Ποια είναι η Ιδανική Διάρκεια του Ύπνου;

Αρκετοί από εμάς μπορεί να έχουμε αναρωτηθεί κατά καιρούς ποια είναι η ιδανική διάρκεια που θα πρέπει να κοιμόμαστε κάθε βράδυ. Για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες, οι επίσημες οδηγίες υποστηρίζουν ότι ιδανικά θα πρέπει να κοιμόμαστε τουλάχιστον 7 ώρες.

Αν και η οδηγία αυτή είναι σωστή σε γενικές γραμμές, η ιδανική διάρκεια του ύπνου δεν είναι η ίδια για όλους και μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με αρκετούς παράγοντες.

Χρειάζομαι Περισσότερες ή Λιγότερες από 7 Ώρες Ύπνου;

Στον κοινωνικό μας κύκλο μπορεί να έχουμε ακούσει από διάφορους ανθρώπους ότι κοιμούνται μόλις 5 ώρες κάθε βράδυ και θεωρούν ότι η διάρκεια αυτή είναι επαρκής. Αντίθετα, άλλοι αναφέρουν ότι χρειάζονται τουλάχιστον 8-9 ώρες για να νιώσουν ότι έχουν ξεκουραστεί επαρκώς.

Ο παράγοντας που μπορεί να εξηγήσει την παραπάνω διαφορά είναι η ποιότητα του ύπνου, η οποία μπορεί να είναι διαφορετική σε κάθε άνθρωπο, εξ’ αιτίας μίας σειράς παραγόντων. Για παράδειγμα, οι αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις ευεργετικές επιδράσεις του ύπνου.

Μπορεί η Ποιότητα του Ύπνου να Επηρεάσει την Υγεία μας;

Ο ύπνος είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν τη γενικότερη υγεία μας. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι με τη χειρότερη ποιότητα ύπνου διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για μία σειρά χρόνια νοσήματα μεταξύ των οποίων ο διαβήτης, η καρδιαγγειακή νόσος, το άγχος, η κατάθλιψη, καθώς και μία σειρά άλλα χρόνια σωματικά και ψυχικά νοσήματα.

Ακόμη, η κακή ποιότητα του ύπνου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και στην καθημερινή μας ζωή, καθώς συνδέεται με αίσθημα κόπωσης και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Προφανώς, οι συνήθειες του ύπνου μπορεί να διαφοροποιηθούν από διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων και η ηλικία. Όσο μεγαλώνουμε, ο κιρκαδικός ρυθμός του οργανισμού μπορεί να υποστεί αλλαγές, γεγονός που τελικά επηρεάζει διάφορες λειτουργίες του οργανισμού, όπως για παράδειγμα ο κύκλος ύπνου-αφύπνισης. Ως αποτέλεσμα, η διάρκεια του ύπνου μπορεί να περιοριστεί, ιδιαίτερα στην τρίτη ηλικία.

Η παραγωγή της μελατονίνης, δηλαδή της ορμόνης του ύπνου, μπορεί να μειωθεί επίσης με την ηλικία. Όλες οι παραπάνω αλλαγές έχουν ως αποτέλεσμα να ξυπνάμε νωρίτερα το πρωί ή να έχουμε περισσότερες αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τρεις Απλές Προσεγγίσεις για να Βελτιώσετε την Ποιότητα του Ύπνου

Προφανώς, από όλα τα παραπάνω φαίνεται ότι είναι σημαντικό να βελτιώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την ποιότητα του ύπνου, καθώς έτσι θα διασφαλίσουμε τα μεγαλύτερα οφέλη για τη γενικότερη υγεία μας. Πώς μπορούμε όμως να πετύχουμε τον παραπάνω στόχο; Τρεις απλές προσεγγίσεις που μπορεί να βελτιώσουν τον ύπνο μας είναι:

  • Η διατήρηση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου-αφύπνισης, ιδιαίτερα τις ημέρες του Σαββατοκύριακου
  • Ο περιορισμός των διαστημάτων ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας σε λιγότερο από 20-30 λεπτά και ποτέ κατά τις 6 ώρες πριν το νυχτερινό ύπνο
  • Η αύξηση της φυσικής άσκησης

Αναφορικά με την ποιότητα του ύπνου, η συνήθεια είναι ο καλύτερος σύμμαχος. Όσο πιο συχνά τηρούμε το πρόγραμμα του ύπνου μας, τόσο ευκολότερο θα είναι να διατηρήσουμε μία καλή ποιότητα ύπνου μακροπρόθεσμα.

Συμπεράσματα

Προφανώς είναι αδύνατο να κοιμόμαστε τον ιδανικό αριθμό ωρών κάθε βράδυ. Εξυπακούεται ότι διάφορες αλλαγές ή γεγονότα που συμβαίνουν στην καθημερινότητά μας, μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο μας το επόμενο βράδυ. Κατά συνέπεια, αν θέλουμε να παρακολουθήσουμε την ποιότητα του ύπνου μας μακροπρόθεσμα θα πρέπει να εξετάζουμε συνολικά τον ύπνο σε εβδομαδιαία βάση.

Αν εφαρμόζετε όλες τις καλές πρακτικές του ύπνου, αλλά και πάλι έχετε δυσκολίες στην έλευση ή τη διατήρηση του ύπνου, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας καθώς μπορεί να πάσχετε από κάποια διαταραχή του ύπνου. Αρκετές παθήσεις, μεταξύ των οποίων η υπνική άπνοια, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και η υπέρταση, μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο. Το ίδιο ισχύει και με διάφορα φάρμακα. Ο γιατρός σας είναι ο μόνος που μπορεί να σας καθοδηγήσει αναφορικά με τη βελτίωση του ύπνου σας.

Φωτογραφία: Meruyert Gonullu

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα