Νέα Μελέτη: Ο Ύπνος Μικρής Διάρκειας την Ημέρα Προστατεύει τον Εγκέφαλο

Τα μικρά διαστήματα ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας βελτιώνουν την υγεία του εγκεφάλου και επιβραδύνουν τη συρρίκνωση του τελευταίου που σχετίζεται με τη γήρανση. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο περιοδικό Sleep Health.

Η μελέτη εξέτασε συνολικά 378.932 εθελοντές ηλικίας 40-69 ετών από τη βάση δεδομένων UK Biobank και κατάφερε να στοιχειοθετήσει σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στα μικρά διαστήματα ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας και το μεγαλύτερο όγκο του εγκεφάλου. Γενικότερα, ο μεγαλύτερος όγκος του εγκεφάλου έχει συνδεθεί με καλύτερη εγκεφαλική υγεία και μειωμένο κίνδυνο παθήσεων όπως η άνοια.

Η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη λέγεται Μεντελική τυχαιοποίηση. Οι επιστήμονες της μελέτης εξέτασαν συνολικά 97 γενετικούς δείκτες που σχετίζονται με τον ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όπως παρατήρησαν, οι εθελοντές με τους παραπάνω δείκτες είχαν γενικά μεγαλύτερο όγκο του εγκεφάλου που αντιστοιχεί σε 2.6 έως 6.5 χρόνια μικρότερη εγκεφαλική ηλικία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της μελέτης, η Μεντελική τυχαιοποίηση μάς επιτρέπει να εξετάσουμε τη σύνδεση ανάμεσα σε δύο παράγοντες, όπως ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας και ο όγκος του εγκεφάλου, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής.

Τα γενετικά αλληλόμορφα που συνδέονται με τον ύπνο είχαν προσδιοριστεί σε μία προηγούμενη μελέτη η οποία είχε εξετάσει τη διάρκεια ύπνου των εθελοντών κατά τη διάρκεια της ημέρας σε συνάρτηση με τη φυσική άσκηση που έκαναν οι τελευταίοι.

Στις αναλύσεις που έκαναν στα πλαίσια της νέας μελέτης, οι επιστήμονες εξαίρεσαν τους εθελοντές με αλληλόμορφα που συνδέονται με αίσθημα υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η έρευνά τους εξέτασε αποκλειστικά εθελοντές από τη Μεγάλη Βρετανία, επομένως τα αποτελέσματά της ενδεχομένως δεν αφορούν άλλους πληθυσμούς.

Αν και η έρευνα δεν εξέτασε κάποια συγκεκριμένη διάρκεια ύπνου, προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι ο ύπνος διάρκειας κάτω των 30 λεπτών κατά τη διάρκεια της ημέρας και συνήθως κατά τις πρωινές ή μεσημβρινές ώρες είναι αυτός που προσφέρει τα περισσότερα οφέλη, καθώς δεν επηρεάζει και το πρόγραμμα του νυχτερινού ύπνου.

Σήμερα, περίπου το 1/3 των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών κάνει μικρά διαστήματα ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Καταλήγοντας, η επιστημονική ομάδα υποστήριξε ότι οι παρατηρήσεις της παρούσας μελέτης σίγουρα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερες μελέτες και σε άλλους πληθυσμούς.

Φωτογραφία: Ekaterina Bolovtsova

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα