Η Μαύρη Σοκολάτα Συνδέεται με Μειωμένο Κίνδυνο Κατάθλιψης

Τις τελευταίες δεκαετίες, η σοκολάτα έχει απασχολήσει αρκετά την ερευνητική κοινότητα. Αποτελεί ένα ιδιαίτερα δημοφιλές τρόφιμο κυρίως χάρη στη γεύση της και αυτός είναι ο λόγος που διάφορες έρευνες έχουν εξετάσει τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία.

Η πιο πρόσφατη έρευνα που εξέτασε τη σοκολάτα προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα από το Πανεπιστήμιο UCL. Οι επιστήμονες από το UCL συνεργάστηκαν με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι στον Καναδά και εξέτασαν τα διάφορα είδη σοκολάτας και τον τρόπο που σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

Η μελέτη τους δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Depression & Anxiety.

Σοκολάτα και Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα υγείας το οποίο επηρεάζει αρκετά άτομα παγκοσμίως. Αυτή τη στιγμή, η λήψη φαρμάκων και η ψυχοθεραπεία αποτελούν τις μοναδικές θεραπείες για τη νόσο. Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, καθώς η ψυχοθεραπεία είναι γενικά δύσκολη και οι ικανοί ψυχοθεραπευτές περιορισμένοι, οι περισσότεροι ασθενείς αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη με αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Ωστόσο, τα φάρμακα αυτά δεν είναι αποτελεσματικά σε όλους τους ασθενείς. Επίσης, σύμφωνα με τους συγγραφείς της παρούσας μελέτης, σχεδόν το 50% των ασθενών που ξεκινούν τη λήψη αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, σταματούν τα φάρμακα αυτά μέσα σε 6 εβδομάδες.

Για τους παραπάνω λόγους, είναι σημαντικό να αναζητήσουμε νέους τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Η φυσική άσκηση προσφέρει οφέλη σε ορισμένους ασθενείς, ωστόσο δεν είναι αποτελεσματική για όλους και αρκετοί ασθενείς δεν μπορούν να ασκηθούν.

Τα τελευταία χρόνια, αρκετοί επιστήμονες έχουν εξετάσει επίσης διατροφικές προσεγγίσεις για τον περιορισμό των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Όπως υποστήριξαν οι συγγραφείς της παρούσας μελέτης «η σοκολάτα είναι ένα τρόφιμο που καταναλώνεται συχνά και έχει συνδεθεί με βελτίωση της διάθεσης».

Ωστόσο, προσφάτως, ελάχιστες έρευνες έχουν εξετάσει αν η σοκολάτα μπορεί πραγματικά να βελτιώσει τη διάθεση και οι περισσότερες από αυτές είχαν καταναλήξει σε ασαφή συμπεράσματα.

Μία πιο Λεπτομερής Προσέγγιση

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, οι προηγούμενες έρευνες δεν είχαν λάβει υπόψη τους ένα μεγάλο αριθμό μεταβλητών, μεταξύ των οποίων και τα διαφορετικά είδη σοκολάτας.

Επομένως, στην έρευνά τους οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης έκαναν προσαρμογή για μία σειρά παραγόντων, μεταξύ των οποίων το βάρος, το ύψος, η οικογενειακή κατάσταση, το επίπεδο εκπαίδευσης, η εθνικότητα, το εισόδημα, το ιστορικό καπνίσματος καθώς και διάφορες χρόνιες παθήσεις.

Ανέλυσαν επίσης ξεχωριστά τη σοκολάτα γάλακτος και τη μαύρη σοκολάτα.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από το United States National Health and Nutrition Examination Survey. Μετά την εξαίρεση των εθελοντών που ήταν ελλιποβαρείς και αυτών που έπασχαν από διαβήτη, εξετάστηκαν συνολικά δεδομένα από 13.626 εθελοντές ηλικίας 20 και άνω.

Οι επιστήμονες εκτίμησαν τα συμπτώματα της κατάθλιψης χρησιμοποιώντας το Patient Health Questionnaire, που αποτελεί τυπικό διαγνωστικό εργαλείο για τις ψυχιατρικές παθήσεις.

Το Σημαντικό Ερώτημα

Συνολικά, 1.332 (11.1%) εθελοντές ανέφεραν ότι έτρωγαν σοκολάτα και, από αυτούς, οι 148 έτρωγαν μαύρη σοκολάτα.

Αυτοί που έτρωγαν σοκολάτα ήταν κατά κύριο λόγο καυκάσιοι με υψηλό εισόδημα. Είχαν επίσης χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και καπνίσματος σε σχέση με αυτούς που δεν έτρωγαν σοκολάτα.

Μετά την προσαρμογή για διάφορους παράγοντες, οι ερευνητές κατέληξαν ότι, συνολικά, δεν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση σοκολάτας και τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης. Ωστόσο, αυτό άλλαξε όταν εξέτασαν ειδικά τη μαύρη σοκολάτα. Όπως ανέφεραν οι ερευνητές:

«Αυτοί που κατανάλωναν μαύρη σοκολάτα είχαν 70% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης σε σχέση με αυτούς που δεν έτρωγαν καθόλου σοκολάτα».

Οι επιστήμονες διαπίστωσασν επίσης ότι αυτοί που έκαναν την υψηλότερη κατανάλωση σοκολάτας, ανεξαρτήτως τύπου, είχαν μειωμένη πιθανότητα να παρουσιάσουν κλινικώς σημαντικά συμπτώματα κατάθλιψης σε σχέση με αυτούς που δεν έτρωγαν καθόλου σοκολάτα.

Θετικά Νέα;

Τα αποτελέσματα αυτά μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνονται ιδανικά για όσους αγαπούν τη σοκολάτα, ωστόσο οι ερευνητές δήλωσαν ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Η έρευνα ήταν μία μελέτη παρατήρησης, επομένως δεν είναι δυνατό να συμπεράνουμε ότι η σοκολάτα μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη. Όπως υποστήριξε η Δρ Σάρα Τζάκσον, επικεφαλής της έρευνας από το UCL:

«Χρειάζονται σίγουρα περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί η κατεύθυνση της σύνδεσης. Μπορεί η κατάθλιψη να οδηγεί σε απώλεια της επιθυμίας για κατανάλωση σοκολάτας ή μπορεί να υπάρχουν άλλοι παράγοντες που ενοχοποιούνται τόσο για την κατάθλιψη όσο και για τη μειωμένη επιθυμία για σοκολάτα».

Η Δρ Τζάκσον εξήγησε επίσης ότι αν αποδειχεθεί σχέση αιτίας-αποτελέσματος από κάποια μελλοντική έρευνα, θα χρειαστεί να γίνουν νέες μελέτες για να καθοριστεί το «είδος και η ποσότητα της σοκολάτας που χρειάζεται για την αντιμετώπιση και πρόληψη της κατάθλιψης».

Εκτός από την επιβεβαίωση της σχέσης αιτίας-αποτελέσματος είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι μόλις ένας μικρός αριθμός εθελοντών (148) κατανάλωναν μαύρη σοκολάτα, επομένως σίγουρα πρέπει το εύρημα αυτό να εξεταστεί και σε ένα μεγαλύτερο δείγμα.

Μέχρι να γίνουν περαιτέρω έρευνες και να εξεταστούν περισσότερο οι επιδράσεις της σοκολάτας, οι ερευνητές συνιστούν ότι πρέπει να καταναλώνουμε το συγκεκριμένο τρόφιμο με μέτρο.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα