Λιπώδης Διήθηση Ήπατος: Δεν είναι μόνο το αλκοόλ που φταίει

Ο όρος “μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος” ή “λιπώδης διήθηση ήπατος” χρησιμοποιείται για να περιγράψει μία σειρά παθήσεων που προκαλούνται από τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ. Συνήθως επηρεάζει υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα.

Το υγιές ήπαρ περιέχει λίγο ή καθόλου λίπος. Εκτιμάται ότι το 1/3 του πληθυσμού σήμερα πάσχει από κάποιο πρώιμο στάδιο της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος.

Στα πρώιμα στάδια, η λιπώδης διήθηση ήπατος δεν προκαλεί βλάβες. Ωστόσο, αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει ηπατικές βλάβες, ακόμα και κίρρωση. Τα υψηλά επίπεδα λίπους στο ήπαρ έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο παθήσεων όπως σακχαρώδη διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.

Αν η λιπώδης διήθηση ήπατος διαγνωστεί έγκαιρα, μπορεί να αντιμετωπιστεί με αποτέλεσμα τη μείωση της ποσότητας λίπους που βρίσκεται στο ήπαρ.

Στάδια της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος

Η νόσος περιλαμβάνει 4 στάδια. Οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν μόνο το 1ο στάδιο, συνήθως χωρίς συμπτώματα. Σε μικρό αριθμό ασθενών μπορεί να εξελιχθεί και να οδηγήσει σε ηπατικές βλάβες αν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Τα 4 στάδια είναι:

  • Απλό λιπώδες ήπαρ (στεάτωση): Στο στάδιο αυτό έχουμε συσσώρευση λίπους στο ήπαρ χωρίς την εμφάνιση συμπτωμάτων. Συνήθως αποτελεί τυχαίο εύρημα στη διερεύνηση άλλων παθήσεων.
  • Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Μία πιο σοβαρή μορφή της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος όπου το ήπαρ φλεγμαίνει. Εκτιμάται ότι επηρεάζει το 5% του πληθυσμού.
  • Ίνωση: Στο στάδιο αυτό η συνεχής φλεγμονή προκαλεί το σχηματισμό ουλώδους ιστού στο ήπαρ και τα αγγεία που βρίσκονται γύρω από αυτό. Η λειτουργικότητα του ήπατος δεν επηρεάζεται.
  • Κίρρωση: Το πλέον σοβαρό στάδιο, εμφανίζεται μετά από πολυετή φλεγμονή. Το ήπαρ συρρικνώνεται και γίνεται ουλώδες. Οι βλάβες της κίρρωσης είναι μόνιμες και μπορεί να οδηγήσουν σε ηπατική ανεπάρκεια ή καρκίνο.

Μπορεί να χρειαστούν χρόνια μέχρι να εμφανιστεί ίνωση ή κίρρωση. Αν πάσχετε από πρώιμα στάδια της νόσου πρέπει να κάνετε άμεσα αλλαγές στον τρόπο ζωής σας για να αποφύγετε την εξέλιξη της νόσου.

Κινδυνεύω από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος;

Διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος αν:

  • Είστε υπέρβαρος ή παχύσαρκος – ιδιαίτερα αν έχετε μεγάλη περιφέρεια μέσης
  • Έχετε διαβήτη τύπου 2
  • Έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Έχετε υψηλή χοληστερόλη
  • Είστε άνω των 50 ετών
  • Καπνίζετε

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η λιπώδης διήθηση ήπατος έχει διαγνωστεί και σε άτομα χωρίς κανένα από τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου, ακόμα και σε παιδιά.

Αν και αρκετά συμπτώματα είναι κοινά με την αλκοολική ηπατική νόσο, το αλκοόλ δεν ενοχοποιείται για την εμφάνιση της νόσου.

Συμπτώματα της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος

Στα πρώιμα στάδια της νόσου συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα. Η διάγνωση της νόσου τις περισσότερες φορές γίνεται τυχαία κατά τις εξετάσεις για κάποια άλλη πάθηση.

Οι ασθενείς με μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα ή ίνωση μπορεί να παρουσιάσουν:

  • Αμβλύ ή έντονο πόνο στην άνω δεξιά κοιλία
  • Κόπωση
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • Αδυναμία

Αν η νόσος εξελιχθεί σε κίρρωση μπορεί να εμφανιστεί ίκτερος, κνησμός και οιδήματα στα πόδια, τους αστραγάλους και την κοιλία.

Πώς διαγιγνώσκεται η λιπώδης διήθηση ήπατος;

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος συνήθως διαγιγνώσκεται με τις εξετάσεις αίματος, ειδικά όταν οι δείκτες λειτουργικότητας του ήπατος είναι παθολογικοί και άλλες παθήσεις (όπως η ηπατίτιδα) έχουν αποκλειστεί. Ωστόσο, η διάγνωση με τις εξετάσεις αίματος δεν είναι πάντα επιτυχής.

Η νόσος μπορεί επίσης να διαγνωστεί κατά τη διάρκεια υπέρηχου κοιλίας. Κατά την εξέταση αυτή ηχητικά κύματα χρησιμοποιούνται για την απεικόνιση της κοιλίας.

Αν διαγνωστείτε με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, θα χρειαστούν περισσότερες εξετάσεις με σκοπό να διαπιστωθεί το στάδιο της νόσου. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται να γίνει και βιοψία ήπατος.

Θεραπεία της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος

Στους περισσότερους ασθενείς, όπως προαναφέρθηκε, η νόσος δεν παρουσιάζει σοβαρά συμπτώματα. Ωστόσο, αν διαγνωστείτε με τη νόσο πρέπει να δράσετε άμεσα για να αποτρέψετε την εξέλιξή της.

Δεν υπάρχουν ειδικά φάρμακα για την μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. Συνήθως ο γιατρός χορηγεί θεραπεία για τις παθήσεις που σχετίζονται με τη νόσο (υψηλή πίεση αίματος, υψηλή χοληστερίνη και σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2) και συνιστά αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Πρέπει επίσης να επισκέπτεστε τον γιατρό σας τακτικά για να παρακολουθεί την ηπατική σας λειτουργία.

Υγιεινή διατροφή και τρόπος ζωής

Η καλύτερη άμυνα ενάντια στη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος είναι η υιοθέτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε αυτό το σκοπό:

  • Χάστε βάρος – Προσπαθήστε να έχετε Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) εντός των ορίων 18.5-24.9. Ο ΔΜΣ υπολογίζεται διαιρώντας το ύψος (σε εκατοστά) με το βάρος (σε κιλά). Η μείωση του βάρους κατά 10% ελαττώνει σημαντικά την ποσότητα λίπους στο ήπαρ και βοηθά στη στεατοηπατίτιδα.
  • Κάνετε υγιεινή διατροφή – Ακολουθήστε μία ισορροπημένη δίαιτα με φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Αποφύγετε το λίπος, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσπαθήστε επίσης να τρώτε μικρότερες μερίδες.
  • Ασκηθείτε συχνά – Προσπαθήστε να κάνετε κάθε εβδομάδα τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας άσκησης, όπως περπάτημα ή ποδήλατο. Όλα τα είδη άσκησης βελτιώνουν τη στεατοηπατίτιδα ακόμα και αν δεν χάσετε βάρος.
  • Διακόψτε το κάπνισμα – Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει επίσης την πιθανότητα καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Το αλκοόλ δεν ευθύνεται για την εμφάνιση μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (όπως είναι εμφανές από το όνομα της νόσου). Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει σοβαρά τα συμπτώματα της νόσου, επομένως πρέπει να αποφεύγεται.

Φαρμακευτική αγωγή

Δεν υπάρχουν φάρμακα για τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, ωστόσο ο γιατρός σας μπορεί να χορηγήσει φάρμακα για τη θεραπεία των παθήσεων που σχετίζονται με τη νόσο. Αυτές, όπως προαναφέρθηκε, περιλαμβάνουν την υψηλή πίεση, την υψηλή χοληστερίνη, τον διαβήτη τύπου 2 και την παχυσαρκία.

Μεταμόσχευση ήπατος

Αν η νόσος εξελιχθεί σε σοβαρή κίρρωση ίσως χρειαστείτε μεταμόσχευση ήπατος.

Το ήπαρ μπορεί να προέρχεται είτε από προσφάτως θανόντα είτε από ζωντανό δότη. Στη δεύτερη περίπτωση χρησιμοποιείται ένα τμήμα μόνο του ήπατος. Το ήπαρ έχει την ικανότητα να αναγεννάται, επομένως μετά τη μεταμόσχευση θα σχηματιστεί ένα ολόκληρο ήπαρ τόσο στον δότη όσο και στον αποδέκτη του μοσχεύματος.

Πηγή: NHS Choices

Για περισσότερες πληροφορίες πάνω σε πολλά ακόμα ενδιαφέροντα θέματα: pathologia.eu

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα