Σιρόπι Σφενδάμου: Μία Υγιεινή Εναλλακτική Επιλογή για τα Τεχνητά Γλυκαντικά;

Το σιρόπι σφενδάμου είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια ως πιο υγιεινή εναλλακτική επιλογή σε σχέση με τα διάφορα τεχνητά γλυκαντικά, καθώς έχει πολύ χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη, παχυσαρκίας και άλλων μεταβολικών νόσων.

Μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Heliyon εξερεύνησε τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία το σιρόπι σφενδάμου, αναλύοντας παράλληλα τις θρεπτικές ουσίες και τα υπόλοιπα συστατικά του γλυκαντικού αυτού.

Διατροφικές Πληροφορίες για το Σιρόπι Σφενδάμου

Το σιρόπι σφενδάμου είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και επομένως αποτελεί μία καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Περιέχει επίσης αρκετά μέταλλα (κάλιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, νάτριο, σίδηρο και μαγνήσιο) και βιταμίνες (νιασίνη, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη) τα οποία είναι απαραίτητα για διάφορες λειτουργίες του οργανισμού, όπως η σύνθεση ενζύμων και ορμονών, καθώς και η διατήρηση της υγείας των οστών, της καρδιάς και της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ακόμη ότι το σιρόπι σφενδάμου προστατεύει και τη λειτουργία του ήπατος, καθώς καταστέλλει την παραγωγή αμμωνίας, ρυθμίζει τη λιπογένεση και τη λιπόλυση, ενώ παράλληλα περιορίζει και τα επίπεδα των ηπατικών ενζύμων AST και ALT. Η μέτρια κατανάλωση του τροφίμου αυτού βοηθά επίσης στη ρύθμιση της γλυκόζης αίματος, όπως έδειξαν έρευνες σε πειραματόζωα με διαβήτη τύπου 2.

Προϊόντα που περιέχουν σιρόπι σφενδάμου και πολυφαινόλες έχει διαπιστωθεί επίσης ότι μπορεί να περιορίσουν τα επίπεδα της LDL, αυξάνοντας την παραγωγή κετονών.

Φαρμακολογικά Στοιχεία για το Σιρόπι Σφενδάμου

Έρευνες έχουν δείξει ότι το σιρόπι σφενδάμου έχει αρκετές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, μπορεί να περιορίσει την παραγωγή νιτρικού οξέος, καθώς και τις δραστικές μορφές οξυγόνου, γεγονός που μειώνει το οξειδωτικό στρες.

Εκτός από τις αντιοξειδωτικές δράσεις, το σιρόπι σφενδάμου έχει και αντιφλεγμονώδεις δράσεις οι οποίες συνδέονται με τις φαινόλες που περιέχει. Σύμφωνα με αρκετές μελέτες οι φαινόλες περιορίζουν τη φλεγμονή μειώνοντας την παραγωγή νιτρικού οξέος, καθώς και προσταγλανδίνης Ε2.

Διάφορες μελέτες έχουν ασχοληθεί επίσης και με τις αντικαρκινικές ιδιότητες που έχει το σιρόπι σφενδάμου. Οι έρευνες αυτές είχαν δείξει ότι το τρόφιμο αυτό μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο για διάφορες μορφές καρκίνου, μεταξύ των οποίων αυτοί του προστάτου, του πνεύμονα, του μαστού και του παχέος εντέρου.

Τέλος, αναφορικά με τη νόσο Alzheimer, δεδομένα έχουν δείξει ότι το σιρόπι σφενδάμου μπορεί να περιορίσει τη συσσώρευση των πλακών β αμυλοειδούς, καθώς και των πεπτιδίων της πρωτεΐνης ταυ.

Φωτογραφία: Ben Cheung

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα