Νιτρικά Οξέα: Είναι Επικίνδυνα ή Ωφέλιμα για την Υγεία; Τι Έδειξε Νέα Μελέτη

Το νιτρικό οξύ, μία ουσία που βρίσκεται στο κρέας, στα λαχανικά και στο νερό, έχει αποτελέσει συχνά αντικείμενο αντιπαραθέσεων αναφορικά με το ρόλο του στη διατροφή. Αρκετοί διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι η ουσία αυτή είναι επιβλαβής για τον οργανισμό, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι προσφέρει οφέλη.

Πρώιμες μελέτες είχαν δείξει ότι το νιτρικό οξύ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου καθώς μετατρέπεται σε Ν-νιτροζαμίνες κατά το μεταβολισμό του. Οι ουσίες αυτές θεωρούνται εξαιρετικά καρκινογόνες.

Ωστόσο, έρευνες που δημοσιεύτηκαν τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι τα νιτρικά οξέα που βρίσκονται στα λαχανικά μπορεί να περιορίσουν τον κίνδυνο παθήσεων όπως ο διαβήτης, η καρδιαγγειακής νόσος και η άνοια.

Μία νέα έρευνα από την Αυστραλία θέλησε να απαντήσει τελικά αν τα νιτρικά οξέα είναι ωφέλιμα ή επιβλαβή για τον οργανισμό και να εξετάσει πιο λεπτομερώς τις επιδράσεις του στην υγεία. Από την ανάλυση αυτή διαπιστώθηκε τελικά ότι η πηγή των νιτρικών οξέων έχει μεγάλη σημασία. Συγκεκριμένα, τα νιτρικά οξέα στα λαχανικά συνοδεύονται συνήθως από πολυφαινόλες και βιταμίνη C, ουσίες οι οποίες αναστέλλουν το σχηματισμό Ν-νιτροζαμίνης.

Παρά την πληθώρα δεδομένων που δείχνουν ότι η πηγή των νιτρικών οξέων είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει τις επιδράσεις τους στον οργανισμό, σύμφωνα με τις παρούσες οδηγίες υγιεινής διατροφής οι ουσίες αυτές θα πρέπει να αποφεύγονται εντελώς στη διατροφή. Η οδηγία αυτή προφανώς είναι λάθος, όπως υποστηρίζουν οι συγγραφείς της παρούσας μελέτης, και σίγουρα θα πρέπει να αλλάξει στο άμεσο μέλλον.

Σύμφωνα με την ομάδα, η παρούσα οδηγία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης αρκετών ωφέλιμων λαχανικών εξ’ αιτίας του φόβου για την εμφάνιση καρκίνου. Η ομάδα υποστήριξε επίσης ότι θα πρέπει να γίνουν άμεσα νέες μελέτες οι οποίες θα αποδείξουν ότι πράγματι τα παραπάνω λαχανικά δεν αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, οι πιο υγιεινές πηγές νιτρικών οξέων είναι τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως εξήγησαν οι συγγραφείς. Μόλις μία κούπα μαγειρεμένων λαχανικών την ημέρα είναι αρκετή για να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία.

Αντιθέτως, οι επιδράσεις των νιτρικών οξέων από το επεξεργασμένο κρέας δεν έχουν εξερευνηθεί επαρκώς και θα πρέπει να εκτιμηθούν σε μελλοντικές μελέτες, κατέληξε η ομάδα.

Φωτογραφία: Kai Pilger

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα