Νέα Έρευνα: Η Υπερβολική Ενασχόληση με τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης Επιβαρύνει την Ψυχική Υγεία

Τα τελευταία χρόνια η χρήση των μέσω κοινωνικής δικτύωσης γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, ιδιαίτερα στις νεαρότερες ηλικίες. Παράλληλα, στον ίδιο πληθυσμό παρατηρείται επιδείνωση της ψυχικής υγείας καθώς παρατηρείται σταθερή αύξηση στα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους.

Μία επιστημονική ομάδα από το Iowa State University των ΗΠΑ θέλησε να εξετάσει αν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στα παραπάνω δύο φαινόμενα. Προκειμένου να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, η ομάδα έκανε μία πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Technology, Mind and Behavior.

Στο πείραμα που έκανε η επιστημονική ομάδα συμμετείχαν συνολικά 230 έφηβοι εθελοντές. Οι συγγραφείς ζήτησαν από τους μισούς εφήβους να περιορίσουν τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε 30 λεπτά την ημέρα. Οι εθελοντές λάμβαναν επίσης αυτοματοποιημένες ειδοποιήσεις οι οποίες τους βοηθούσαν να επιτύχουν τον παραπάνω στόχο.

Από την ανάλυση των δεδομένων μετά την ολοκλήρωση του πειράματος, διαπιστώθηκε ότι οι έφηβοι που περιόρισαν τη χρήση των μέσων κοινωνικής είχαν πολύ καλύτερα σκορ σε διάφορους δείκτες κατάθλιψης και άγχους συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Μάλιστα, η ομάδα κατάφερε να βελτιώσει επίσης αρκετούς άλλους δείκτες της ψυχικής υγείας.

«Μας προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι ο περιορισμός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης βελτίωσε την ψυχική υγεία συνολικά. Πολύ ενδιαφέρον είχε επίσης το γεγονός ότι μία απλή ειδοποίηση στο κινητό τηλέφωνο ήταν αρκετή για να ωθήσει τους εφήβους στην επίτευξη του παραπάνω στόχου», υποστήριξαν οι συγγραφείς.

Η ομάδα παρατήρησε ότι ακόμα και αυτοί που περιόρισαν τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης χωρίς να επιτύχουν το στόχο των 30 λεπτών είχαν επίσης οφέλη στην ψυχική υγεία.

«Τα 30 λεπτά δεν αποτελούν ένα συγκεκριμένο όριο που πρέπει να επιτευχθεί. Η έρευνά μας δείχνει ότι γενικά ο περιορισμός της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προσφέρει οφέλη στην ψυχική μας υγεία», υποστήριξαν οι συγγραφείς.

Ορισμένοι εθελοντές στην ομάδα παρέμβασης υποστήριξαν ότι οι πρώτες μέρες του πειράματος ήταν σχετικά δύσκολες, ωστόσο στη συνέχεια προσαρμόστηκαν και ένιωθαν περισσότερο παραγωγικοί στην καθημερινότητά τους. Άλλοι ανέφεραν ότι ο λιγότερος χρόνος που περνούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βελτίωσε τον ύπνο τους.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι χωρίς αμφιβολία η υπερβολική ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι επιβλαβής για την ψυχική μας υγεία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην προσπαθήσουμε να κόψουμε εντελώς τη χρήση τους διαγράφοντας τις σχετικές εφαρμογές, καθώς η προσέγγιση αυτή συνήθως δεν φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ιδανικά θα πρέπει να περιορίσουμε από μόνοι μας σταδιακά τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με πιο απλές προσεγγίσεις, αντίστοιχες με αυτές που εφαρμόστηκαν στην παρούσα μελέτη.

Φωτογραφία: Andrea Piacquadio

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα