Ποια είναι η Ιδανική Θερμοκρασία για τον Ύπνο;

Η αϋπνία είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί αρκετούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα τις νύχτες με έντονη ζέστη. Μία νέα έρευνα που εξέτασε δεδομένα από 50 εθελοντές στη Βοστόνη των ΗΠΑ προσπάθησε να απαντήσει ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία για τον ύπνο.

Από τα πειράματα που έκαναν οι επιστήμονες της μελέτης κατέληξαν ότι η ιδανική θερμοκρασία του περιβάλλοντος για τον ύπνο είναι οι 20-25 βαθμοί Κελσίου. Μάλιστα, η ομάδα παρατήρησε ότι όταν η θερμοκρασία αυξανόταν στους 25-30 βαθμούς, η διάρκεια του ύπνου στους εθελοντές έπεφτε κατά 10%.

Το ποσοστό αυτό μπορεί να φαίνεται χαμηλό, ωστόσο ακόμα και μία μείωση της τάξης του 10% στη διάρκεια ή ποιότητα του ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του εγκεφάλου, προκαλώντας παράλληλα συμπτώματα άγχους και κόπωσης. Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι το ποσοστό αυτό μπορεί να μειώσει την ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίζει τα επίπεδα της γλυκόζης την επόμενη μέρα.

Καθώς η κλιματική αλλαγή αυξάνει συνεχώς τη θερμοκρασία του πλανήτη, όπως φαίνεται τα επόμενα χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεν θα κοιμούνται στην ιδανική θερμοκρασία περιβάλλοντος το βράδυ. Σύμφωνα με την ομάδα της μελέτης, είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε άμεσα να λαμβάνουμε μέτρα έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την ιδανική θερμοκρασία ύπνου τόσο στο σπίτι μας όσο και σε πληθυσμιακό επίπεδο.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις δείχνουν ότι μέχρι το 2099, η αύξηση της θερμοκρασίας θα μειώσει τον ύπνο του μέσου ανθρώπου κατά 50 ώρες το χρόνο. Οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευαίσθητοι στις διαταραχές της θερμοκρασίας επομένως αυτός ο πληθυσμός θα επηρεαστεί περισσότερο από την κλιματική αλλαγή.

Οι περισσότερες προηγούμενες μελέτες είχαν εξετάσει τον ύπνο των ασθενών σε ιατρεία ύπνου, ωστόσο η παρούσα μελέτη χρησιμοποίησε θερμόμετρα και αισθητήρες υγρασίας στο σπίτι των ασθενών. Επιπλέον, κάθε ασθενής φορούσε συνεχώς μία συσκευή που κατέγραφε τη θερμοκρασία του δέρματος, τον καρδιακό ρυθμό και τις κινήσεις του.

Αν και γενικά η θερμοκρασία 20-25 °C ήταν ιδανική κατά μέσο όρο, υπήρχαν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε ατομικό επίπεδο, γεγονός που δείχνει ότι η ιδανική θερμοκρασία του ύπνου μπορεί να διαφέρει για κάθε άτομο.

«Η έρευνά μας ανέδειξε τις αρνητικές επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στην ποιότητα και διάρκεια του ύπνου, ιδιαίτερα στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες πρότειναν μία σειρά μέτρα για την καλύτερη ρύθμιση της θερμοκρασίας στους εσωτερικούς χώρους. Τα μέτρα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της ποιότητας του ύπνου μακροπρόθεσμα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Science of The Total Environment.

Φωτογραφία: Meruyert Gonullu

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα