Σεμαγλουτίδη: Μπορεί να Αντιμετωπίσει τη Λιπώδη Διήθηση του Ήπατος

Περίπου ένας στους 5 ενήλικες στο Δυτικό κόσμο πάσχει από λιπώδη διήθηση του ήπατος σήμερα. Ο όρος αυτός περιγράφει αρκετές διαφορετικές παθήσεις του ήπατος που δεν σχετίζονται με κατανάλωση αλκοόλ και μπορεί να προκαλέσουν διάφορες επιπλοκές, όπως κίρρωση, καρκίνο του ήπατος και ηπατική ανεπάρκεια.

Σήμερα δεν υπάρχει κάποια εγκεκριμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση της νόσου. Ωστόσο πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε στις ΗΠΑ η χρηματοδότηση μίας κλινικής δοκιμής η οποία θα εξετάσει μία νέα θεραπεία που έχει δείξει μέχρι στιγμής πολύ θετικά δείγματα.

«Δυστυχώς οι περισσότεροι ασθενείς με λιπώδη διήθηση του ήπατος δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από τη νόσο καθώς συχνά τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν ο ασθενής βρίσκεται ήδη στο στάδιο της κίρρωσης. Στην κλινική δοκιμή που θα κάνουμε έχουμε ως στόχο να εξετάσουμε μία νέα θεραπεία η οποία μπορεί να ωφελήσει όλους τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες νόσους του ήπατος», υποστηρίζουν οι επιστήμονες της νέας κλινικής δοκιμής.

Η κλινική δοκιμή λέγεται SAMARA και θα εξετάσει αν η σεμαγλουτίδη, ένα φάρμακο που έχει εγκριθεί για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του διαβήτη, μπορεί να προσφέρει οφέλη και στους ασθενείς με λιπώδη διήθηση του ήπατος.

Στην κλινική δοκιμή θα λάβουν μέρος 120 εθελοντές με διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία, οι οποίοι θα χωριστούν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα θα πάρει το φάρμακο, ενώ η δεύτερη ομάδα θα πάρει placebo και θα αποτελέσει την ομάδα ελέγχου. Οι εθελοντές θα παίρνουν το φάρμακο μία φορά την εβδομάδα με συνεχώς αυξανόμενη δόση για 16 εβδομάδες.

Κάθε εθελοντής θα κάνει επίσης τακτικά εξετάσεις για την παρακολούθηση της ηπατικής λειτουργίας.

«Αντίθετα με άλλες έρευνες που εξετάζουν ασθενείς με λιπώδη διήθηση του ήπατος, στη μελέτη SAMARA θα χρησιμοποιήσουμε με επεμβατικές μεθόδους για τη διαλογή των ασθενών, οι οποίες μπορεί να εφαρμοστούν και στον πραγματικό κόσμο. Ο στόχος μας είναι να προσφέρουμε μία προσέγγιση που θα έχει χρησιμότητα στην κλινική πράξη», αναφέρουν οι επιστήμονες.

Η μη αλκοολική στατοηπατίτιδα αποτελεί τη σοβαρότερη μορφή λιπώδους διήθησης του ήπατος και χαρακτηρίζεται από την υπερβολική συσσώρευση λίπους στο ήπαρ. Οι υπέρβαροι, οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, καθώς και οι ασθενείς με οικογενειακό ιστορικό λιπώδους διήθησης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Σύμφωνα με τις παρούσες εκτιμήσεις, η λιπώδης διήθηση του ήπατος και η στεατοηπατίτιδα αναμένεται να εξελιχθούν σε μείζονες αιτίες μεταμόσχευσης ήπατος τα επόμενα χρόνια.

Αν η παρούσα κλινική δοκιμή ολοκληρωθεί με επιτυχία, το επόμενο βήμα θα είναι η διεξαγωγή μίας μεγαλύτερης κλινικής δοκιμής με περισσότερους εθελοντές, η οποία θα επιβεβαιώσει τελικά την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.

Φωτογραφία: Laura James

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα