Νέα Μελέτη: Ακόμα και 15 Λεπτά Έντονης Άσκησης την Εβδομάδα Μειώνουν τον Κίνδυνο Θανάτου

Τα δίλεπτα διαστήματα έντονης άσκησης μπορεί να περιορίσουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου, εφόσον επαναλαμβάνονται τουλάχιστον για 8 φορές σε 1 εβδομάδα, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο περιοδικό European Heart Journal.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι ακόμα και τόσο μικρή διάρκεια άσκησης μπορεί να μας βοηθήσει να παρατείνουμε το προσδόκιμο ζωής. Σήμερα, οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν ότι ο συχνότερος λόγος που δεν ασκούνται είναι ότι δεν έχουν χρόνο. Η έρευνά μας προσφέρει μία εναλλακτική επιλογή σε όσους δεν μπορούν να ασκηθούν για μεγάλο διάστημα», εξηγούν οι συγγραφείς της έρευνας.

Μία άλλη έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε επίσης στο European Heart Journal έδειξε ότι στην ίδια διάρκεια άσκησης, οι πιο έντονες ασκήσεις περιορίζουν περισσότερο τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι έχει σημασία τόσο η διάρκεια όσο και η ένταση των ασκήσεων που θα κάνουμε, αναφορικά με τα οφέλη στον περιορισμό του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης αυτής.

Και οι δύο παραπάνω έρευνες εξέτασαν ενήλικες 40-69 ετών από τη βάση UK Biobank. Οι εθελοντές φόρεσαν στον καρπό τους ειδικούς μετρητές που εξέταζαν τα επίπεδα της άσκησης για 7 ημέρες. Με αυτό τον τρόπο είναι δυνατό να εκτιμηθεί αντικειμενικά ποια είναι η διάρκεια της άσκησης του κάθε εθελοντή.

Στην πρώτη έρευνα συμμετείχαν 71.893 ενήλικες που δεν είχαν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου ή καρκίνου. Η μέση ηλικία του δείγματος ήταν τα 62.5 χρόνια και το 56% ήταν γυναίκες. Οι επιστήμονες εξέτασαν τη διάρκεια της άσκησης για τον κάθε εθελοντή, καθώς και τα διαστήματα έντονης άσκησης διάρκειας 2 λεπτών ή λιγότερο. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πορεία των εθελοντών για 6.9 χρόνια κατά μέσο όρο. Η ομάδα εξέτασε τη σύνδεση ανάμεσα στη διάρκεια της έντονης άσκησης και τον κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια, καθώς και τα ποσοστά καρδιαγγειακής νόσου και καρκίνου.

Γενικότερα, όσο αυξανόταν η διάρκεια και η ένταση της άσκησης, τόσο περισσότερο μειωνόταν ο κίνδυνος για όλες τις παραπάνω παθήσεις. Για παράδειγμα, αυτοί που δεν έκαναν καθόλου άσκηση είχαν 4% πιθανότητα να καταλήξουν εντός 5 ετών. Ωστόσο, ο κίνδυνος αυτός περιορίστηκε σε λιγότερο από 2% για αυτούς που έκαναν 10 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα και κάτω από 1% σε αυτούς που έκαναν 60 λεπτά ή περισσότερο.

Συγκριτικά με αυτούς που έκαναν μόλις 2 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα, αυτοί που έκαναν 15 λεπτά είχαν 18% μειωμένο κίνδυνο θανάτου και 15% μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, ενώ τα 12 λεπτά άσκησης συνδέθηκαν με 17% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου.

Μάλιστα, όσο αυξανόταν η διάρκεια της άσκησης τόσο περισσότερα ήταν τα οφέλη για τους εθελοντές. Για παράδειγμα, η άσκηση για 53 λεπτά την εβδομάδα συνδέθηκε με 36% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια.

Αναφορικά με τη συχνότητα της άσκησης, η άσκηση 4 φορές την ημέρα για 2 λεπτά κάθε φορά συνδέθηκε με 27% μειωμένο κίνδυνο θανάτου. Ωστόσο, οφέλη παρατηρήθηκαν ακόμα και σε μικρότερη διάρκεια άσκησης. Συγκεκριμένα, οι εθελοντές που έκαναν 10 δίλεπτα διαστήματα άσκησης την εβδομάδα είχαν 16% μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 17% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου.

Στη δεύτερη έρευνα συμμετείχαν 88.412 εθελοντές που δεν είχαν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου. Η μέση ηλικία του δείγματος ήταν τα 62 χρόνια και το 58% ήταν γυναίκες. Οι επιεστήμονες εξέτασαν τη διάρκεια και την ένταση της άσκησης και στη συνέχεια εξερεύνησαν αν υπάρχει σύνδεση με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Η έρευνα είχε διάρκεια 6.8 χρόνια.

Από την ανάλυση των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι τόσο η μεγαλύτερη διάρκεια άσκησης όσο και η εντονότερη άσκηση συνδέονται με χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακής νόσου. Αυτό σημαίνει ότι για την ίδια διάρκεια άσκησης, η εντονότερη άσκηση περιορίζει περισσότερο τον παραπάνω κίνδυνο.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι αν θέλουμε περισσότερα οφέλη από την άσκηση δεν είναι απαραίτητο να αυξήσουμε τη διάρκειά της. Αυξάνοντας την ένταση της άσκησης στο ίδιο διάστημα μπορούμε επίσης να παρατηρήσουμε οφέλη. Ένα απλό παράδειγμα είναι να αυξήσουμε την ταχύτητα του περπατήματος που κάνουμε κάθε μέρα», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Φωτογραφία: Daniel Reche

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα