Νέα Έρευνα: Η Σόγια Βοηθά στη Μείωση της LDL Χοληστερόλης

Η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί σήμερα την πρώτη αιτία θανάτου στο Δυτικό κόσμο. Ως αποτέλεσμα, η αντιμετώπισή της έχει βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο των επιστημονικών ερευνών.

Ένας από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο είναι η υψηλή χοληστερόλη, επομένως ένα σημαντικό κομμάτι των ερευνών εξερευνούν διάφορες προσεγγίσεις για τη ρύθμιση των επιπέδων της τελευταίας.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η σόγια μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης (γνωστή και ως «κακή») κατά περίπου 4%.

Μία νέα έρευνα από τις ΗΠΑ εξερεύνησε περισσότερο την παραπάνω σύνδεση με σκοπό να εξερευνήσει τους μηχανισμούς μέσω των οποίων τα διάφορα είδη σόγιας προσφέρουν οφέλη στη μείωση της LDL χοληστερόλης.

Από τα αποτελέσματα που δημοσίευσε η ομάδα στο επιστημονικό περιοδικό Antioxidants φαίνεται ότι μία συγκεκριμένη πρωτεΐνη της σόγιας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης.

Χοληστερόλη και Καρδιαγγειακή Νόσος

Η χοληστερόλη είναι μία λιπώδης ουσία που βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού. Η χοληστερόλη έχει δύο είδη και συγκεκριμένα την LDL χοληστερόλη (κακή) και την HDL χοληστερόλη (καλή).

Αν τα επίπεδα της LDL αυξηθούν υπερβολικά, τότε συνήθως αρχίζουν να σχηματίζονται πλάκες στα τοιχώματα των αρτηριών. Το γεγονός αυτό αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μάλιστα, τα υψηλά επίπεδα της LDL έχουν συνδεθεί σήμερα και με άλλες παθήσεις, όπως για παράδειγμα ο καρκίνος και οι νευροεκφυλιστικές νόσοι.

2 Πρωτεΐνες της Σόγιας Μειώνουν την LDL Χοληστερόλη

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η σόγια μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης. Η παρούσα μελέτη θέλησε να εξετάσει τους μηχανισμούς που εξηγούν τις παραπάνω παρατηρήσεις.

Η αρχική θεωρία της ομάδας ήταν ότι οι θετικές επιδράσεις συνδέονται με δύο συγκεκριμένες πρωτεΐνες και συγκεκριμένα τη γλυκινίνη και τη β-κονγλυκινίνη.

Οι επιστήμονες επέλεξαν αρχικά 19 διαφορετικά είδη σόγιας, καθένα από τα οποία είχε διαφορετική περιεκτικότητα στις παραπάνω πρωτεΐνες. Στα πειράματα που έκαναν, θέλησαν να εξετάσουν ποιος είναι ο βαθμός απορρόφησης των παραπάνω πρωτεϊνών από τον οργανισμό και πως επηρεάζει τα επίπεδα της LDL.

Οι Πρωτεΐνες της Σόγιας Μειώνουν τα Επίπεδα των Λιπιδίων

Από τα αποτελέσματα των αναλύσεων, η αρχική θεωρία της ομάδας επαληθεύτηκε. Τόσο η γλυκινίνη όσο και η β-κονγλυκινίνη βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης.

Ιδιαίτερα η β-κονγλυκινίνη περιόριζε σημαντικά τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων αλλά και της LDL χοληστερόλης.

Ορισμένα είδη σόγιας μάλιστα επιβράδυναν τη σύνθεση λιπαρών οξέων και ενίσχυαν την απορρόφηση της LDL από το ήπαρ, γεγονός που θεωρητικά μπορεί να προστατεύσει από τη λιπώδη διήθηση του ήπατος, όπως υποστήριξε η ομάδα.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι ορισμένα είδη σόγιας μπορεί να προσφέρουν οφέλη στη μείωση της LDL και επομένως προστατεύουν από την καρδιαγγειακή νόσο», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Σόγια και Στατίνες

Στο επόμενο κομμάτι της μελέτης τους οι επιστήμονες συνέκριναν τη σόγια με τη σιμβαστατίνη, μία στατίνη που χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης.

Όπως διαπίστωσε η ομάδα, τα πεπτίδια της σόγιας είχαν συγκρίσιμη αποτελεσματικότητα με αυτή της σιμβαστατίνης στη μείωση των λιπιδίων.

«Τα πεπτίδια της σόγιας κατάφεραν να περιορίσουν τη συσσώρευση λιπών κατά 50-70%, ποσοστό που θεωρείται εξαιρετικά υψηλό. Συγκριτικά, η σιμβαστατίνη επιτυγχάνει μείωση της τάξης του 60%», υποστήριξαν οι συγγραφείς.

Καταλήγοντας, η επιστημονική ομάδα υποστήριξε ότι υπάρχουν αρκετά διαφορετικά είδη σόγιας, επομένως δεν μπορούμε να πούμε ότι όλα είναι εξίσου ωφέλιμα για την υγεία. Ωστόσο, η σόγια μπορεί να αποτελεί κομμάτι μίας υγιεινής διατροφής, μαζί με άλλα όσπρια, όπως τα φασόλια και οι φακές.

Φωτογραφία: Polina Tankilevitch

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα