Σεμαγλουτίδη: Γιατί οι Ασθενείς Ξαναπαίρνουν τα Χαμένα Κιλά μετά τη Διακοπή του Φαρμάκου;

Οι ασθενείς που παίρνουν σεμαγλουτίδη για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας αυξάνουν ξανά το σωματικό τους βάρος όταν σταματήσουν τη λήψη των παραπάνω φαρμάκων, όπως υποστηρίζει μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Diabetes, Obesity and Metabolism.

Η σεμαγλουτίδη είναι ένας αγωνιστής των υποδοχέων του πεπτιδίου GLP1 και έχει εγκριθεί σήμερα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του διαβήτη.

Το φάρμακο δημιουργεί ταχύτερα αίσθημα πλήρωσης στους ασθενείς και επομένως καταστέλλει την όρεξη. Ένας από τους μηχανισμούς που χρησιμοποιεί για την επίτευξη του παραπάνω στόχου είναι η επιβράδυνση την κένωσης του στομάχου.

Ένα από τα Πλέον Αποτελεσματικά Φάρμακα για την Αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας

Η σεμαγλουτίδη θεωρείται σήμερα ένα από τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα που έχουμε στο οπλοστάσιό μας για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του διαβήτη, με εξαίρεση ίσως μόνο το βαριατρικό χειρουργείο.

Αρκετά δεδομένα έχουν δείξει ότι η σεμαγλουτίδη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και αυτός είναι ο λόγος που συχνά χορηγείται σε ασθενείς με προδιαβήτη.

Τι Συμβαίνει όταν Διακόπτεται η Λήψη του Φαρμάκου;

Αν και η σεμαγλουτίδη είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, στην πραγματικότητα οι επιδράσεις της διαρκούν όσο ο ασθενής λαμβάνει το φάρμακο.

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2022 η οποία θέλησε να εξετάσει τις αλλαγές στο σωματικό βάρος και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε ασθενείς που έπαιρναν το φάρμακο, διαπίστωσε ότι σχεδόν 12 μήνες μετά τη διακοπή της θεραπείας οι περισσότεροι ασθενείς είχαν ξαναπάρει περίπου τα 2/3 του βάρους που έχασαν με τη σεμαγλουτίδη.

Ως αποτέλεσμα περιορίστηκαν σε αντίστοιχο βαθμό και τα οφέλη που είχε προσφέρει το φάρμακο στην αντιμετώπιση των καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου, όπως η αρτηριακή πίεση, τα λιπίδια του αίματος, η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη και η CRP.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της παραπάνω μελέτης, το γεγονός αυτό δείχνει ότι πιθανώς οι ασθενείς θα πρέπει να συνεχίσουν τη λήψη του φαρμάκου προκειμένου να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα οφέλη που προσφέρει για την υγεία.

Γιατί οι Ασθενείς Ξαναπαίρνουν τα Χαμένα Κιλά;

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της μελέτης, ο λόγος που οι ασθενείς παίρνουν και πάλι τα κιλά που είχαν χάσει όταν διακόψουν τη θεραπεία με τη σεμαγλουτίδη είναι ότι πρακτικά το φάρμακο δεν μπορεί να θεραπεύσει τα αίτια που οδήγησαν αρχικά τον ασθενή σε παχυσαρκία.

Βέβαια, σε ορισμένους ασθενείς η λήψη του φαρμάκου προκαλεί αλλαγές στο μεταβολισμό οι οποίες παραμένουν ακόμα και μετά τη διακοπή του. Οι αλλαγές αυτές συνήθως συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους όταν ο ασθενής σταματήσει να παίρνει το φάρμακο.

Για παράδειγμα, μία έρευνα που εξέτασε την πορεία των ασθενών που συμμετείχαν στην Αμερικανική εκπομπή “The Biggest Loser” (ένα τηλεοπτικό ριάλιτι με στόχο την απώλεια βάρους) παρατήρησε ότι σχεδόν 6 χρόνια μετά τη συμμετοχή τους στην παραπάνω εκπομπή, οι ασθενείς είχαν ακόμα επιβράδυνση στο μεταβολικό ρυθμό.

Πώς Μπορώ να Μην Ξαναπάρω τα Χαμένα Κιλά;

Η ιδανική διάρκεια λήψης της σεμαγλουτίδης δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα, ωστόσο πλέον γνωρίζουμε ότι η διακοπή του φαρμάκου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Ως αποτέλεσμα, είναι σημαντικό να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής όσο παίρνετε το φάρμακο τις οποίες θα διατηρήσετε και μετά τη διακοπή του.

Βέβαια, η παχυσαρκία αποτελεί χρόνια νόσο, επομένως δεν αποκλείεται τελικά ορισμένοι ασθενείς να χρειάζονται το παραπάνω φάρμακο μακροπρόθεσμα προκειμένου να διατηρηθούν σε φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός θα πρέπει να σταθμίζει τα οφέλη και τους κινδύνους εξατομικευμένα προκειμένου να αποφασίσει αν το φάρμακο μπορεί να χορηγηθεί σε έναν ασθενή.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα φάρμακα δεν αποτελούν εναλλακτική της φυσικής άσκησης και της υγιεινής διατροφής.

Φωτογραφία: SHVETS production

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα