Καφές και Τσάι: Πώς Επηρεάζουν τον Κίνδυνο Εγκεφαλικού Επεισοδίου και Άνοιας;

Ο καφές αλλά και το τσάι συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και άνοιας, με τα περισσότερα οφέλη να παρατηρούνται στα άτομα που καταναλώνουν και τα δύο παραπάνω ροφήματα, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης.

Όπως διαπίστωσε η τελευταία, οι εθελοντές που έπιναν 2-3 ποτήρια καφέ και 2-3 ποτήρια τσαγιού ημερησίως είχαν 30% μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και 28% μειωμένο κίνδυνο άνοιας σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν τα παραπάνω ροφήματα στην καθημερινή τους δίαιτα.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, καθώς σήμερα ένα μεγάλο ποσοστό του παγκοσμίου πληθυσμού καταναλώνει τουλάχιστον 1 από τα παραπάνω ροφήματα ημερησίως, οποιοδήποτε όφελος για την υγεία που μπορεί να προσφέρουν τα παραπάνω, συνδέεται με σημαντικά οφέλη για την παγκόσμια υγεία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Medicine.

Αθροιστικά Οφέλη

Προηγούμενες μελέτες είχαν εξετάσει ξεχωριστά τα οφέλη του καφέ και του τσαγιού για την υγεία, ωστόσο αυτή ήταν η πρώτη έρευνα που εξετάζει τις επιδράσεις των δύο ροφημάτων για την υγεία αθροιστικά.

Η έρευνα εξέτασε 365.682 εθελοντές από το UK Biobank με σκοπό να εξετάσει τη σύνδεση ανάμεσα στον καφέ και το τσάι με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και άνοιας, καθώς και 13.352 εθελοντές για τη σύνδεση των δύο ροφημάτων με τον κίνδυνο άνοιας μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σε ένα διάστημα 11.4 ετών, το 2.8% των εθελοντών παρουσίασαν εγκεφαλικό επεισόδιο ενώ το 1.4% παρουσίασε άνοια.

Μετά την προσαρμογή για διάφορους παράγοντες που ενδεχομένως επηρέασαν τα αποτελέσματα, διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν 10% μειωμένος σε όσους έπιναν 0.5-1 ποτήρια καφέ ημερησίως και 8% μειωμένος σε όσους έπιναν 2 ή περισσότερα. Στους εθελοντές που έπιναν 2 ή περισσότερα ποτήρια τσάι την ημέρα, ο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν μειωμένος κατά 16%.

Η πλέον ενδιαφέρουσα παρατήρηση της έρευνας ήταν ότι αυτοί που έπιναν και τα δύο ροφήματα είχαν ακόμα περισσότερα οφέλη. Συγκεκριμένα, αυτοί που έπιναν 2-3 ποτήρια καφέ και 2-3 ποτήρια τσάι καθημερινά είχαν 32% μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και 28% μειωμένο κίνδυνο άνοιας.

Μάλιστα, οι εθελοντές της παραπάνω ομάδας είχαν 11% μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, 8% μειωμένο κίνδυνο άνοιας και 18% μειωμένο κίνδυνο αγγειακής άνοιας σε σχέση με αυτούς που έπιναν μόνο καφέ ή μόνο τσάι.

Εξετάζοντας αποκλειστικά τους εθελοντές που παρουσίασαν εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι αυτοί που έπιναν 2-3 ποτήρια καφέ καθημερινά είχαν 20% να παρουσιάσουν άνοια μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ αυτοί που έπιναν καφέ και τσάι (05-1 ποτήρια καφέ και 2-3 ποτήρια τσάι) είχαν 50% μειωμένο κίνδυνο.

Η έρευνα δεν παρατήρησε στατιστικώς σημαντική σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ ή τσαγιού και τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου ή νόσου Alzheimer.

Φωτογραφία: Chevanon Photography

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα