Μαύρη Σοκολάτα: Πόσο Υγιεινή είναι;

Η μαύρη σοκολάτα ή σοκολάτα υγείας είναι ένα από τα αγαπημένα γλυκίσματα για αρκετούς από εμάς. Σήμερα, οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η μαύρη σοκολάτα αποτελεί μία πιο υγιεινή επιλογή σε σχέση με τις σοκολάτες γάλακτος καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Consumer Reports, ωστόσο, δείχνει ότι αυτό το είδος σοκολάτας δεν είναι τόσο υγιεινό όσο νομίζαμε.

Όπως υποστηρίζουν οι συγγραφείς της μελέτης, η μαύρη σοκολάτα περιέχει υψηλές ποσότητες μετάλλων όπως το κάδμιο και ο μόλυβδος, τα οποία έχουν συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας.

Κάδμιο και Μόλυβδος στη Μαύρη Σοκολάτα

Η επιστημονική ομάδα της μελέτης εξέτασε 28 διαφορετικά είδη μαύρης σοκολάτας και διαπίστωσε ότι όλα περιέχουν τόσο κάδμιο όσο και μόλυβδο.

Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες, καθημερινά η κατανάλωση καδμίου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 4.1 ug, ενώ για το μόλυβδο το όριο είναι τα 0.5 ug. Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες της μελέτης, στα 23 από τα 28 είδη μαύρης σοκολάτας που εξέτασαν, μόλις 30γρ αρκούν για να ξεπεραστούν και τα δύο παραπάνω όρια, ενώ στα υπόλοιπα 5 είδη, τα επίπεδα των μετάλλων ήταν ακόμα πιο υψηλά.

Καθώς το κάδμιο μπορεί να προκαλέσει αναπτυξιακές διαταραχές, η έκθεση σε αυτό το μέταλλο θα πρέπει να αποφεύγεται τόσο από τις εγκύους όσο και από τα παιδιά μικρής ηλικίας.

Σήμερα, γνωρίζουμε ότι η υπερβολική κατανάλωση καδμίου μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους νεφρούς και το ήπαρ, επομένως είναι σημαντικό να προσέχουμε την ποσότητα του παραπάνω μετάλλου που καταναλώνουμε.

Αν και ορισμένα είδη μαύρης σοκολάτας είναι πιο επικίνδυνα από άλλα, σύμφωνα με τους ειδικούς της μελέτης, δεν είναι απαραίτητο να σταματήσουμε εντελώς την κατανάλωση της παραπάνω τροφής.

Η ομάδα εξέτασε αρκετά διαφορετικά προϊόντα μαύρης σοκολάτας και διαπίστωσε ότι σε ορισμένα από αυτά τα επίπεδα του καδμίου και του μολύβδου ήταν σχετικά χαμηλά. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες που παράγουν προϊόντα με μαύρη σοκολάτα μπορούν να περιορίσουν τις ποσότητες των μετάλλων στη σοκολάτα που παρασκευάζουν.

Καταλήγοντας, η ομάδα υποστήριξε ότι υπάρχουν και αρκετές vegan ‘σοκολάτες γάλακτος’ στις οποίες το κακάο έχει διαλυθεί αρκετά, επομένως έχει περιορίζεται η ποσότητα του καδμίου που λαμβάνουμε.

Φωτογραφία: Lisa Fotios

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα