Μελατονίνη: Είναι Δυνατό να Λάβουμε Επαρκείς Ποσότητες της Ορμόνης από τη Διατροφή;

Η μελατονίνη είναι μία ορμόνη που παράγεται φυσιολογικά από τον εγκέφαλο και ρυθμίζει τη διαδικασία του ύπνου. Σήμερα, αρκετοί άνθρωποι με διαταραχές του ύπνου παίρνουν συμπληρώματα μελατονίνης με σκοπό να διευκολύνουν είτε την έλευση είτε τη διατήρηση του ύπνου.

Τα συμπληρώματα αυτά, ωστόσο, δεν ελέγχονται από τον ΕΟΦ ή από άλλους φορείς υγείας παγκοσμίως, με αποτέλεσμα η περιεκτικότητά τους σε μελατονίνη να παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Από τα παραπάνω δημιουργείται επομένως το ερώτημα αν θα μπορούσαμε να λάβουμε τη μελατονίνη από τη διατροφή μας και αν ναι από ποια τρόφιμα.

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2017 στο περιοδικό Nutrients είχε δείξει ότι τα κεράσια έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε μελατονίνη συγκριτικά με άλλα φρούτα. Ωστόσο, οι έρευνες που εξέτασαν τη σύνδεση ανάμεσα στα κεράσια και τον ύπνο δεν είχαν καταλήξει σε σαφή αποτελέσματα που να υποστηρίζουν την κατανάλωση των τελευταίων για την αντιμετώπιση της αϋπνίας.

Στην πραγματικότητα, τα τρόφιμα που περιέχουν μελατονίνη έχουν σχεδόν πάντοτε πολύ χαμηλότερες ποσότητες της ουσίας σε σχέση με αυτή που βρίσκεται στα συμπληρώματα.

Η έρευνα του 2017 που αναφέρθηκε προηγουμένως είχε δείξει ότι τρόφιμα όπως τα σταφύλια, τα μανιτάρια, τα φιστίκια και το ρύζι περιέχουν επίσης υψηλές ποσότητες μελατονίνης.

Βέβαια, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η επεξεργασία των τροφίμων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποσότητα της μελατονίνης που περιέχουν τα τελευταία.

Το συμπέρασμα επομένως είναι ότι, αν και τα επίπεδα της μελατονίνης είναι χαμηλότερα στα διάφορα τρόφιμα, ιδανικά θα πρέπει να προτιμούμε την πρόσληψη της ουσίας από τα τελευταία καθώς περιέχουν και άλλες θρεπτικές ουσίες για τον οργανισμό.

Συγκεκριμένα, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε μελατονίνη είναι πλούσια και σε βιταμίνες, μέταλλα ή αντιοξειδωτικά, καθώς και ουσίες οι οποίες μπορεί να ενισχύσουν την παραγωγή μελατονίνης από τον οργανισμό.

Τα φιστίκια για παράδειγμα περιέχουν βιταμίνη Β6, η οποία επάγει την μετατροπή της τρυπτοφάνης σε μελατονίνη. Η τρυπτοφάνη αποτελεί ένα σημαντικό αμινοξύ που βρίσκεται στο τυρί, τα ψάρια και τη γαλοπούλα και αποτελεί συστατικό για την παραγωγή μελατονίνης.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ακόμα σαφή δεδομένα που να δείχνουν ποια είναι η ποσότητα της μελατονίνης που θα πρέπει να καταναλώσουμε από τη διατροφή μας προκειμένου να επιτύχουμε ικανοποιητικά επίπεδα της ουσίας στο αίμα.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι αν θέλουμε να βελτιώσουμε τον ύπνο μας υπάρχουν και άλλες προσεγγίσεις που μπορούμε να ακολουθήσουμε, όπως για παράδειγμα η διατήρηση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου, η φυσική άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας, η αποφυγή μεγάλων γευμάτων πριν τον ύπνο, καθώς και ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ και καφεΐνης.

Φωτογραφία: EKATERINA BOLOVTSOVA

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα