Η Φυσική Άσκηση Προστατεύει από τον Καρκίνο του Προστάτου

Ο καρκίνος του προστάτου αποτελεί τη δεύτερη σε συχνότητα μορφή καρκίνου στους άνδρες παγκοσμίως.

Ωστόσο, παρά τα υψηλά ποσοστά της συγκεκριμένης νόσου, οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμα ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου που παίζουν ρόλο στην εμφάνισή της.

Έρευνες από το National Cancer Institute (NCI) των ΗΠΑ έχουν αναδείξει κατά καιρούς μία σειρά τροποποιήσιμους ή μη τροποποιήσιμους παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, μεταξύ των οποίων η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, καθώς και τα επίπεδα της βιταμίνης Ε, του φολικού οξέος και του ασβεστίου στο αίμα.

Ωστόσο, όπως φαίνεται υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτου και ορισμένοι από αυτούς σχετίζονται με τον τρόπο ζωής.

Προσφάτως, μία ομάδα ερευνητών από το University of Bristol και το Imperial College London στη Μεγάλη Βρετανία χρησιμοποίησε μία διαφορετική προσέγγιση για να εξερευνήσει τους παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του προστάτου με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Στη νέα τους έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Epidemiology, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μία μέθοδο που λέγεται “μεντελική τυχαιοποίηση”.

Η μεντελική τυχαιοποίηση επιτρέπει στους επιστήμονες να εξετάσουν τις γονιδιακές ποικιλομορφίες για να εκτιμήσουν τη σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα σε διάφορες παράγοντες κινδύνου και τον κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων παθήσεων (όπως για παράδειγμα ο καρκίνος του προστάτου).

Η Φυσική Άσκηση Μειώνει Σημαντικά τον Κίνδυνο

Στη μελέτη τους, οι επιστήμονες κατάφεραν να ταυτοποιήσουν διάφορους παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του προστάτου χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη συστηματική μελέτη του 2018 που έκανε το World Cancer Research Fund (WCRF).

Είχαν επίσης πρόσβαση σε ιατρικά δεδομένα από 79.148 εθελοντές με καρκίνο του προστάτου, καθώς και 61.106 εθελοντές χωρίς καρκίνο που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Η ανάλυση έδειξε ότι όσοι εθελοντές έφεραν ένα γενετικό αλληλόμορφο που αυξάνει την πιθανότητα να ασκούνται τακτικά, είχαν 51% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτου σε σχέση με τα άτομα που δεν είχαν το γονίδιο αυτό.

Βασιζόμενοι στην παραπάνω παρατήρησή τους, οι επιστήμονες συμπέραναν ότι η αύξηση της φυσικής άσκησης στους άνδρες ενήλικες έχει προστατευτική δράση για τον καρκίνο του προστάτου.

“Η έρευνα αυτή ήταν η μεγαλύτερη του είδους της και χρησιμοποίησε μία νέα μέθοδο για να εξετάσει τα αίτια για τον καρκίνο του προστάτου”, δήλωσε μία εκ των συγγραφέων της έρευνας, η Sarah Lewis.

“Φαίνεται ότι τα οφέλη της φυσικής άσκησης για την πρόληψη της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου είναι υψηλότερα απ’ όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Ελπίζουμε ότι η παρατήρηση αυτή θα κινητοποιήσει αρκετούς άνδρες για να ασκήσουν τα επίπεδα άσκησης”, πρόσθεσε η ίδια.

Η Anna Diaz Font, επικεφαλής του τμήματος έρευνας στο WCRF, τόνισε πόσο σημαντικές είναι οι παρατηρήσεις της παρούσας μελέτης.

“Τα μέχρι σήμερα δεδομένα για τις επιδράσεις της φυσικής άσκησης στον κίνδυνο καρκίνου του προστάτου είναι πολύ περιορισμένα. Η νέα αυτή έρευνα εξέτασε 22 παράγοντες κινδύνου, ωστόσο τα αποτελέσματα αναφορικά με τις επιδράσεις της φυσικής άσκησης είναι αυτά που είχαν το μεγαλύτερη ενδιαφέρον”, είπε.

“Τα αποτελέσματα της έρευνας θα ανοίξουν το δρόμο για μελλοντικές μελέτες που θα εξετάσουν και άλλους παράγοντες κινδύνου από τον τρόπο ζωής για τον καρκίνο του προστάτου, προσφέροντας έτσι και άλλες μεθόδους για την πρόληψη της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου”, κατέληξε η Diaz Font.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα