Πώς να Προστατευτείτε από τις Χαμηλές Θερμοκρασίες: Πλήρης Οδηγός

Οι χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών μπορεί να να προκαλέσουν αρκετούς κινδύνους για την υγεία, ιδιαίτερα αν συνοδεύονται από δυνατό και ψυχρό αέρα.

Αρκετοί άνθρωποι δεν ντύνονται επαρκώς και να περνούν αρκετό χρόνο έξω από το σπίτι τους, γεγονός που ενέχει κινδύνους για την υγεία.

Οι δύο σημαντικότεροι κίνδυνοι είναι τα κρυοπαγήματα, δηλαδή το πάγωμα συγκεκριμένων ιστών του οργανισμού (συνήθως τα δάκτυλα) και η υποθερμία, κατά την οποία η θερμοκρασία του σώματος μειώνεται κάτω από τους 35 °C. Η υποθερμία αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου που σχετίζεται με τον ψυχρό καιρό.

Στο παρόν άρθρο θα αναφέρουμε όλα τα μέτρα που πρέπει να πάρετε για να προστατευτείτε από τον ψυχρό καιρό, καθώς και τι πρέπει να κάνετε αν υποπτευθείτε ότι πάσχετε από υποθερμία ή κρυοπαγήματα.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι σημαντικό να βλέπετε την πρόγνωση του καριού πριν προγραμματίσετε μία έξοδο από το σπίτι σας. Αν και η παραπάνω συμβουλή ακούγεται για αρκετούς προφανής, υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που συχνά την αμελούν.

Πρέπει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη θερμοκρασία που θεωρείται επικίνδυνη. Κατά συνέπεια, πρέπει πάντοτε να ελέγχουμε τόσο τη θερμοκρασία όσο και την ταχύτητα του αέρα, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με το δυνατό και ψυχρό αέρα είναι ο καιρός που απειλεί περισσότερο την υγεία.

Προστατεύστε το Θώρακά σας

Η διατήρηση μίας υψηλής θερμοκρασίας στην περιοχή του θώρακα έχει μεγάλη σημασία, καθώς μειώνει τον κίνδυνο υποθερμίας διασφαλίζοντας παράλληλα τη ροή θερμού αίματος προς τα άκρα.

Ο ιδανικός ρουχισμός εξαρτάται από το βαθμό της φυσικής δραστηριότητας κατά την έκθεσή σας στο κρύο αλλά και τη διάρκεια της έκθεσης σε αυτό.

Ενδεικτικά, αν δεν έχετε σκοπό να κινηθείτε αρκετά, φορέστε ένα μπουφάν που περιέχει πούπουλα. Προσπαθήστε επίσης να φορέτε αρκετές στιβάδες ρούχων και όχι λίγα χοντρά ρούχα. Αυτό σας επιτρέπει να προσαρμόσετε κατάλληλα την ένδυσή σας αν παρατηρηθεί μία απότομη αλλαγή στη θερμοκρασία ή αν ασκηθείτε και αυξηθεί η θερμοκρασία του σώματος.

Τα ρούχα που έρχονται σε επαφή με το δέρμα μας πρέπει να είναι υδατοαπωθητικά με σκοπό να μην επιτρέπουν συσσώρευση του ιδρώτα και μείωση της θερμοκρασίας του σώματος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι συνθετικές ουσίες όπως οι μικροΐνες, οι πολυεστέρες, το πολυαιθυλένιο και το πολυπροπυλένιο, καθώς και οι φυσικές ουσίες όπως το μαλλί, αποτελούν καλές επιλογές για τα ρούχα μας στο έντονο κρύο.

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν επίσης ότι τα βαμβακερά πρέπει να αποφεύγονται κατά τον ψυχρό καιρό, ιδιαίτερα αν ιδρώνουμε αρκετά ή αν υπάρχει κίνδυνος να βραχούμε. Το βαμβάκι μπορεί να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες νερού και στεγνώνει πιο αργά από τα συνθετικά και το μαλλί, με αποτέλεσμα να ψυχραίνει τον οργανισμό, κάτι που προφανώς δεν είναι επιθυμητό.

Ένα από τα ρούχα που θα φορέσουμε πρέπει να είναι και ένα μάλλινο πουλόβερ, καθώς αυτό βοηθά σημαντικά στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος.

Η τελευταία στιβάδα ρούχων πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε ένα αντιανεμικό μπουφάν. Το τελευταίο προστατεύει τον οργανισμό από τις ισχυρές ριπές ψυχρού αέρα, οι οποίες μπορεί να απομακρύνουν τη θερμότητα από το σώμα μας.

Προτιμήστε επίσης πιο άνετα ρούχα και αποφύγετε τα στενά ή κολλητά, καθώς τα τελευταία μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος.

Προστατεύστε το Άκρα σας

Στις χαμηλές θερμοκρασίες είναι σημαντικό να καλύψουμε τα άκρα μας καθώς αυτά είναι τα σημεία στα οποία εμφανίζονται συνήθως κρυοπαγήματα. Τα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών, τα αυτιά και η ρίνα είναι τα σημεία που κινδυνεύουν περισσότερο. Φορέστε μάλλινο ή συνθετικό σκούφο, ζεστές μπότες και κασκόλ για να προστατεύσετε τα αυτιά, τα δάκτυλα και το πρόσωπό σας από το κρύο.

Για τα χέρια προτιμήστε τα μάλλινα γάντια καθώς αυτά προσφέρουν την υψηλότερη προστασία και διατηρούν τη θερμοκρασία του σώματος υψηλή για μεγαλύτερη διάρκεια.

Τα 2 ή 3 ζευγάρια κάλτσες προσφέρουν συνήθως περισσότερα οφέλη συγκριτικά με το 1 ζευγάρι, ωστόσο πρέπει να αποφεύγονται με στενά παπούτσια που ασκούν πίεση στα κάτω άκρα, καθώς έτσι παρεμποδίζεται η κυκλοφορία του αίματος. Αυτό είναι κάτι που μειώνει τη θερμοκρασία των άκρων, καθώς το αίμα μεταφέρει θερμότητα στους ιστούς.

Ιδιαίτερα τα παιδιά είναι σημαντικό να φορούν σκούφο στο έντονο κρύο, καθώς τα κρυοπαγήματα στα αυτιά αποτελούν το συχνότερο τραυματισμό που σχετίζεται με τον ψυχρό καιρό σε αυτές τις ηλικίες.

Προσέξτε τα Βρέφη και τους Ηλικιωμένους

Οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από τον ψυχρό καιρό, καθώς η λειτουργία των μηχανισμών θερμορρύθμισης του οργανισμού έχει μειωθεί σε αυτούς.

Τα βρέφη διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο από το κρύο καθώς λόγω του αυξημένου μεγέθους της κεφαλής τους σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα, χάνουν αρκετή θερμότητα στην περιοχή αυτή.

Αν ζείτε με ηλικιωμένους ή με βρέφη, βεβαιωθείτε ότι έχουν ντυθεί επαρκώς και περιορίστε τη διάρκεια έκθεσής τους στον ψυχρό καιρό, όσο αυτό είναι δυνατό.

Οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης και η καρδιακή ανεπάρκεια, μπορεί επίσης να παρουσιάζουν δυσκολίες στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος, επομένως πρέπει να λαμβάνουν επιπλέον μέτρα στον ψυχρό καιρό. Οι ασθενείς με διαβήτη, για παράδειγμα, έχουν συχνά νευρικές βλάβες στα άκρα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντιληφθούν εύκολα τις σημαντικές αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος.

Αποφύγετε το Αλκοόλ και το Κάπνισμα

Το αλκοόλ αυξάνει ελαφρώς τον κίνδυνο κρυοπαγήματος, ωστόσο ο σημαντικότερος κίνδυνος από την κατανάλωσή του είναι ότι επηρεάζει την ικανότητα να αντιληφθούμε πότε πρέπει να αναζητήσουμε προστασία από το κρύο.

Το κάπνισμα, προκαλεί σύσπαση των αγγείων, γεγονός που επίσης ενισχύει τον κίνδυνο κρυπαγήματος. Αν είστε καπνιστής, προσπαθήστε να αποφύγετε το κάπνισμα πριν την έκθεση σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Προσέξτε τα Προειδοποιητικά Σημεία

Αν παρατηρήσετε ότι κάποιο από τα δάκτυλά σας είναι ιδιαίτερα ψυχρό αλλά δεν έχει μουδιάσει, πρέπει να προβείτε σε συγκεκριμένες ενέργειες για να διασφαλίσετε ότι η κατάσταση αυτή δεν θα εξελιχθεί σε κρυοπάγημα. Τοποθετήστε τα δάκτυλα στις μασχάλες ή κάντε έντονες κινήσεις για να αυξήσετε τη θερμοκρασία τους.

Αν, ωστόσο, διαπιστώσετε ότι έχει μειωθεί η αισθητικότητα σε κάποιο άκρο ή έχει λευκή ή ωχρή χροιά, κατά πάσα πιθανότητα έχει ήδη εμφανιστεί κρυοπάγημα. Στις κατάλληλες συνθήκες ένας ασθενής μπορεί να παρουσιάσει κρυοπαγήματα σε λιγότερο από 1 λεπτό.

Όταν παρατηρήσετε τα παραπάνω συμπτώματα, μπείτε γρήγορα στο σπίτι και φορέστε περισσότερα ρούχα. Αν το κρυοπάγημα δεν υποχωρήσει, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

Οι ενδείξεις της υποθερμίας δεν είναι το ίδιο εύκολο να ανιχνευθούν. Συνήθως ξεκινά με ανεξέλεγκτο ρίγος που ακολουθείται από αποπροσανατολισμό, διαταραχές της ομιλίας, υπνηλία και αίσθημα εξάντλησης.

Αν παρουσιάσετε τα παραπάνω συμπτώματα, μπείτε γρήγορα στο σπίτι και επικοινωνήστε με τον γιατρό σας, καθώς η επαναφορά της θερμοκρασίας του σώματος εντός φυσιολογικών ορίων είναι κάτι που δεν μπορείτε να επιτύχετε μόνοι σας.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα