται στην ευκολία με την οποία οι διάφορες ουσίες μπορούν να διαπεράσουν το έντερο και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Σύνδρομο Διαρρέοντος Εντέρου και Άλλες Παθήσεις

Το σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μίας σειράς παθήσεων οι οποίες περιλαμβάνουν:

Ακόμα δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν το σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου αποτελεί αίτιο ή σύμπτωμα των παραπάνω παθήσεων.

Ωστόσο, μία μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι η αυξημένη διαπερατότητα του εντερικού τοιχώματος συμβάλλει στην εμφάνιση των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου. Αντίστοιχα, μία μελέτη του 2019 παρατήρησε ότι το ίδιο σύμπτωμα προϋπάρχει της εμφάνισης του διαβήτη τύπου 1.

Αρκετοί επιστήμονες έχουν εξετάσει επίσης τον άξονα εντέρου-εγκεφάλου, δηλαδή τη σύνδεση ανάμεσα στο γαστρεντερικό σύστημα και τον εγκέφαλο. Μία μελέτη του 2017 έδειξε ότι το σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών νόσων, όπως οι αγχώδεις διαταραχές και η κατάθλιψη. Ωστόσο, οι παρατηρήσεις αυτές πρέπει να επιβεβαιωθούν από μελλοντικές έρευνες.

Συμπτώματα

Το σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου έχει αρκετά συμπτώματα που εμφανίζονται και σε άλλες παθήσεις, γεγονός που καθιστά τη διάγνωση της νόσου ιδιαίτερα δύσκολη.

Συμπτώματα που εμφανίζονται συχνά στο σύνδρομο περιλαμβάνουν:

  • Χρόνια διάρροια, δυσκοιλιότητα ή μετεωρισμό
  • Διατροφικές ανεπάρκειες
  • Αίσθημα κόπωσης
  • Κεφαλαλγία
  • Σύγχυση
  • Δυσκολία στη συγκέντρωση
  • Δερματικά προβλήματα όπως ακμή, εξάνθημα ή έκζεμα
  • Αρθραλγίες
  • Διάχυτη φλεγμονή

Αίτια και Παράγοντες Κινδύνου

Ακόμη δεν γνωρίζουμε ποια είναι τα αίτια των συμπτωμάτων του συνδρόμου διαρρέοντος εντέρου. Ωστόσο, διάφοροι παράγοντες κινδύνου μπορούν να διαταράξουν το εντερικό μικροβίωμα και να αυξήσουν τη διαπερατότητα του εντερικού τοιχώματος. Αυτοί περιλαμβάνουν:

Υπάρχει Σύνδεση Ανάμεσα στο Σύνδρομο Διαρρέοντος Εντέρου και τον Αυτισμό;

Τα αίτια του αυτισμού δεν είναι ακόμη γνωστά. Ωστόσο, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι διάφοροι γενετικοί, βιολογικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες ενοχοποιούνται για την εμφάνιση της νόσου. Προσφάτως, αρκετοί ερευνητές έχουν αρχίσει να εξετάζουν μία πιθανή σύνδεση ανάμεσα στο εντερικό μικροβίωμα, την αυξημένη διαπερατότητα του εντέρου και τον αυτισμό.

Εντερικό Μικροβίωμα και Αυτισμός

Σύμφωνα με μία μελέτη του 2016, τα παιδιά με αυτισμό παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια και έμετο, με αυξημένη συχνότητα.

Σε μία μικρή έρευνα του 2017, οι επιστήμονες συνέκριναν δείγματα κοπράνων από δύο ομάδες παιδιών. Η μία ομάδα περιελάμβανε παιδιά με αυτισμό και συμπτώματα από το γαστρεντερικό, ενώ η δεύτερη παιδιά χωρίς τα παραπάνω. Οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά του βακτηρίου Clostridium perfringens στα δείγματα των παιδιών με αυτισμό και συμπτώματα από το γαστρεντερικό.

Εντερική Διαπερατότητα και Αυτισμός

Σε μία ανάλυση του 2019, οι επιστήμονες κατάφεραν αν επιβεβαιώσουν τη σύνδεση ανάμεσα στις ανισορροπίες του εντερικού μικροβιώματος και τον αυτισμό.

Μία έρευνα του 2010 διαπίστωσε αυξημένη διαπερατότητα του εντέρου τόσο σε ασθενείς με αυτισμό όσο και στους συγγενείς πρώτου βαθμού αυτών. Αντιθέτως, μία έρευνα του 2013 δεν παρατήρησε σημαντικές διαφορές στην εντερική διαπερατότητα των παιδιών με αυτισμό.

Σίγουρα πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί αν η αυξημένη διαπερατότητα του εντερικού τοιχώματος παίζει ρόλο στην εμφάνιση αυτισμού.

Θεραπεία και Βελτίωση της Υγείας του Εντέρου

Καθώς αρκετοί επαγγελαμτίες υγείας δεν θεωρούν το σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου πραγματικό νόσημα, δεν υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία για τη νόσο. Ωστόσο, ορισμένες παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής και τη διατροφή μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας του εντέρου, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να περιορίσει τα συμπτώματα της νόσου.

Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας του εντέρου:

  • Κατανάλωση προβιοτικών για την ενίσχυση των ωφελίμων βακτηρίων
  • Κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε πρεβιοτικές ίνες, όπως λαχανικά και τρόφιμα ολικής αλέσεως
  • Περιορισμός της κατανάλωσης κρέατος, γαλακτοκομικών και αυγών
  • Αποφυγή των προστιθεμένων σακχάρων και των τεχνητών γλυκαντικών

Οι παρακάτω προσεγγίσεις μπορούν να βελτιώσουν την πέψη και να ενισχύσουν την υγεία του εντέρου:

  • Φυσική άσκηση
  • Επαρκής ύπνος
  • Περιορισμός του στρες
  • Περιορισμός της αλόγιστης κατανάλωσης αντιβιοτικών
  • Διακοπή του καπνίσματος
Φωτογραφία: Liza Summer

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα