Νέα Έρευνα: Οι Ξηροί Καρποί Μειώνουν τον Κίνδυνο Κατάθλιψης

Τις τελευταίες δεκαετίες τα αποτελέσματα αρκετών διαφορετικών ερευνών έχουν καταστήσει πλέον σαφές ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας. Η πιο πρόσφατη μελέτη σχετικά με την παραπάνω σύνδεση δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο περιοδικό Clinical Nutrition και έδειξε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών καθημερινά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Τα Δεδομένα της Έρευνας

Η επιστημονική ομάδα της μελέτης εξέτασε δεδομένα από τη βάση UN Biobank, μία μεγάλη βάση δεδομένων στην οποία συμμετέχουν περίπου 500.000 κάτοικοι της Μεγάλης Βρετανίας. Από αυτό το δείγμα, οι επιστήμονες της μελέτης ξεχώρισαν περίπου 13.000 μεσήλικες και ηλικιωμένους εθελοντές (μέση ηλικία 58) και εξέτασαν το διάστημα από το 2007 μέχρι το 2020.

Οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια από τα οποία εκτιμήθηκε η κατανάλωση ξηρών καρπών, η παρουσία συμπτωμάτων κατάθλιψης, καθώς και η λήψη αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Κανένας από τους εθελοντές που συμμετείχαν στην ανάλυση δεν είχε διαγνωστεί με κατάθλιψη πριν το διάστημα που εξέτασε η μελέτη.

Από την ανάλυση των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι οι εθελοντές που κατανάλωναν 30 γραμμάρια ξηρούς καρπούς την ημέρα (αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια κάσιους, φουντούκια ή φιστίκια Αιγίνης) είχαν 17% μειωμένη πιθανότητα να παίρνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα ή να εκδηλώνουν συμπτώματα κατάθλιψης.

Μάλιστα, το αποτέλεσμα αυτό διατηρήθηκε ακόμα και μετά την προσαρμογή των δεδομένων για διάφορους παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική υγεία.

Αντιφλεγμονώδεις και Αντιοξειδωτικές Ιδιότητες των Ξηρών Καρπών

Μία θεωρία που μπορεί να εξηγήσει ίσως τις παρατηρήσεις της παρούσας μελέτης είναι ότι τα αντιοξειδωτικά περιέχουν αρκετές βιοενεργές φυτοχημικές ουσίες, αρκετές από τις οποίες έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο περιορισμός της φλεγμονής καθώς και η μείωση του οξειδωτικού στρες μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της κατάθλιψης.

Ένας άλλος πιθανός μηχανισμός αφορά τα αμινοξέα που περιέχουν οι ξηροί καρποί. Ορισμένα από τα παραπάνω, όπως η αργινίνη, η γλουταμίνη, η σερίνη και η τρυπτοφάνη έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης.

Τέλος, αρκετοί ξηροί καρποί περιέχουν βιταμίνη Ε και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ουσίες που μπορεί επίσης να βελτιώσουν τη διάθεση.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες της μελέτης υποστήριξαν ότι η ανάλυσή τους, λόγω του σχεδιασμού της, δεν μπορεί να αποδείξει σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στους ξηρούς καρπούς και τον κίνδυνο κατάθλιψης, επομένως η θεωρία αυτή θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από μελλοντικές μελέτες.

Φωτογραφία: Marta Branco

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα