Νέα Δεδομένα για τις Πατάτες: Δεν είναι τόσο Ανθυγιεινές όσο Νομίζαμε

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες δίαιτες συνιστούν τον περιορισμό των υδατανθράκων στη διατροφή. Οι δίαιτες αυτές προάγουν σε μεγάλο βαθμό την κατανάλωση λαχανικών, στα οποία όμως συχνά δεν περιλαμβάνουν και τη πατάτα.

Η οδηγία αυτή βασίζεται σε δεδομένα ερευνών που δημοσιεύτηκαν την τελευταία δεκαετία, τα οποία έδειξαν ότι οι πατάτες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία, καθώς έχουν συνδεθεί με διάφορες παθήσεις μεταξύ των οποίων και ο διαβήτης τύπου 2.

Ωστόσο, μία νέα έρευνα από την Αυστραλία ανατρέπει τα παραπάνω δεδομένα, καθώς δείχνει ότι αρκετές από τις αρνητικές επιδράσεις της πατάτας στην υγεία ουσιαστικά αποδίδονται στα τρόφιμα τα οποία συνοδεύει σε διάφορα γεύματα.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τη διατροφή περισσότερων από 54.000 εθελοντών που συμμετείχαν στη βάση δεδομένων Danish Diet, Cancer and Health study.

Μία πρόσφατη ανάλυση των δεδομένων από την παραπάνω βάση έδειξε ότι οι εθελοντές που κατανάλωναν τα περισσότερα λαχανικά είχαν 21% μειωμένο κίνδυνο να διαγνωστούν με διαβήτη τύπου 2 συγκριτικά με αυτούς που κατανάλωναν τα λιγότερα λαχανικά.

Η ομάδα της παρούσας μελέτης αποφάσισε να εξερευνήσει περισσότερο ένα συγκεκριμένο λαχανικό, την πατάτα. Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, αν και οι πατάτες δεν μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, η κατανάλωσή τους σίγουρα δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για τη νόσο.

«Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι πατάτες αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, ανεξαρτήτως του τρόπου μαγειρέματος, ωστόσο στην παρούσα έρευνα δείξαμε ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Καθώς στη βάση που εξετάσαμε οι εθελοντές καταναλώνουν πατάτες με διάφορους τρόπους προετοιμασίας, είχαμε τη δυνατότητα να προσδιορίσουμε ειδικά τις επιδράσεις κάθε είδους πατάτας», εξήγησαν οι συγγραφείς.

«Για παράδειγμα, οι βραστές πατάτες δεν συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, αντίθετα με τις τηγανητές πατάτες και τα τσιπς», πρόσθεσαν.

Μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση της ίδιας έρευνας ήταν ότι οι εθελοντές που έτρωγαν συχνότερα πατάτες, κατανάλωναν επίσης περισσότερο βούτυρο, κόκκινο κρέας και αναψυκτικά, δηλαδή τρόφιμα που στο σύνολό τους αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

«Όταν κάνουμε προσαρμογή για τον παραπάνω παράγοντα βλέπουμε ότι οι πατάτες δεν συνδέονται πλέον με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Μόνο οι τηγανητές πατάτες, καθώς και οι πατάτες που μαγειρεύονται με βούτυρο (πουρές) αυξάνουν τον κίνδυνο της νόσου», εξήγησε η επιστημονική ομάδα.

Τα Δεδομένα για τα Λαχανικά

Η παρούσα μελέτη έδειξε για ακόμα μία φορά ότι τα λαχανικά μπορεί να περιορίσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Συγκεκριμένα, η ομάδα παρατήρησε ότι οι εθελοντές που έτρωγαν πράσινα φυλλώδη λαχανικά και σταυρανθή είχαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

«Η παρατήρηση ότι τα λαχανικά μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη θα πρέπει να γίνει γνωστή στο κοινό. Αυτό θα πρέπει να φαίνεται και στις επίσημες οδηγίες διατροφής από διάφορους φορείς», τόνισαν οι επιστήμονες.

Η ομάδα υποστήριξε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα στις πατάτες και τα υπόλοιπα λαχανικά. Βέβαια, η αντικατάσταση επεξεργασμένων σιτηρών από πατάτα είναι μία προσέγγιση που μπορεί να προσφέρει οφέλη στη διατροφή, επομένως το τρόφιμο αυτό έχει κάποια χρησιμότητα.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες τόνισαν ότι δεν θα πρέπει να θεωρούμε ότι όλοι οι υδατάνθρακες είναι ανθυγιεινοί. Για παράδειγμα, συγκριτικά με το λευκό ρύζι, η βραστή πατάτα είναι μία πολύ υγιεινή πηγή υδατανθράκων.

Φωτογραφία: Karolina Grabowska

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα