Ποια Διάρκεια Άσκησης Περιορίζει Περισσότερο τον Κίνδυνο Θανάτου;

Μία μεγάλη μελέτη η οποία είχε διάρκεια σχεδόν 30 χρόνια και εξέτασε περισσότερους από 116.000 εθελοντές διαπίστωσε ότι η μέτρια άσκηση για 300-600 λεπτά την εβδομάδα προσφέρει τα περισσότερα οφέλη αναφορικά με τη μείωση στον κίνδυνο θανάτου.

Τα ίδια οφέλη απολαμβάνουν και όσοι κάνουν 150-300 λεπτά έντονης άσκησης εβδομαδιαίως, όπως ανέφεραν οι συγγραφείς στο επιστημονικό περιοδικό Circulation.

Προφανώς, κάποια στιγμή όλοι θα καταλήξουμε, ωστόσο οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να παρατείνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη διάρκεια ζωής μας. Αναλύοντας αρκετά δεδομένα, οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης διαπίστωσαν ότι η ιδανική διάρκεια άσκησης είναι 150-600 λεπτά την εβδομάδα αν θέλουμε να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια.

Η έρευνα ασχολήθηκε περισσότερο με τα καρδιαγγειακά αίτια θανάτου και έδειξε ότι η υπερβολική άσκηση, αν και δεν επιβαρύνει την καρδιαγγειακή λειτουργία, δεν προσφέρει περαιτέρω οφέλη στη μείωση του κινδύνου θανάτου σε σχέση με τη μέτρια άσκηση.

«Είναι γνωστό σήμερα ότι η φυσική άσκηση μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς, ωστόσο δεν ήταν σαφές αν η έντονη άσκηση για μεγάλη διάρκεια μπορεί να προσφέρει περισσότερα οφέλη στην καρδιαγγειακή υγεία», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Σύμφωνα με τις παρούσες οδηγίες, οι ενήλικες θα πρέπει να κάνουν μέτρια άσκηση (περπάτημα ή ασκήσεις ενδυνάμωσης) για 150-300 λεπτά την εβδομάδα ή έντονη άσκηση (κολύμπι, τρέξιμο, ποδήλατο) για 75-150 λεπτά.

Οι εθελοντές της παρούσας μελέτης που ακολούθησαν τις παραπάνω οδηγίες είχαν 20-21% μειωμένο κίνδυνο θανάτου (μέτρια άσκηση) ή 19% μειωμένο κίνδυνο θανάτου (έντονη άσκηση) από όλα τα αίτια. Ωστόσο, αυτοί που έκαναν μέχρι 600 λεπτά μέτριας άσκησης την εβδομάδα είχαν 26-31% μειωμένο κίνδυνο.

Μία άλλη παρατήρηση της έρευνας ήταν ότι τόσο η μέτρια όσο και η έντονη άσκηση μείωναν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Συγκεκριμένα, αυτοί που έκαναν μέτρια άσκηση είχαν 22-25% μειωμένο κίνδυνο, ενώ αυτοί που έκαναν έντονη άσκηση είχαν 31% μειωμένο κίνδυνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η άσκηση για μεγαλύτερη διάρκεια από αυτή που προτείνουν οι οδηγίες προσέφερε περισσότερα οφέλη.

«Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν τις παρούσες οδηγίες σχετικά με τη φυσική άσκηση στους ενήλικες και δείχνουν ότι τόσο η μέτρια όσο και η έντονη άσκηση προσφέρουν οφέλη», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Ορισμένες έρευνες στο παρελθόν είχαν δείξει ότι η υπερβολική άσκηση δεν είναι στείρα κινδύνων ιδιαίτερα στις μεγάλες ηλικίες, καθώς μπορεί να προκαλέσει αρτηριακή σκλήρυνση. Ωστόσο, αυτό αφορά μόνο άτομα που ασκούνται για τριπλάσιο χρόνο από αυτόν που προτείνεται στις οδηγίες.

Αν και η παρούσα μελέτη δεν παρατήρησε αυξημένο κίνδυνο σε όσους έκαναν υπερβολική άσκηση, οι επιστήμονες δεν διαπίστωσαν οφέλη από αυτή την προσέγγιση. Με άλλα λόγια, με βάση τις παρατηρήσεις της επιστημονικής ομάδας, η υπερβολική άσκηση δεν είναι ούτε επικίνδυνη αλλά ούτε και ωφέλιμη.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το 93% του δείγματος που εξετάστηκε ήταν καυκάσιοι, επομένως θα χρειαστεί να γίνουν αντίστοιχες μελέτες και στις υπόλοιπες φυλές. Προς το παρόν, ωστόσο, φαίνεται ότι τα 150-600 λεπτά άσκησης την εβδομάδα αποτελούν την ιδανική διάρκεια για κάποιον που θέλει να απολαύσει τα μέγιστα οφέλη από την άσκησή του.

Φωτογραφία: JESHOOTS.com

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα