Πόσο Επηρεάζει η Γενετική Προδιάθεση τον Κίνδυνο Εμφάνισης Άνοιας;

Στους ασθενείς με γενετική προδιάθεση για την εμφάνιση άνοιας, ο περιορισμός των καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου δεν μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, όπως έδειξε μία νέα μελέτη που εξέτασε διδύμους.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη βάση Swedish Twin Registry, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι σε ένα δείγμα 17.000 εθελοντών άνω των 60 ετών, το 16.9% παρουσίασε άνοια τα επόμενα 15.4 χρόνια.

Οι εθελοντές που είχαν διαγνωστεί με τουλάχιστον μία καρδιομεταβολική νόσο στη μέση ή τρίτη ηλικία, είχαν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν τελικά άνοια. Ο αυξημένος κίνδυνος αφορούσε μάλιστα τόσο τη νόσο Alzheimer όσο και την αγγειακή άνοια.

«Οι παρατηρήσεις της μελέτης μας δείχνουν ότι πράγματι οι καρδιομεταβολικές παθήσεις μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης τόσο νόσου Alzheimer όσο και αγγειακής άνοιας. Όπως φαίνεται, οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 ή καρδιαγγειακή νόσο στη μέση ηλικία θα πρέπει να κάνουν άμεσα αλλαγές στον τρόπο ζωής τους για να περιορίσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας αργότερα», υποστήριξαν οι συγγραφείς στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό European Heart Journal.

Εξετάζοντας τη σύνδεση ανάμεσα στην άνοια και τις καρδιομεταβολικές παθήσεις σε ένα δείγμα 356 διδύμων, ωστόσο, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι υπήρχε πράγματι σύνδεση στους διζυγωτικούς αλλά όχι στους μονοζυγωτικούς διδύμους.

«Αν και ο αριθμός των μονοζυγωτικών διδύμων στη μελέτη μας ήταν σχετικά χαμηλός, από τις παρατηρήσεις μας φαίνεται ότι ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στα γονίδια και όχι τόσο στις επιδράσεις των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου», τόνισαν οι συγγραφείς.

Σε ένα άρθρο που συνόδευσε τα αποτελέσματα της έρευνας, δύο επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Πάδοβα στην Ιταλία υποστήριξαν ότι αν και σίγουρα η γενετική προδιάθεση επηρεάζει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, υπάρχουν προσεγγίσεις που μπορεί να προστατεύσουν τους ασθενείς από τη νόσο.

Αν και σήμερα δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για την άνοια, ο υγιεινός τρόπος ζωής έχει συνδεθεί από αρκετές έρευνες με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, ακόμα και σε ασθενείς με γενετική προδιάθεση για νόσο Alzheimer. Ορισμένοι αποδεδειγμένοι παράγοντες κινδύνου για την άνοια είναι η καθιστική ζωή, η υπέρταση, η παχυσαρκία, το ιστορικό καπνίσματος, η κατανάλωση αλκοόλ, ο διαβήτης, η κατάθλιψη και η έκπτωση της ακοής.

Όπως προαναφέρθηκε, η παρούσα μελέτη βασίστηκε στο Swedish Twin Registry, μία βάση δεδομένων η οποία ξεκίνησε το Μάρτιο του 1998. Το ιστορικό διαβήτη, καρδιαγγειακή νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου στους ασθενείς εκτιμήθηκε από το ιατρικό τους ιστορικό. Η μέση ηλικία του δείγματος που εξετάστηκε ήταν τα 70 χρόνια και το 55% ήταν γυναίκες. Κανένας εθελοντής δεν είχε ιστορικό διάγνωσης άνοιας στην αρχή της μελέτης.

Στην αρχή του διαστήματος που εξετάστηκε, το 18.5% των εθελοντών είχαν μία καρδιομεταβολική νόσο και το 4.7% είχαν τουλάχιστον δύο.

Όπως υποστήριξε η ομάδα, είναι απαραίτητο να γίνουν άμεσα και νέες μελέτες οι οποίες θα ασχοληθούν πιο λεπτομερώς με τους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου για την άνοια.

Φωτογραφία: cottonbro studio

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα