Νέα Έρευνα: Τα Τεχνητά Γλυκαντικά Αυξάνουν τον Καρδιαγγειακό Κίνδυνο

Τα τεχνητά γλυκαντικά χρησιμοποιούνται σήμερα ευρέως σε αρκετά προϊόντα και ως αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποφύγουμε εντελώς την κατανάλωσή τους στην καθημερινότητά μας. Μία νέα έρευνα από την Ισπανία θέλησε να εξετάσει τις επιδράσεις των τεχνητών γλυκαντικών στην καρδιαγγειακή υγεία, καθώς και σε διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Current Opinion in Cardiology.

Απώλεια Βάρους

Σήμερα είναι γνωστό ότι μία δίαιτα με υψηλές θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Τα τεχνητά γλυκαντικά χρησιμοποιήθηκαν αρχικά με σκοπό με περιοριστεί η περιεκτικότητα της καθημερινής μας διατροφής σε θερμίδες, με σκοπό να γίνει πιο εύκολη η απώλεια βάρους. Ωστόσο, στην παρούσα ανάλυση αποδείχθηκε τελικά ότι στην πραγματικότητα τα τεχνητά γλυκαντικά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας εξ’ αιτίας των επιδράσεων που έχουν σε συγκεκριμένους μηχανισμούς του εγκεφάλου που σχετίζονται με το αίσθημα κορεσμού.

Διαβήτης και Μεταβολικό Σύνδρομο

Στην παρούσα ανάλυση διαπιστώθηκε επίσης ότι τα τεχνητά γλυκαντικά επηρεάζουν σημαντικά το ενδοκρινικό σύστημα καθώς και το μεταβολισμό. Συγκεκριμένα, η επιστημονική ομάδα της μελέτης παρατήρησε ότι η τακτική κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών συνδέεται με 18-24% αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και 44% αυξημένο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου.

Υπέρταση

Τα τεχνητά γλυκαντικά και ιδιαίτερα τα αναψυκτικά που περιέχουν τις παραπάνω ουσίες συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης στην παρούσα ανάλυση. Τα αναψυκτικά συνήθως έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο, ενώ αυξάνουν και την παραγωγή ινσουλίνης. Και οι δύο παραπάνω παράγοντες μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση.

Παράγοντας Κινδύνου ή Επιβαρυντικός Παράγοντας;

Με βάση τα αποτελέσματα της παρούσας ανάλυσης, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε ότι τα τεχνητά γλυκαντικά αποτελούν πρωτοπαθή παράγοντα κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο. Ωστόσο, η ανάλυση έδειξε ότι οι ουσίες αυτές μπορεί να ενισχύσουν τις αρνητικές επιδράσεις άλλων, επιβεβαιωμένων παραγόντων κινδύνου, όπως η παχυσαρκία.

Καταλήγοντας, η ομάδα υποστήριξε ότι όπου αυτό είναι δυνατό να πρέπει να αποφεύγουμε τόσο τη ζάχαρη όσο και τα τεχνητά γλυκαντικά στη διατροφή μας. Επιπλέον, οι συσκευασίες τροφίμων θα πρέπει να αναγράφουν ξεκάθαρα αν ένα προϊόν περιέχει γλυκαντικά, έτσι ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να επιλέξουν πιο εύκολα αν τελικά θα αγοράσουν το προϊόν.

Τέλος, είναι σημαντικό να γίνουν άμεσα και νέες μελέτες οι οποίες θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τις επιδράσεις των γλυκαντικών στο μεταβολισμό, όπως υποστήριξαν οι συγγραφείς.

Φωτογραφία: Julio Melanda

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα