Νέα Μελέτη: Η Έλλειψη Ύπνου Αυξάνει τον Κίνδυνο Παχυσαρκίας

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας, η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Μάλιστα, όπως διαπίστωσε η μελέτη, η αύξηση του σωματικού λίπους σε αυτούς που κοιμούνται λιγότερο εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή της κοιλίας, μία παρατήρηση με ιδιαίτερη σημασία καθώς το σπλαγχνικό λίπος είναι αυτό που ενοχοποιείται για τα περισσότερα νοσήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Στην παρούσα τυχαιοποιημένη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 12 εθελοντές με φυσιολογικό σωματικό βάρος. Σε ένα διάστημα 21 ημερών οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές με τη μικρότερη διάρκεια ύπνου αύξησαν το συνολικό τους λίπος στην περιοχή της κοιλίας κατά 9%, ενώ το σπλαγχνικό λίπος αυξήθηκε κατά 11%.

Το σπλαγχνικό λίπος περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα της κοιλίας και στο παρελθόν έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για διάφορα καρδιακά και μεταβολικά νοσήματα.

Αν και το επιπλέον λίπος συνήθως κατανέμεται υποδορίως σε διάφορες περιοχές του οργανισμού, η έλλειψη ύπνου φαίνεται ότι προκαλεί συσσώρευσή του στα όργανα της κοιλίας, όπου δυνητικά μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερες βλάβες.

«Σημαντικότερα, όταν οι εθελοντές που είχαν ανεπαρκή διάρκεια ύπνου επιχείρησαν να αναπληρώσουν τις χαμένες ώρες ύπνου αργότερα, το σπλαγχνικό λίπος συνέχισε να αυξάνεται. Το γεγονός αυτό πρακτικά επιβεβαιώνει ότι η έλλειψη ύπνου αποτελεί έναν μέχρι σήμερα άγνωστο παράγοντα κινδύνου για την κοιλιακή παχυσαρκία. Δείχνει επίσης ότι η αναπλήρωση των χαμένων ωρών ύπνου το Σαββατοκύριακο δεν μπορεί να αναστρέψει την παραπάνω δράση», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες εκ των οποίων η πρώτη ομάδα κοιμήθηκε 9 ώρες κάθε βράδυ και η δεύτερη μόλις 4 για 2 εβδομάδες. Τρεις μήνες αργότερα, οι επιστήμονες επανέλαβαν το πείραμα αλλάζοντας ομάδες στους εθελοντές.

Εκτός από τις διαφορές στο σπλαγχνικό λίπος, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι εθελοντές που είχαν κοιμηθεί μόλις 4 ώρες κάθε βράδυ κατανάλωναν 300 επιπλέον θερμίδες καθημερινά, 13% περισσότερες πρωτεΐνες και 17% περισσότερο λίπος σε σχέση με αυτούς που είχαν διάρκεια ύπνου 9 ώρες. Η φυσική άσκηση στις δύο ομάδες ήταν παρόμοια και δεν φάνηκε να επηρεάζεται από τη διάρκεια του ύπνου.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πρόσληψη και κατανάλωση ενέργειας, το σωματικό βάρος, την κατανομή του λίπους, καθώς και μία σειρά βιοδεικτών που σχετίζονται με την όρεξη και τη διατροφή.

«Η συσσώρευση του σπλαγχνικού λίπους ανιχνεύθηκε με αξονική τομογραφία και δεν θα είχε ανιχνευθεί χωρίς αυτή την εξέταση καθώς το σωματικό βάρος αυξήθηκε μόλις κατά 1 κιλό», ανέφεραν οι συγγραφείς, τονίζοντας επίσης ότι αν είχαν επικεντρωθεί αποκλειστικά στο σωματικό βάρος θα είχαν καταλήξει σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Σήμερα, δεν είναι εύκολο να διαπιστωθεί η παρουσία του σπλαγχνικού λίπους, γεγονός που το καθιστά ακόμα πιο επικίνδυνο. Περίπου το 1/3 του πληθυσμού στο Δυτικό κόσμο δεν κοιμάται επαρκώς και το πρόβλημα αυτό αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες, όπως για παράδειγμα η εργασία σε βάρδιες και η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, όπως το smartphone και η τηλεόραση κατά τις νυχτερινές ώρες.

Σήμερα, γνωρίζουμε ότι ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει μία σειρά λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως για παράδειγμα η μνήμη, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο και στην πρόληψη της άνοιας. Η παρούσα μελέτη αναδεικνύει μία ακόμα αρνητική συνέπεια της έλλειψης ύπνου.

Εκτός από τον επαρκή ύπνο, οι συγγραφείς της μελέτης συνέστησαν φυσική άσκηση και υγιεινή διατροφή για την πρόληψη της συσσώρευσης σπλαγχνικού λίπους.

«Η έλλειψη ύπνου αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα που έχει συμβάλει στην αύξηση της παχυσαρκίας, καθώς και αρκετών καρδιακών ή μεταβολικών νόσων», καταλήγει η μελέτη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American College of Cardiology.

Φωτογραφία: Miriam Alonso

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα