Νέα Έρευνα: Το Ελαιόλαδο Μειώνει τον Καρδιαγγειακό Κίνδυνο

Το ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας έρευνας, η οποία έδειξε επίσης ότι αποτελεί μία ιδανική επιλογή για την αντικατάσταση του βουτύρου και της μαγιονέζας στη διατροφή.

«Προηγούμενες μελέτες είχαν επίσης συνδέσει την κατανάλωση ελαιόλαδου με οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία, ιδιαίτερα στις Μεσογειακές χώρες, όπου η κατανάλωση ελαιόλαδου είναι υψηλότερη», είπε η επικεφαλής της έρευνας Marta Guasch-Ferre σε μία ανακοίνωση.

«Ο στόχος μας ήταν να εξετάσουμε αν η υψηλότερη κατανάλωση ελαιόλαδου συνδέεται με οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία σε ένα πληθυσμό από τις ΗΠΑ», είπε η Guasch-Ferre, μία επιστήμονας από το τμήμα διατροφής του Harvard T.H. School of Public Health στη Βοστόνη.

Η έρευνα παρουσιάστηκε την Τρίτη στο συνέδριο “Epidemiology and Prevention/Lifestyle and Cardiometabolic Health Scientific Sessions” που διοργανώθηκε από το American Heart Association. Οι επιστήμονες εξέτασαν συνολικά 63.867 γυναίκες και 35.512 άνδρες εθελοντές από το 1990 μέχρι το 2014. Κανένας από τους εθελοντές δεν είχε καρκίνο, καρδιαγγειακή νόσο ή άλλες χρόνιες παθήσεις στην αρχή της έρευνας. Κάθε 4 χρόνια, οι εθελοντές συμπλήρωναν ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, οι εθελοντές που κατανάλωναν πάνω από μισό κουτάλι ελαιόλαδο κάθε μέρα είχαν 15% μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν οποιοδήποτε είδος καρδιαγγειακής νόσου και 21% μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Η αντικατάσταση ενός κουταλιού βουτύρου, μαργαρίνης, μαγιονέζας ή λιπαρών από γαλακτοκομικά με την ίδια ποσότητα ελαιόλαδου μείωσε τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 5% και στεφανιαίας νόσου κατά 7%. Ωστόσο, η κατανάλωση μεγαλυτέρων ποσοτήτων ελαιόλαδου δεν μείωσε περισσότερο τον κίνδυνο.

Αν και αποδείχθηκε ότι το ελαιόλαδο είναι πιο υγιεινό σε σχέση με το βούτυρο ή τη μαργαρίνη, στην πραγματικότητα δεν προσφέρει περισσότερα οφέλη σε σχέση με άλλα φυτικά έλαια όπως το καλαμποκέλαιο, το ηλιέλαιο ή το σογιέλαιο.

«Μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση της έρευνάς μας ήταν ότι αν και το ελαιόλαδο είναι καλύτερο από τα περισσότερα ζωικά λίπη ή τη μαργαρίνη, δεν ήταν πιο υγιεινό σε σχέση με τα υπόλοιπα φυτικά έλαια που εξετάστηκαν στην έρευνα», είπε η Guasch-Ferre. «Αυτό σημαίνει ότι η αντικατάσταση οποιουδήποτε είδους ζωικών λιπών με φυτικά έλαια, μεταξύ των οποίων και το ελαιόλαδο, αποτελεί μία καλή στρατηγική για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας».

Οι ερευνητές συμπλήρωσαν ότι αρκετές μαργαρίνες περιείχαν σημαντικές ποσότητες trans λιπαρών οξέων όταν ξεκίνησε η έρευνα (το 1990), επομένως τα αποτελέσματα μπορεί να διαφοροποιούνται για τις φυτικές μαργαρίνες που κυκλοφορούν στην αγορά σήμερα.

Πρέπει να τονιστεί επίσης ότι οι έρευνες παρατήρησης, όπως η παρούσα, δεν μπορούν να αποδείξουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Ωστόσο, μικρές έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η αντικατάσταση των ζωικών λιπών με ελαιόλαδο έχει θετικές επιδράσεις στα επίπεδα των λιπών στο αίμα.

«Σίγουρα θα χρειαστεί να γίνουν και άλλες έρευνες για να εξερευνήσουμε τους μηχανισμούς πίσω από τη σύνδεση αυτή, καθώς και τις επιδράσεις άλλων φυτικών ελαίων στην καρδιακή υγεία», πρόσθεσε η Guasch-Ferre.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν επίσης στο Journal of the American College of Cardiology, δίνουν έναν ακόμα λόγο να εισάγουμε περισσότερα φυτικά τρόφιμα στην καθημερινή μας διατροφή, είπε η ειδική διατροφολόγος Penny Kris-Etherton.

«Η χρησιμοποίηση φυτικών ελαίων στη μαγειρική και στις σαλάτες είναι μία υγιεινή επιλογή», είπε η Kris-Etherton σε μία ανακοίνωση που εξέδωσε. Η διατροφολόγος είναι επίσης καθηγήτρια στο Pennsylvania State University, αλλά και επικεφαλής στο Lifestyle and Cardiometabolic Health Council του AHA.

«Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε φυτικά τρόφιμα, στα οποία περιλαμβάνεται και το ελαιόλαδο, μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά την καρδιακή υγεία», κατέληξε.

Βιβλιογραφία: American Heart Association

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα