Life’s Simple 7: Μειώνουν τον Κίνδυνο Άνοιας και σε Ασθενείς με Γενετική Προδιάθεση Σύμφωνα με Νέα Μελέτη

7 αλλαγές του τρόπου ζωής μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας στους ασθενείς με γενετικούς παράγοντες κινδύνου, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.

Τις αλλαγές αυτές είχαν συστήσει στο παρελθόν και άλλοι οργανισμοί, όπως για παράδειγμα το American Heart Association για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου.

Οι αλλαγές αυτές, οι οποίες είχαν ονομαστεί “Life’s Simple 7” περιλαμβάνουν:

  • Φυσική Άσκηση
  • Υγιεινή Διατροφή
  • Απώλεια Βάρους
  • Αποφυγή του Καπνίσματος
  • Ρύθμιση της Αρτηριακή Πίεσης
  • Ρύθμιση της Χοληστερόλης
  • Ρύθμιση της Γλυκόζης Αίματος

«Οι παραπάνω παράγοντες είχαν συνδεθεί στο παρελθόν με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας στο γενικό πληθυσμό, ωστόσο ήταν άγνωστο αν μπορούν να περιορίσου τον κίνδυνο άνοιας και στους ασθενείς με γενετική προδιάθεση. Όπως έδειξε η μελέτη μας, ακόμα και αυτοί που έχουν οικογενειακό ιστορικό άνοιας είναι δυνατό να περιορίσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου αν εφαρμόσουν τις αλλαγές του Life’s Simple 7», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Στην έρευνα εξετάστηκαν συνολικά 8.823 Καυκάσιοι και 2.738 Αφρικανοί εθελοντές για ένα διάστημα 30 ετών. Η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 54 στην αρχή της μελέτης.

Κάθε εθελοντής ανέφερε τακτικά το επίπεδο συμμόρφωσής του με τον κάθε κανόνα του Life’s Simple 7 σε μία κλίμακα από το 0 μέχρι το 14. Το μέσο σκορ για τους Καυκάσιους εθελοντές ήταν 8.3, ενώ για τους εθελοντές Αφρικανικής καταγωγής το 6.6.

Στην αρχή της μελέτης, ο κάθε εθελοντής είχε κάνει εξετάσεις με σκοπό να προσδιοριστεί ο γενετικός κίνδυνος άνοιας που διατρέχει.

Οι Καυκάσιοι εθελοντές χωρίστηκαν σε 5 ομάδες, ενώ οι εθελοντές Αφρικανικής καταγωγής σε 3 ομάδες ανάλογα με το γενετικό κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Οι ασθενείς με τον υψηλότερο γενετικό κίνδυνο ήταν αυτοί που είχαν τουλάχιστον 1 παθολογικό αλληλόμορφο του γονιδίου APOE, συγκεκριμένα το APOE e4. Το 27.9% των Ευρωπαίων και το 40.4% των Αφρικανών εθελοντών είχε το παραπάνω γονίδιο.

Μέχρι το τέλος της μελέτης, καταγράφηκαν συνολικά 1.603 περιστατικά άνοιας στους Καυκάσιους και 631 περιστατικά στους Αφρικανούς εθελοντές.

Εξετάζοντας αποκλειστικά τις 5 ομάδες των Καυκάσιων εθελοντών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυτοί που είχαν τα υψηλότερα σκορ στην κλίμακα του Life’s Simple 7 ήταν αυτοί που είχαν το χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν άνοια, ανεξαρτήτως γονιδιακής επιβάρυνσης. Μάλιστα, η αύξηση του σκορ κατά 1 μονάδα στην παραπάνω κλίμακα συνδέθηκε με 9% επιπλέον μείωση στον κίνδυνο άνοιας.

Αντίστοιχα ήταν και τα αποτελέσματα στις 3 ομάδες εθελοντών Αφρικανικής καταγωγής.

«Σίγουρα η μελέτη μας θα πρέπει να επαναληφθεί σε ένα μεγαλύτερο δείγμα προκειμένου να μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η συμμόρφωση με τα Life’s Simple 7 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας. Σε κάθε περίπτωση, από την παρούσα μελέτη φαίνεται ότι οι 7 αλλαγές στον τρόπο ζωής προσφέρουν οφέλη και σε αυτούς που έχουν γενετική προδιάθεση για την εμφάνιση της νόσου», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Centre for Ageing Better

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα