Νέα Μελέτη: Το Μέλι Βελτιώνει Αρκετούς Δείκτες της Καρδιομεταβολικής Υγείας

Μία επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά υποστηρίζει ότι το μέλι μπορεί να βελτιώσει αρκετούς δείκτες που συνδέονται με την καρδιομεταβολική υγεία, μεταξύ των οποίων τα επίπεδα της γλυκόζης και της χοληστερόλης στο αίμα.

Η επιστημονική ομάδα έκανε μία μεγάλη συστηματική μελέτη και μετα-ανάλυση στην οποία εξέτασε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα κλινικών δοκιμών για το μέλι. Αναλύοντας τις παραπάνω πληροφορίες οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι η τροφή αυτή μειώνει τη γλυκόζη νηστείας, την ολική ή LDL χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, καθώς και έναν ακόμα δείκτη της λιπώδους διήθησης του ήπατος, ενώ αυξάνει τα επίπεδα της HDL (καλής) χοληστερόλης.

«Τα αποτελέσματα αυτά είναι εντυπωσιακά, καθώς η περιεκτικότητα του μελιού σε σάκχαρα είναι περίπου 80%. Ωστόσο, το μέλι περιέχει επίσης διάφορα σπάνια σάκχαρα, πρωτεΐνες και οργανικά οξέα, καθώς και άλλες βιοενεργές ουσίες που προσφέρουν μία σειρά οφέλη για την υγεία», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Προηγούμενες μελέτες οι οποίες εξέτασαν πειραματόζωα είχαν δείξει επίσης ότι το μέλι μπορεί να προσφέρει οφέλη στην καρδιαγγειακή υγεία. Η παρούσα μελέτη, ωστόσο, συνοψίζει το σύνολο των δεδομένων από τις κλινικές δοκιμές και περιλαμβάνει επίσης πληροφορίες για την προέλευση του μελιού και πως αυτή επηρεάζει τις θετικές επιδράσεις του τελευταίου.

«Τα τελευταία χρόνια αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι όλα τα σάκχαρα είναι ανθυγιεινά και επομένως θα πρέπει να αποφεύγονται. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι αυτό δεν ισχύει για το μέλι, καθώς το τελευταίο μπορεί να προσφέρει οφέλη στην υγεία», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Ένα σημείο στο οποίο στάθηκαν οι επιστήμονες ήταν ότι σχεδόν σε όλες τις κλινικές μελέτες που εξετάστηκαν, οι εθελοντές έκαναν υγιεινή διατροφή στην οποία τα σάκχαρα αποτελούσαν λιγότερο από το 10% της συνολικής κατανάλωσης θερμίδων καθημερινά.

«Προφανώς, το συμπέρασμα της μελέτης μας δεν είναι ότι θα πρέπει να ξεκινήσετε να τρώτε μέλι αν κάνετε διατροφή χωρίς σάκχαρα. Ωστόσο, φαίνεται ότι αν χρησιμοποιείτε διάφορα γλυκαντικά όπως ζάχαρη ή σιρόπι, μάλλον είναι προτιμότερο να τα αντικαταστήσετε με το μέλι αν θέλετε να μειώσετε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Στην ανάλυσή τους, οι επιστήμονες εξέτασαν 18 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περίπου 1.100 εθελοντές. Για την εκτίμηση των αποτελεσμάτων τους χρησιμοποίησαν την κλίμακα GRADE. Σύμφωνα με την παραπάνω κλίμακα, το μέλι είτε δεν επηρέαζε καθόλου είτε επηρέαζε θετικά την υγεία των εθελοντών, ανάλογα με την προέλευσή του.

Η μέση καθημερινή κατανάλωση μελιού στις κλινικές δοκιμές ήταν περίπου 40γρ, δηλαδή 2 κουταλιές της σούπας. Η μέση διάρκεια των κλινικών δοκιμών ήταν οι 8 εβδομάδες.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, η παστερίωση μπορεί να περιορίσει τις θετικές επιδράσεις του μελιού, επομένως είναι προτιμότερο να τρώμε το μέλι όσο πιο ακατέργαστο γίνεται.

Στις επόμενες μελέτες τους οι επιστήμονες θα εξερευνήσουν περισσότερο τις θετικές επιδράσεις του μελιού εστιάζοντας σε συγκεκριμένα συστατικά του παραπάνω τροφίμου.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης δημοσιεύτηκαν πριν λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition Reviews.

Φωτογραφία: ROMAN ODINTSOV

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα