Η Ασπαρτάμη Αποτελεί Πιθανό Καρκινογόνο Σύμφωνα με τον WHO

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται μία ανακοίνωση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (WHO), η οποία θα αφορά ένα κοινό γλυκαντικό που χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα. Συγκεκριμένα, στις 14 Ιουλίου, θα συναντηθούν οι ειδικοί της επιτροπής του WHO για τον καρκίνο σε ένα συνέδριο που λέγεται International Agency for Research on Cancer. Στο συνέδριο αυτό, σύμφωνα με αρκετές πηγές, θα ανακοινωθεί ότι η ασπαρτάμη αποτελεί πιθανό καρκινογόνο.

Η ασπαρτάμη, όπως προαναφέρθηκε, αποτελεί ένα γλυκαντικό που χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα και είναι περίπου 200 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη. Η χρήση της ουσίας αυτής εγκρίθηκε για πρώτη φορά από το FDA των ΗΠΑ το 1974 και ακολούθως αντικατέστησε τη ζάχαρη σε προϊόντα όπως οι τσίχλες, τα δημητριακά, ο καφές, οι σάλτσες και ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μία κατηγορία προϊόντων που περιέχουν υψηλές ποσότητες ασπαρτάμης είναι τα αναψυκτικά. Μάλιστα, σχεδόν το 95% των ανθρακούχων αναψυκτικών περιέχουν την παραπάνω ουσία ως γλυκαντικό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διατηρεί αυτή τη στιγμή μία λίστα με 126 ουσίες με επιβεβαιωμένη καρκινογόνο δράση για τον άνθρωπο, στις οποίες περιλαμβάνονται ουσίες όπως το αλκοόλ, ο καπνός και τα σωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Σε μία δεύτερη λίστα του ίδιου οργανισμού υπάρχουν 94 ουσίες που είναι «μάλλον» καρκινογόνες, ενώ τέλος υπάρχει και μία λίστα με 322 ουσίες που «ενδέχεται» να είναι καρκινογόνες. Αν η ασπαρτάμη τελικά μπει σε κάποια από τις παραπάνω λίστες, όλα δείχνουν ότι θα μπορεί στην τελευταία από αυτές. Άλλες ουσίες που βρίσκονται στη λίστα αυτή είναι οι ρύποι των αυτοκινήτων και ορισμένες καθαριστικές ουσίες.

Στις αρχές του έτους, σε προηγούμενη ανακοίνωση που εξέδωσε, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστήριξε ότι θα πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τεχνητά γλυκαντικά για την απώλεια βάρους, καθώς οι ουσίες αυτές είναι δυνητικά επικίνδυνες για την υγεία.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ακόμα και αν η ασπαρτάμη μπει τελικά στη λίστα με τις ουσίες που είναι δυνητικά καρκινογόνες, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι προκαλεί καρκίνο, καθώς οι έρευνες που θα απαντήσουν το παραπάνω ερώτημα δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα. Είναι προφανές ότι μέχρι να ολοκληρωθούν οι παραπάνω μελέτες δεν θα μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν η ασπαρτάμη μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο για κάποια μορφή καρκίνου.

Φωτογραφία: Ron Lach

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα