Καρπούζι: Ποια είναι τα Οφέλη του για την Υγεία;

Το καρπούζι είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή φρούτα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό, αλλά και τις αρκετές θρεπτικές ουσίες που περιέχει, το καρπούζι προσφέρει μία σειρά οφέλη, μεταξύ των οποίων η αντιμετώπιση της δίψας και η διατήρηση του σωματικού βάρους. Στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε όλα τα οφέλη που προσφέρει το καρπούζι στην υγεία μας.

Διατροφικά Στοιχεία για το Καρπούζι

Μία μερίδα (κούπα) καρπούζι έχει το παρακάτω διατροφικό προφίλ:

 • Θερμίδες: 46
 • Πρωτεΐνες: 0.9gr
 • Λίπη: 0.2gr
 • Υδατάνθρακες: 11.5gr
 • Φυτικές Ίνες: 0.6gr
 • Σάκχαρα: 9.4gr
 • Βιταμίνη C: 12.5mg
 • Βιταμίνη Α: 43mcg

Όπως βλέπουμε, το καρπούζι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, μία ουσία που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και ενισχύει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, επιταχύνοντας παράλληλα την επούλωση των τραυμάτων.

Το καρπούζι αποτελεί επίσης μία φυσική πηγή λυκοπενίου, μίας ουσίας που έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτου και καρδιαγγειακής νόσου. Ακόμη, το καρπούζι περιέχει κιτρουλλίνη, μία ουσία που ενισχύει τη ροή του αίματος και βελτιώνει την αθλητική επίδοση.

Ποια είναι τα Οφέλη που Προσφέρει το Καρπούζι στην Υγεία μας;

Ενυδάτωση

Ο οργανισμός χρειάζεται το νερό για την απομάκρυνση των αποβλήτων, τη διατήρηση της θερμοκρασίας του, καθώς και τη λίπανση των αρθρώσεων. Όταν απωλέσουμε μεγάλες ποσότητες υγρών, μπορεί να παρουσιάσουμε αφυδάτωση, μία σοβαρή κατάσταση που συνδέεται με συμπτώματα όπως το αίσθημα κόπωσης, ο ίλιγγος, η ξηροστομία και η σύγχυση.

Το καρπούζι έχει 91% περιεκτικότητα σε νερό, επομένως αποτελεί μία καλή πηγή υγρών.

Διατήρηση του Σωματικού Βάρους

Καθώς το καρπούζι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και περιέχει ελάχιστες θερμίδες, μπορεί να δημιουργήσει αίσθημα κορεσμού σε σχετικά μικρές ποσότητες. Με τον τρόπο αυτό μάς βοηθά να διατηρήσουμε το βάρος μας χαμηλό και να μην καταναλώνουμε περιττές θερμίδες.

Μία μικρή μελέτη παρατήρησε ότι οι εθελοντές που έτρωγαν καθημερινά καρπούζι είχαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους και παρουσίασαν βελτίωση σε διάφορους παράγοντες κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο, όπως η αρτηριακή πίεση, τα τριγλυκερίδια, η LDL και η HDL χοληστερόλη.

Βελτίωση της Υγείας των Οφθαλμών

Όπως προαναφέρθηκε, το καρπούζι αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης C και η βιταμίνη αυτή έχει συνδεθεί από διάφορες μελέτες με μειωμένο κίνδυνο καταρράκη.

Η βιταμίνη Α που περιέχει το καρπούζι είναι επίσης απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη των οφθαλμών και ιδιαίτερα του αμφιβληστροειδούς.

Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού Συστήματος

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης μπορεί να οδηγήσει σε έκπτωση της ανοσίας και αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων. Η κιτρουλλίνη που περιέχει το καρπούζι έχει επίσης αντιοξειδωτική και αγγειοδιασταλτική δράση.

Αντιμετώπιση των Μυαλγιών

Η κιτρουλλίνη που περιέχει το καρπούζι μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή νιτρικού οξειδίου περιορίζοντας παράλληλα τα επίπεδα της αμμωνίας. Το νιτρικό οξύ βελτιώνει την αιματική ροή, αυξάνοντας παράλληλα τη μεταφορά οξυγόνου στους μύες. Οι παραπάνω δράσεις βελτιώνουν την ικανότητα άσκησης και περιορίζουν το άλγος των μυών μετά την άσκηση.

Μία μικρή μελέτη διαπίστωσε μάλιστα ότι η κατανάλωση φυσικού χυμού από καρπούζι μπορεί να βελτιώσει τον καρδιακό ρυθμό και τις μυαλγίες εντός 24 ωρών.

Βελτίωση της Υγείας του Δέρματος

Διάφορες ουσίες που βρίσκονται στο καρπούζι μπορεί να βελτιώσουν την υγεία του δέρματος. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου, μίας πρωτεΐνης που διατηρεί υγιείς τις αρθρώσεις και το δέρμα. Το λυκοπένιο μπορεί να προστατεύσει επίσης το δέρμα από τις βλάβες που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου.

Βελτίωση της Πέψης

Η υψηλή περιεκτικότητα του καρπουζιού σε νερό και οι φυτικές ίνες που περιέχει μπορεί να βοηθήσουν το πεπτικό σύστημα. Το νερό είναι απαραίτητο για την πέψη καθώς διευκολύνει τη διέλευση των τροφίμων μέσω του εντέρου, ενώ επιταχύνει και τη διάσπαση της τροφής έτσι ώστε ο οργανισμός να μπορέσει να απορροφήσει τις θρεπτικές ουσίες της τελευταίας.

Οι φυτικές ίνες βοηθούν επίσης στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και τη διατήρηση του σωματικού βάρους.

Υπάρχουν Κίνδυνοι από το Καρπούζι;

Αν πάσχετε από σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου, διαβήτη ή ημικρανίες, πιθανώς θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση καρπουζιού στη διατροφή σας. Ας εξετάσουμε ειδικά κάθε μία από τις παραπάνω νόσους:

 • Σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου: Το καρπούζι ανήκει στα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP (ζυμώσιμους ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες). Τα σάκχαρα αυτά δεν απορροφώνται επαρκώς από το λεπτό έντερο σε ασθενείς με σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως μετεωρισμό, διάρροια, αέρια ή δυσκοιλιότητα.
 • Σακχαρώδης διαβήτης: Το καρπούζι έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (4), γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης αίματος όταν γίνεται μέτρια κατανάλωση. Ωστόσο, οι διαβητικοί ασθενείς θα πρέπει να προσέχουν τις μερίδες που καταναλώνουν καθώς ιδιαίτερα μεγάλες μερίδες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα.
 • Ημικρανίες: Σε ορισμένους ασθενείς, το καρπούζι μπορεί να προκαλέσει επεισόδια ημικρανίας αν και ακόμα δεν γνωρίζουμε σε ποιους παράγοντες αποδίδεται το παραπάνω φαινόμενο.

Φωτογραφία: stayhereforu

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα