Καφές: Είναι Επικίνδυνος για τους Ασθενείς με Σοβαρή Υπέρταση;

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες υποστηρίζει ότι οι ασθενείς με σοβαρή υπέρταση που πίνουν περισσότερα από 1 ποτήρια καφέ την ημέρα έχουν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association, έδειξε επίσης ότι το πράσινο τσάι δεν επηρεάζει αρνητικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, παρά το γεγονός ότι περιέχει επίσης καφεΐνη.

Τα Δεδομένα για τον Καφέ και την Υπέρταση

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες εξέτασαν συνολικά δεδομένα για 6.570 άνδρες και 12.000 γυναίκες εθελοντές ηλικίας 40-79 ετών.

Οι εθελοντές συμμετείχαν στη μελέτη Japan Collaborative Cohort Study for Evaluation of Cancer Risk, μία μεγάλη βάση δεδομένων που ξεκίνησε το 1988 στην Ιαπωνία.

Στη διάρκεια των 19 ετών που εξέτασε η μελέτη καταγράφηκαν συνολικά 842 θάνατοι από καρδιαγγειακά αίτια. Από την ανάλυση των δεδομένων οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η κατανάλωση 2 ή περισσότερων ποτηριών καφέ την ημέρα συνδέεται με διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο στους ασθενείς με σοβαρή υπέρταση συγκριτικά με αυτούς που δεν έπιναν καθόλου καφέ.

Αντιθέτως, η το πράσινο τσάι δεν συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο θανάτου ανεξαρτήτως αρτηριακής πίεσης.

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που παρατηρεί σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση 2 ή περισσοτέρων ποτηριών καφέ την ημέρα και τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια σε ασθενείς με σοβαρή υπέρταση», υποστήριξαν οι συγγραφείς.

Υπέρταση θεωρείται η αύξηση της αρτηριακής πίεσης σε επίπεδα πάνω από 130/80 mmHg.

Οφέλη και Κίνδυνοι από τον Καφέ

Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρθηκαν αρχικά στα αποτελέσματα μίας προηγούμενης έρευνας που είχε δείξει ότι η κατανάλωση ενός ποτηριού καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικού επεισοδίου σε υγιή άτομα.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διάφορα χρόνια νοσήματα, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος.

«Τα οφέλη από την κατανάλωση καφέ συνδέονται κυρίως με τις αντιφλεγμονώδεις δράσεις του και συγκεκριμένα τη μείωση του οξειδωτικού στρες στα αγγεία, τη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, καθώς και την αναστολή της απορρόφησης λίπους από το στόμαχο», υποστήριξε η ομάδα της μελέτης.

«Οι ασθενείς με σοβαρή υπέρταση πιθανώς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καθώς ακόμα και η μικρή αύξηση της αρτηριακής πίεσης που προκαλεί ο καφές είναι επιβλαβής γι’ αυτούς», τόνισαν οι συγγραφείς.

Η καφεΐνη επηρεάζει επίσης αρνητικά το πρόγραμμα ύπνου και σήμερα γνωρίζουμε ότι η έλλειψη ύπνου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου και καρδιαγγειακού θανάτου.

Τι Ισχύει για το Πράσινο Τσάι

Το πράσινο τσάι με τη σειρά του έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες χάρη στις πολυφαινόλες και τα φλαβονοειδή που περιέχει. Τα τελευταία συστατικά βελτιώνουν την αρτηριακή πίεση, αυξάνουν τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης και μειώνουν τον αριθμό των κυττάρων της φλεγμονής. Οι παραπάνω επιδράσεις συνολικά είναι ικανές να αντισταθμίσουν τις αρνητικές επιδράσεις της καφεΐνης.

Οι Διαφορές Ανάμεσα στον Καφέ και το Πράσινο Τσάι

Οι πολυφαινόλες του καφέ διαφέρουν από αυτές που βρίσκονται στο πράσινο τσάι. Αυτό συμβαίνει γιατί η προετοιμασία του καφέ μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των πολυφαινολών και να περιορίσει τη δράση τους κάτι που δεν συμβαίνει στο τσάι.

«Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμα και ο καφές που δεν περιέχει καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, το σημαντικότερο ερώτημα είναι αν η παροδική αυτή αύξηση στην αρτηριακή πίεση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μας», τόνισαν οι συγγραφείς.

«Ο παραπάνω κίνδυνος θα πρέπει να σταθμιστεί με τα οφέλη που προσφέρει η κατανάλωση καφέ, τα οποία προέρχονται από τα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχει ο τελευταίος», καταλήγει η ομάδα.

Φωτογραφία: Spencer Selover

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα