Ο Καφές Δεν είναι Επιβλαβής για την Υγεία και Μειώνει τον Κίνδυνο Αρκετών Χρονίων Νόσων

Ο καφές, ένα από τα πλέον δημοφιλή ροφήματα σήμερα, περιέχει εκατοντάδες βιολογικά ενεργές ουσίες. Η επιστημονική κοινότητα ακόμα δεν έχει κατανοήσει πλήρως τις επιδράσεις των τελευταίων στον ανθρώπινο οργανισμό, ωστόσο τα τελευταία δεδομένα είναι αρκετά θετικά.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας ανάλυσης, ο καφές δεν προκαλεί μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία και δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου ή άλλων νόσων.

Αντιθέτως, προσφέρει αρκετά οφέλη καθώς συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για μία σειρά χρόνια νοσήματα, όπως διαπίστωσε η ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

Οι συγγραφείς της παραπάνω ανάλυσης προέρχονται από αρκετά πανεπιστήμια μεταξύ των οποίων και το Harvard TH Chan School of Public Health και εξέτασαν συνολικά 95 διαφορετικές έρευνες με σκοπό να ομαδοποιήσουν τα δεδομένα σχετικά με τις επιδράσεις του καφέ.

Αν και η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες εξ’ αιτίας της καφεΐνης, η νέα ανάλυση έδειξε ότι ο καφές μπορεί να αποτελεί κομμάτι μίας υγιεινής διατροφής.

Ο Καφές Μειώνει τον Κίνδυνο Παχυσαρκίας, Καρδιαγγειακής Νόσου, Καρκίνου και Άνοιας

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της ανάλυσης, ο καφές συνδέεται με αρκετά οφέλη για την υγεία και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, καθώς η καφεΐνη ενισχύει το μεταβολισμό και επάγει την ικανότητα του γαστρεντερικού συστήματος να καταναλώνει θερμίδες.

Η καφεΐνη μπορεί ακόμη να ενισχύσει την προσοχή και να προσφέρει οφέλη στην εγκεφαλική υγεία, ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες. Ορισμένες έρευνες συνέδεσαν μάλιστα την καφεΐνη με μειωμένο κίνδυνο νόσου του Parkinson. Ο καφές, σε μέτρια ή χαμηλή κατανάλωση, μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Το ρόφημα έχει συνδεθεί ακόμα με μειωμένο κίνδυνο αρκετών χρονίων νόσων όπως η καρδιαγγειακή νόσος, η ηπατική νόσος, ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του προστάτου και ορισμένες μορφές καρκίνου του δέρματος, ωστόσο σήμερα δεν γνωρίζουμε ακόμη αν οι παραπάνω θετικές επιδράσεις αποδίδονται στην καφεΐνη ή άλλα συστατικά του καφέ.

Όπως είναι γνωστό, ο καφές περιέχει αρκετές άλλες ουσίες εκτός της καφεΐνης οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν την υγεία, μεταξύ των οποίων και οι πολυφαινόλες, οι οποίες περιορίζουν τη φλεγμονή, βελτιώνουν το εντερικό μικροβίωμα, ενισχύουν το μεταβολισμό και βοηθούν στη ρύθμιση της γλυκόζης αίματος, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της ανάλυσης.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι ο καφές συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια. Η παρατήρηση αυτή αφορά τόσο τον συμβατικό καφέ όσο και τον ντεκαφεϊνέ, όπως διαπίστωσαν αρκετές έρευνες.

Σύμφωνα με την ανάλυση τα παραπάνω οφέλη είναι σχετικά ήπια. Αν και αρκετές έρευνες διαπίστωσαν ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στον καφέ και ορισμένες θετικές επιδράσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς, προς το παρόν τα δεδομένα δεν επαρκούν για να συστήσουν σε όλους να ξεκινήσουν την κατανάλωση καφέ.

Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο καφές περιέχει και επιβλαβή συστατικά. Για παράδειγμα, ένα φυτοχημικό, η καφεστόλη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της χοληστερόλης, αν και οι περισσότεροι καφές φίλτρου περιέχουν πολύ χαμηλά επίπεδα της ουσίας αυτής.

Κίνδυνοι από την Υπερβολική Κατανάλωση

Είναι γνωστό ότι η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως διαταραχές της διάθεσης, άγχος, ταχυκαρδία και αϋπνία.

Σε εξαιρετικά υψηλές δόσεις, η καφεΐνη μπορεί να είναι επικίνδυνη ή ακόμα και απειλητική για την υγεία. Ωστόσο, οι δόσεις αυτές αντιστοιχούν σε δεκάδες ποτήρια καφέ και η υπερβολική δόση συμβαίνει συνήθως από συμπληρώματα καφεΐνης σε μορφή χαπιού ή σε σκόνη.

Αντίθετα με ορισμένες θεωρίες, η καφεΐνη δεν είναι επιβλαβής για την καρδιά μακροπρόθεσμα. Αρκετές έρευνες έχουν εξετάσει αν η καφεΐνη αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, χωρίς ωστόσο να διαπιστώσουν τέτοια σύνδεση. Πρέπει να τονιστεί, πάντως, ότι η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει προσωρινά την αρτηριακή πίεση όταν καταναλώνεται από άτομα που δεν πίνουν τακτικά καφέ.

Για τις εγκύους, η κατανάλωση καφεΐνης πρέπει να περιορίζεται σε λιγότερα από 200mg ημερησίως, δηλαδή το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης, καθώς ακόμη δεν γνωρίζουμε πλήρως τις επιδράσεις της στο έμβρυο.

Για όλους τους υπόλοιπους, ωστόσο, ο καφές θεωρείται γενικά ασφαλής και μπορεί να προσφέρει ορισμένα οφέλη για την υγεία, εφόσον η κατανάλωσή του γίνεται σε λογικά πλαίσια.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα