Νέα Έρευνα: Η Έλλειψη Ύπνου Αυξάνει τον Κίνδυνο Κατάθλιψης

Η διάρκεια ύπνου κάτω από 5 ώρες κάθε βράδυ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο συμπτωμάτων κατάθλιψης, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης από το University College London. Σήμερα είναι γνωστό ότι διάφορες ψυχιατρικές παθήσεις μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο, ωστόσο η παρούσα μελέτη δείχνει ότι η σύνδεση αυτή είναι αμφίδρομη.

Στην έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Translational Psychiatry, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από ασθενείς της μέσης ή τρίτης ηλικίας και διαπίστωσαν ότι αυτοί που είχαν τη μικρότερη διάρκεια ύπνου ήταν αυτοί που παρουσίαζαν επίσης συχνότερα συμπτώματα κατάθλιψης.

«Από προηγούμενες έρευνες αλλά και στην κλινική πράξη έχει διαπιστωθεί ότι οι ασθενείς με κατάθλιψη έχουν συνήθως μειωμένη διάρκεια ύπνου. Ωστόσο, αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι αν η έλλειψη ύπνου προκαλεί συμπτώματα κατάθλιψης ή το αντίστροφο. Στη μελέτη μας κάναμε γενετικές αναλύσεις από τις οποίες δείξαμε ότι οι διαταραχές του ύπνου συνήθως προηγούνται της κατάθλιψης», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα για 7.146 εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη English Longitudinal Study of Ageing (ELSA), η οποία αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού στην Αγγλία.

Οι επιστήμονες προσπάθησαν επίσης να εξερευνήσουν τη γενετική προδιάθεση των εθελοντών για την αϋπνία και την κατάθλιψη, με βάση τις παρατηρήσεις προηγουμένων ερευνών ανάλυσης του γονιδιώματος.

Από τις αναλύσεις που έκαναν οι επιστήμονες, παρατήρησαν ότι στους εθελοντές με διάρκεια ύπνου κάτω από 5 ώρες ο κίνδυνος κατάθλιψης ήταν 2.5 φορές υψηλότερος σε σχέση με αυτούς που είχαν φυσιολογική διάρκεια ύπνου. Εξετάζοντας την αντίστροφη σύνδεση οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι εθελοντές με συμπτώματα κατάθλιψης είχαν 30% αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν διαταραχές του ύπνου.

Μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση της μελέτης ήταν ότι η εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια του ύπνου (πάνω από το φυσιολογικό) συνδέθηκε επίσης με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης. Συγκεκριμένα, αυτοί που είχαν διάρκεια ύπνου πάνω από 9 ώρες, είχαν 150% αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν συμπτώματα κατάθλιψης.

«Τόσο οι διαταραχές του ύπνου όσο και η κατάθλιψη παρουσιάζουν αύξηση στις μεγαλύτερες ηλικίες. Καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία γήρανση του πληθυσμού, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε καλύτερα τη σύνδεση ανάμεσα στις δύο παραπάνω καταστάσεις. Η μελέτη μας προσφέρει κάποιες σημαντικές παρατηρήσεις οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν τη βάση για μελλοντικές μελέτες», κατέληξαν οι συγγραφείς.

Η μέση διάρκεια του ύπνου στους εθελοντές της μελέτης ήταν οι 7 ώρες. Περίπου το 10% είχαν διάρκεια ύπνου κάτω από 5 ώρες, ωστόσο το ποσοστό αυτό έφτασε το 15% στο τέλος της μελέτης. Το ποσοστό των ασθενών με κατάθλιψης ξεκίνησε από το 8.75% στην αρχή της μελέτης και τελικά έφτασε το 11.47%.

Φωτογραφία: cottonbro studio

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα