Γιατί τα Περιστατικά Καρκίνου είναι Συχνότερα στους Άνδρες;

Οι περισσότερες μορφές καρκίνου εμφανίζονται συχνότερα στους άνδρες παρά στις γυναίκες, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε τα αίτια του παραπάνω φαινομένου. Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Cancer, υποστηρίζει ότι οι διαφορές αναφορικά με τον κίνδυνο καρκίνου αποδίδονται περισσότερο στις βιολογικές διαφορές των δύο φύλων και λιγότερο σε συμπεριφορικές διαφορές αναφορικά με το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ, τη διατροφή ή άλλους παράγοντες.

Αν κατανοήσουμε τις διαφορές των δύο φύλων στον κίνδυνο καρκίνου, τότε θα μπορούμε να εφαρμόσουμε καλύτερες προσεγγίσεις για την πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου. Θέλοντας να εξερευνήσουν περισσότερο τις παραπάνω διαφορές, οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης εξέτασαν 21 διαφορετικά είδη καρκίνου σε μία ομάδα 171.274 ανδρών και 122.826 γυναικών ηλικίας 50-71 ετών που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη NIH-AARP Diet and Health κατά τα έτη 1995-2011.

Στο διάστημα αυτό εμφανίστηκαν συνολικά 17.951 νέα περιστατικά καρκίνου σε άνδρες και 8.742 σε γυναίκες. Οι μόνες μορφές καρκίνου που εμφανίστηκαν συχνότερα στις γυναίκες ήταν ο καρκίνος του θυρεοειδούς και ο καρκίνος της χοληδόχου. Σε όλες τις άλλες μορφές καρκίνου, ο κίνδυνος ήταν από 1.3 φορές μέχρι 10.8 φορές υψηλότερος στους άνδρες.

Συγκεκριμένα, οι μεγαλύτερες διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα εντοπίστηκαν στις παρακάτω μορφές καρκίνου:

  • Καρκίνος του οισοφάγου (10.8 φορές αυξημένη συχνότητα στους άνδρες)
  • Καρκίνος του λάρυγγα (3.5 φορές αυξημένη συχνότητα στους άνδρες)
  • Καρκίνος του στομάχου (3.5 φορές αυξημένη συχνότητα στους άνδρες)
  • Καρκίνος της ουροδόχου κύστεως (3.5 φορές αυξημένη συχνότητα στους άνδρες)

Οι άνδρες είχαν αυξημένο κίνδυνο για τις περισσότερες μορφές καρκίνου ακόμα και μετά την προσαρμογή για διάφορους συμπεριφορικούς παράγοντες ή την έκθεση σε διάφορα καρκινογόνα. Μάλιστα, οι παραπάνω παράγοντες μπορούσαν να δικαιολογήσουν ένα μικρό μόνο ποσοστό της διαφοράς στον κίνδυνο καρκίνου ανάμεσα στα δύο φύλα (από 11% στον καρκίνο του οισοφάγου μέχρι 50% στον καρκίνο του πνεύμονα.

Οι παραπάνω παρατηρήσεις δείχνουν ότι οι διαφορές στον κίνδυνο καρκίνου ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες συνδέονται κυρίως με τα βιολογικά χαρακτηριστικά των δύο φύλων.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι οι διαφορές στον κίνδυνο καρκίνου ανάμεσα στα δύο φύλα δεν είναι δυνατό να εξηγηθούν αποκλειστικά από περιβαλλοντικούς ή συμπεριφορικούς παράγοντες. Αυτό σημαίνει ότι οι βιολογικές διαφορές είναι αυτές που επηρεάζουν περισσότερο τον παραπάνω κίνδυνο», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Σε ένα άρθρο που συνόδευσε τα αποτελέσματα της έρευνας, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι τόσο η πρόληψη όσο και η θεραπεία του καρκίνου θα πρέπει να διαφοροποιείται για τους άνδρες και τις γυναίκες. Τόνισαν, μάλιστα, ότι ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση και για άλλες νόσους, ενώ αρκετές μελέτες πλέον κάνουν διαχωρισμό στις θεραπείες ανάμεσα στα δύο φύλα με σκοπό να προωθήσουν την ιατρική ακριβείας.

Φωτογραφία: Tara Winstead

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα