Νέα Μελέτη: Αυξημένος ο Κίνδυνος Έκπτωσης της Μνήμης στους Ασθενείς με Αϋπνία

Οι ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας με αϋπνία έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν έκπτωση της μνήμης και άλλες διαταραχές των γνωστικών λειτουργιών μακροπρόθεσμα, όπως για παράδειγμα άνοια.

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό SLEEP, η οποία εξέτασε δεδομένα για περισσότερους από 26.000 εθελοντές που συμμετείχαν στο Canadian Longitudinal Study of Aging. Ο κάθε εθελοντής της μελέτης συμπλήρωσε ερωτηματολόγια σχετικά με τον ύπνο, τη μνήμη και άλλες γνωσιακές λειτουργίες από το 2019 μέχρι το 2022. Οι εθελοντές που παρουσίασαν επιδείνωση του ύπνου σε αυτό το διάστημα είχαν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν έκπτωση της μνήμης, όπως παρατήρησε η ομάδα της μελέτης.

«Παρατηρήσαμε ότι ειδικά η αϋπνία συνδέεται με χειρότερες επιδόσεις στις εξετάσεις μνήμης. Εξετάσαμε και άλλες γνωστικές λειτουργίες, ωστόσο μόνο η μνήμη συνδέθηκε με τον ύπνο», αναφέρουν οι επιστήμονες της μελέτης.

Μεγάλος Όγκος Δεδομένων και Λεπτομερής Ανάλυση

Αντίθετα με προηγούμενες μελέτες που είχαν ασχοληθεί με την ποιότητα του ύπνου, η παρούσα μελέτη είχε εξαιρετικά μεγάλο όγκο δεδομένων και είχε εστιάσει αποκλειστικά στις διαταραχές του ύπνου. Η αϋπνία θεωρείται ψυχιατρική διαταραχή και περιλαμβάνεται πλέον στο Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, όπως τόνισαν οι συγγραφείς. Κατά συνέπεια, για τη διάγνωση της νόσου ο ασθενής θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια, όπως για παράδειγμα δυσκολία στην έλευση ή τη διατήρηση του ύπνου ή πρόωρη αφύπνιση τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα για ένα διάστημα τριών μηνών. Επιπλέον, προκειμένου να τεθεί η διάγνωση της αϋπνίας, ο ασθενής θα πρέπει να αναφέρει ότι η νόσος προκαλεί προβλήματα στην καθημερινότητά του.

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες χώρισαν τους εθελοντές σε 3 ομάδες ανάλογα με τον ύπνο για το έτος 2019:

  • Φυσιολογικός ύπνος
  • Ορισμένα συμπτώματα αϋπνίας
  • Πιθανή διάγνωση αϋπνίας

Εξετάζοντας ξανά τα ερωτηματολόγια των εθελοντών το 2022, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι αυτοί που παρουσίασαν επιδείνωση του ύπνου είχαν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν επίσης πρώιμα συμπτώματα άνοιας. Οι ασθενείς αυτοί είχαν επίσης αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους, υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, άπνοια κατά τον ύπνο ή άλλες διαταραχές του ύπνου, καθώς και υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος. Όλοι οι παραπάνω θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για την έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών και την άνοια.

Επιπλέον, η έρευνα παρατήρησε ότι οι άνδρες με αϋπνία είχαν χειρότερες επιδόσεις στις εξετάσεις των γνωστικών λειτουργιών σε σχέση με τις γυναίκες, γεγονός που δείχνει ότι οι άνδρες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

«Το θετικό είναι ότι οι περισσότερες διαταραχές του ύπνου είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν. Η έρευνά μας υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό η αϋπνία να διαγιγνώσκεται και να αντιμετωπίζεται όσο το δυνατόν ταχύτερα, ιδιαίτερα στα άτομα μεγάλης ηλικίας», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: cottonbro

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα