Οι Διαταραχές του Ύπνου Επηρεάζουν την Υγεία του Εγκεφάλου Μακροπρόθεσμα

Εξετάζοντας ένα δείγμα εθελοντών μέσης ηλικίας χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου από τη βάση δεδομένων UK Biobank, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Yale διαπίστωσαν ότι η διάρκεια του ύπνου μπορεί να επηρεάσει την εγκεφαλική υγεία μακροπρόθεσμα.

Όπως αναφέρει η ομάδα, συγκριτικά με αυτούς που είχαν φυσιολογική διάρκεια ύπνου (7-9 ώρες κάθε βράδυ), οι εθελοντές με μειωμένη διάρκεια ύπνου είχαν περισσότερες διαταραχές της λευκής ουσίας του εγκεφάλου.

Από τα αποτελέσματα που παρουσίασε η ομάδα στο συνέδριο International Stroke Conference, φαίνεται ακόμη ότι οι ασθενείς με τη χαμηλότερη διάρκεια ύπνου είχαν χειρότερα σκορ σε διάφορους δείκτες του εγκεφάλου που συνδέονται με τη λευκή ουσία.

Εξετάζοντας 40 δομές του εγκεφάλου οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι περιοχές που είχαν επηρεαστεί περισσότερο από την έλλειψη ύπνου ήταν το αριστερό και δεξί εγκεφαλικό στέλεχος.

Οι επιστήμονες έκαναν δύο διαφορετικές αναλύσεις στις οποίες έγινε προσαρμογή για διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων το φύλο, η ηλικία, η εθνικότητα, οι καρδιαγγειακοί παράγοντες κινδύνου και το ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου. Και οι δύο μελέτες κατέληξαν στο ίδιο αποτέλεσμα.

Η παρούσα μελέτη ξεκίνησε λίγο μετά την απόφαση του American Heart Association να εντάξει τη διάρκεια του ύπνου στους κυριότερους παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, οι οποίοι έγιναν 8 μετά από αυτή την προσθήκη. Οι υπόλοιποι 7 παράγοντες είναι η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη, η γλυκόζη αίματος, το ιστορικό καπνίσματος, η φυσική άσκηση, η διατροφή και ο δείκτης μάζας σώματος.

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες χώρισαν τους εθελοντές σε δύο ομάδες:

  • Στην πρώτη ομάδα ήταν 28.899 εθελοντές με φυσιολογική διάρκεια ύπνου (μέση ηλικία 55, 46.7% άνδρες), δηλαδή 7-9 ώρες
  • Στη δεύτερη ομάδα ήταν 10.860 εθελοντές με διάρκεια ύπνου εκτός των παραπάνω ορίων (μέση ηλικία 55.3, 47.6% άνδρες)

Και στις δύο ομάδες, η πλειοψηφία των εθελοντών ήταν μη καπνιστές και ο μέσος δείκτης μάζας σώματος ήταν 26-27. Τα ποσοστά των εθελοντών με υπερλιπιδαιμία, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση ή έμφραγμα του μυοκαρδίου ήταν παρόμοια στις δύο ομάδες.

Προφανώς, λόγω του σχεδιασμού της, η παρούσα έρευνα παρατήρησης δεν ήταν δυνατό να αποδείξει σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στη διάρκεια του ύπνου και τους δείκτες της εγκεφαλικής υγείας που εξετάστηκαν.

«Είναι σημαντικό να σταθούμε σε δύο σημεία. Πρώτον, τα αποτελέσματά μας θα πρέπει επιβεβαιωθούν σε ένα καλύτερο πληθυσμό με μεγαλύτερη ποικιλομορφία. Δεύτερον, θα πρέπει να κάνουμε και νέες μελέτες προκειμένου να εξετάσουμε αν η αλλαγή των συνηθειών του ύπνου στη μέση ηλικία μπορεί να προστατεύσει από διάφορες παθήσεις του εγκεφάλου αργότερα», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Vlada Karpovich

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα