Νέα Μελέτη: Ακόμα και η Ήπια Άσκηση Μπορεί να Περιορίσει τα Συμπτώματα της Κατάθλιψης

Η κατάθλιψη αποτελεί μία από τις συχνότερες ψυχιατρικές νόσους σήμερα, καθώς σύμφωνα με δεδομένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), επηρεάζει περίπου το 5% του πληθυσμού των ενηλίκων.

Οι θεραπείες για την αντιμετώπιση της νόσου συχνά μπορεί να διαφοροποιούνται ανάλογα με το είδος της κατάθλιψης σε κάθε ασθενή, ωστόσο συνήθως περιλαμβάνουν τη χορήγηση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, ψυχοθεραπεία, γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία ή συνδυασμό των παραπάνω. Αν και οι παραπάνω θεραπείες συχνά είναι αποτελεσματικές, σε ορισμένες περιπτώσεις τα συμπτώματα της νόσου μπορεί να επιστρέψουν μετά τη διακοπή της θεραπείας.

Η Φυσική Άσκηση Μπορεί να Προσφέρει Οφέλη

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα δεδομένα δείχνουν ότι διάφορες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Μία ανάλυση του 2014 που εξέτασε δεδομένα από 21 διαφορετικές μελέτες διαπίστωσε ότι μία δίαιτα πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια και τρόφιμα ολικής αλέσεως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Λίγα χρόνια αργότερα, μία μεγάλη ανάλυση που δημοσιεύτηκε το 2022 διαπίστωσε ότι η φυσική άσκηση μπορεί να περιορίσει τα συμπτώματα της νόσου.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα καμία έρευνα δεν έχει εξετάσει ποια είναι η ποσότητα της άσκησης που μπορεί να προσφέρει οφέλη στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Στο παραπάνω ερώτημα προσπάθησε να απαντήσει μία νέα μελέτη διάρκειας 10 ετών η οποία εξέτασε άτομα ηλικίας άνω των 50 με κατάθλιψη. Η έρευνα αυτή, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Network Open, διαπίστωσε ότι το γρήγορο περπάτημα 20 λεπτών για 5 φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Οποιαδήποτε Ποσότητα Άσκησης Μειώνει τον Κίνδυνο Κατάθλιψης

Η επιστημονική ομάδα της έρευνας εξέτασε συνολικά 4.016 εθελοντές από τη μελέτη TILDA (The Irish Longitudinal Study of Ageing), η οποία ξεκίνησε το 2009 και είχε ως στόχο να βελτιώσει την υγεία των ηλικιωμένων στην Ιρλανδία.

Για την εκτίμηση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων της κατάθλιψης οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το ερωτηματολόγιο του Center for Epidemiological Studies Depression (CES-D). Όσοι είχαν σκορ πάνω από 9 στο παραπάνω ερωτηματολόγιο θεωρήθηκε ότι πάσχουν από μείζονα κατάθλιψη.

Παράλληλα, ο κάθε εθελοντής ανέφερε και την ποσότητα της άσκησης που έκανε σε τακτά χρονικά διαστήματα.

«Παρατηρήσαμε ότι οι ηλικιωμένοι που έκαναν 20 λεπτά μέτριας ή έντονης άσκησης για 5 ημέρες την εβδομάδα είχαν 16% μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν συμπτώματα κατάθλιψης και 43% μειωμένο κίνδυνο να διαγνωστούν με κατάθλιψη συγκριτικά με αυτούς που έκαναν καθιστική ζωή», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Η ομάδα παρατήρησε επίσης ότι ο κίνδυνος κατάθλιψης μειωνόταν όσο εντονότερη ήταν η άσκηση των εθελοντών. Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος των συμπτωμάτων της νόσου ήταν 20% χαμηλότερος σε αυτούς που έκαναν έντονη άσκηση σε σχέση με αυτούς που έκαναν ήπια άσκηση.

Τι Ισχύει για τους Ασθενείς με Χρόνια Νοσήματα

Ειδικά για τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, η ομάδα παρατήρησε ότι η οδηγία του WHO για τα 30 λεπτά άσκησης την ημέρα περιόριζε τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 8%, ωστόσο ο κίνδυνος μειωνόταν κι άλλο όσο αυξανόταν η άσκηση.

«Στους ασθενείς με χρόνια νοσήματα η φυσική άσκηση μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη καθώς περιορίζει τη φλεγμονή και βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και την επικοινωνία εγκεφάλου-καρδιάς», υποστήριξαν οι συγγραφείς.

«Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα χρόνια νοσήματα αποτελούν παράγοντα κινδύνου για την κατάθλιψη. Η έρευνά μας δείχνει ότι η αύξηση της σωματικής άσκησης κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου», κατέληξε η επιστημονική ομάδα.

Φωτογραφία: Andrea Piacquadio

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα