Η Προστατευτική Δράση του Καφέ στους Ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο

Μία μεγάλη έρευνα παρατήρησης διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καφεΐνης συνδέεται με μειωμένη θνησιμότητα από όλα τα αίτια στους ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nephrology Dialysis Transplantation.

Προηγούμενες έρευνες είχαν παρατηρήσει ότι η κατανάλωση καφεΐνης έχει προστατευτική δράση στο γενικό πληθυσμό, ωστόσο, μέχρι σήμερα καμία έρευνα δεν είχε εξετάσει τις επιδράσεις της καφεΐνης ειδικά στους ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο.

Στην παρούσα μελέτη, ο Μιγκέλ Μπιγκότ Βιέιρα και οι συνεργάτες του από την Πορτογαλία, ανέλυσαν δεδομένα από 4863 άτομα από την έρευνα National Health and Nutrition Examination Survey που είχε διεξαχθεί από το 1999 μέχρι το 2010. Οι εθελοντές είχαν προσφέρει στοιχεία σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες μέσω συνεντεύξεων και ερωτηματολογίων. Έκαναν επίσης εργαστηριακές εξετάσεις και υπολογίστηκε το βάρος και το ύψος τους.

Ο Βιέιρα και η ομάδα του χώρισαν τους εθελοντές σε 4 ομάδες ανάλογα με την ποσότητα καφεΐνης που κατανάλωναν κάθε μέρα και η οποία μπορεί να προερχόταν από καφέ, τσάι ή αναψυκτικά.

Κατά τη διάρκεια των 60 μηνών της έρευνας, 1283 εθελοντές (26%) απεβίωσαν.

Σε σύγκριση με αυτούς που δεν κατανάλωναν καθόλου καφεΐνη, οι εθελοντές που έπιναν καφέ είχαν σχεδόν 25% μειωμένο κίνδυνο, ωστόσο το ποσοστό αυτό δεν παρουσίαζε περαιτέρω μείωση όσο αυξανόταν η ποσότητα της καφεΐνης. Ειδικότερα, η ομάδα που κατανάλωνε χαμηλή ποσότητα καφεΐνης είχε 26% μειωμένο κίνδυνο σε σχέση με αυτούς που δεν έπιναν καθόλου καφέ. Οι ομάδες που έκαναν μέτρια και υψηλή κατανάλωση είχαν και οι δύο 25% μειωμένο κίνδυνο, αντίστοιχα.

«Τα αποτελέσματα δεν παρουσίασαν σημαντική διαφοροποίηση στις 3 ομάδες που κατανάλωναν καφέ. Το στάδιο της χρόνιας νεφρικής νόσου επίσης δεν έπαιξε ρόλο στη μείωση της θνησιμότητας από όλα τα αίτια», είπε ο Βιέιρα και οι συνεργάτες του.

Αυτοί που έκαναν την υψηλότερη κατανάλωση καφεΐνης ήταν κατά κύριο λόγο λευκοί άνδρες, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και ετήσιο εισόδημα. Ήταν επίσης καπνιστές ή πρώην καπνιστές και έπιναν περισσότερο αλκοόλ από το μέσο όρο.

Μία άλλη παρατήρηση που προκάλεσε ενδιαφέρον ήταν ότι η κατανάλωση καφεΐνης από αναψυκτικά μείωνε επίσης τη θνησιμότητα από όλα τα αίτια στους ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο.

Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των ενηλίκων καταναλώνει καφεΐνη καθημερινά, τα ευρήματά τους έχουν μεγάλη σημασία για τη δημόσια υγεία.

«Αν αναλογιστούμε την περιεκτικότητα σε καφεΐνη που έχουν τα καφεϊνούχα ποτά (95mg σε 240ml καφέ, 48mg σε 240ml τσαγιού και 30mg σε 360ml αναψυκτικών τύπου «κόλα»), συνειδητοποιούμε ότι ακόμα και μικρές ποσότητες των ποτών που καταναλώνονται καθημερινά μπορούν να προσφέρουν προστατευτική δράση από τη θνησιμότητα από όλα τα αίτια στους ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο», κατέληξαν οι ερευνητές. Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο, ότι ο μηχανισμός για την προστατευτική αυτή δράση είναι ακόμα άγνωστος.

Βιβλιογραφία: Medscape

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα