Μέσω Ποιου Μηχανισμού η Φυσική Άσκηση Προσφέρει Οφέλη στον Εγκέφαλο;

Τρεις διαφορετικές μελέτες που δημοσιεύτηκαν πριν λίγες ημέρες έδειξαν ότι μία συγκεκριμένη πρωτεΐνη του αίματος συνδέεται με τα οφέλη της άσκησης στον εγκέφαλο, καθώς και με τη μακροζωία. Η πρωτεΐνη αυτή είναι ο αιμοπεταλιακός παράγοντας 4 (PF4) και, σύμφωνα με τις παραπάνω μελέτες, παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου.

Τα αιμοπετάλια είναι σχετικά μικρά κύτταρα του αίματος που παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της πήξης. Μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες τους είναι η επούλωση των τραυμάτων, καθώς συσσωρεύονται στην περιοχή του τραύματος και περιορίζουν την αιμορραγία.

Η πρωτεΐνη PF4 είναι μία από τις πρωτεΐνες των αιμοπεταλίων που επηρεάζουν την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ένα τραυματισμό ή μία λοίμωξη.

Τα αποτελέσματα των τριών νέων ερευνών, ωστόσο, έδειξαν ότι η παραπάνω πρωτεΐνη μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης μέσω ενός ενζύμου που εκφράζεται στον εγκέφαλο, στο ήπαρ και τους νεφρούς, το οποίο είναι γνωστό ως klotho.

«Το αίμα από νεαρά άτομα, η φυσική άσκηση και το ένζυμο klotho είναι παράγοντες μέσω των οποίων μπορεί να βελτιωθεί η λειτουργικότητα του εγκεφάλου. Η πρωτεΐνη PF4 μπορεί να εξηγήσει τον μηχανισμό μέσω του οποίου όλοι οι παραπάνω παράγοντες προσφέρουν οφέλη στον εγκέφαλο», υποστηρίζουν οι συγγραφείς των παραπάνω ερευνών.

Στην πρώτη από τις έρευνες, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, οι επιστήμονες χορήγησαν ενδοφλέβια πρωτεΐνη PF4 σε ηλικιωμένα ποντίκια, προσέγγιση η οποία τελικά μείωση τη φλεγμονή στον εγκέφαλο και βελτίωσε τη μνήμη των πειραματοζώων. Μάλιστα, η πρωτεΐνη κατάφερε να περιορίσει και ορισμένες από τις βλάβες που προκαλεί η γήρανση στον εγκέφαλο.

Η δεύτερη έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Aging και χρησιμοποίησε τόσο νεαρά όσο και ηλικιωμένα ποντίκια. Στις αναλύσεις που έκαναν οι επιστήμονες η πρωτεΐνη PF4 συνδέθηκε με τη μεμβρανική πρωτεΐνη klotho. Η τελευταία είχε συνδεθεί στο παρελθόν με βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών. Στην παρούσα μελέτη οι επιστήμονες έδειξαν ότι η χορήγηση της πρωτεΐνης klotho ενισχύει την απελευθέρωση της PF4, βελτιώνοντας έτσι το σχηματισμό συνάψεων στον ιππόκαμπο, μία περιοχή με σημαντικό ρόλο στη μνήμη.

Η τελευταία από τις έρευνες δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature και έδειξε ότι η φυσική άσκηση ενισχύει την απελευθέρωση της PF4 στα ποντίκια. Η ίδια έρευνα επιβεβαίωσε το ρόλο της πρωτεΐνης στην υγεία του εγκεφάλου, βελτιώνοντας παράλληλα τη μνήμη των ποντικών.

Αν και όλες οι παραπάνω μελέτες εξέτασαν ποντίκια, οι παρατηρήσεις τους πιθανώς αφορούν και τον άνθρωπο, καθώς η ίδια πρωτεΐνη ανιχνεύεται και στον άνθρωπο και έχει παρόμοιο ρόλο.

Φωτογραφία: SHVETS production

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα