Γιατί ο Χρόνιος Πόνος Επιδεινώνεται τη Νύχτα; Πως να τον Αντιμετωπίσετε

Περίπου 1 στους 5 ανθρώπους στο Δυτικό κόσμο πάσχει από χρόνιο πόνο. Οι ασθενείς αυτοί παρουσιάζουν συνήθως διακυμάνσεις του πόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, με ορισμένους να αντιμετωπίζουν εντονότερο άλγος το πρωί, ενώ άλλους το απόγευμα.

Δεδομένα έχουν δείξει, ωστόσο, ότι ο χρόνος πόνος συνήθως είναι εντονότερος τις νυχτερινές ώρες και μάλιστα μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο τον ασθενών. Πώς εξηγείται όμως το παραπάνω φαινόμενο και τι μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε το άλγος κατά τη διάρκεια της νύχτας;

Τι είναι ο Χρόνιος Πόνος;

Ως χρόνιος πόνος ορίζεται ο πόνος που διαρκεί για τουλάχιστον 2-3 μήνες μετά την ανάρρωση από κάποιο τραυματισμό ή λοίμωξη. Ο πόνος αυτός μπορεί να εντοπίζεται στις αρθρώσεις ή τους μύες ή να επηρεάζει συγκεκριμένες περιοχές του οργανισμού, όπως η μέση και ο αυχένας. Σε ορισμένες παθήσεις, όπως η ινομυαλγία και οι φλεγμονώδεις αρθρίτιδες, ο χρόνιος πόνος μπορεί να είναι διάχυτος.

Τα συμπτώματα και η σοβαρότητα του χρονίου πόνου μπορεί να διαφέρουν στον κάθε ασθενή, ανάλογα με το αίτιο του χρονίου πόνου.

Γιατί ο Χρόνιος Πόνος Επιδεινώνεται τη Νύχτα;

Υπάρχουν αρκετές θεωρίες που μπορεί να εξηγήσουν γιατί ο χρόνιος πόνος επιδεινώνεται τη νύχτα. Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι τα επίπεδα της αντιφλεγμονώδους ορμόνης κορτιζόλης περιορίζονται σημαντικά κατά τις νυχτερινές ώρες.

Μία πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ο χρόνιος πόνος ακολουθεί επίσης τον κιρκαδικό ρυθμό, γεγονός που μπορεί πιθανώς να εξηγήσει γιατί επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο χρόνιος πόνος κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί ακόμη να δημιουργήσει ένα φαύλο κύκλο. Συγκεκριμένα, όπως προαναφέρθηκε ο χρόνιος πόνος μπορεί να επηρεάσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια του ύπνου. Ωστόσο, γνωρίζουμε σήμερα ότι ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του οργανισμού να διαχειρίζεται τον πόνο.

Παράλληλα, ξέρουμε ότι οι διαταραχές του ύπνου είναι συχνότερες στους ασθενείς που αντιμετωπίζουν χρόνιο πόνο. Συγκεκριμένα, το 50% των ασθενών με αϋπνία (τη συχνότερη διαταραχή του ύπνου), πάσχουν από κάποια πάθηση που σχετίζεται με χρόνιο πόνο.

Ο μηχανισμός που εξηγεί την παραπάνω σύνδεση πιθανώς αποδίδεται στη δράση των κυτταροκινών. Οι πρωτεΐνες αυτές εμπλέκονται στη φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού και τα υψηλά επίπεδά τους έχουν συνδεθεί με αυξημένη ευαισθησία στον πόνο. Η αϋπνία μπορεί να αυξήσει την απελευθέρωση των κυτταροκινών, επομένως με τον τρόπο αυτό φαίνεται ότι μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη του πόνου.

Πως να Βελτιώσετε τον Ύπνο σας αν Αντιμετωπίζετε Χρόνιο Πόνο

Αν αντιμετωπίζετε πόνο ο οποίος εμποδίζει τον ύπνο σας κατά τη διάρκεια της νύχτας δοκιμάστε τις παρακάτω προσεγγίσεις:

Προσπαθήστε να Χαλαρώσετε Περίπου Μισή Ώρα πριν Πέσετε στο Κρεβάτι

Μία σταδιακή μετάβαση από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας στην ώρα του ύπνου μπορεί να προετοιμάσει καλύτερα τον εγκέφαλο. Μισή ώρα πριν κοιμηθείτε προσπαθήστε να χαλαρώσετε με ένα ζεστό μπάνιο, μερικές βαθιές αναπνοές ή με απλές διατάσεις. Οι παραπάνω προσεγγίσεις θα σας βοηθήσουν να επιβραδύνετε τον καρδιακό ρυθμό, να περιορίσετε τα επίπεδα της κορτιζόλης και να μειώσετε την πιθανότητα μίας έξαρσης του πόνου.

Βελτιώστε το Περιβάλλον του Ύπνου

Δημιουργήστε ένα σκοτεινό και δροσερό περιβάλλον στο υπνοδωμάτιό σας και χρησιμοποιήστε ειδικά μαξιλάρια που υποστηρίζουν τον αυχένα και την πλάτη σας. Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία είναι μία άλλη προσέγγιση που μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τον ύπνο σας.

Αντιμετωπίστε τις Αρνητικές Σκέψεις

Οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν χρόνιο πόνο συχνά ανησυχούν υπερβολικά σχετικά με τον πόνο και πότε αυτός θα εμφανιστεί, γεγονός που συνήθως προκαλεί συμπτώματα άγχους. Ο στόχος εδώ είναι να προσπαθήσετε να θυμηθείτε ότι στο παρελθόν ο πόνος περνούσε κάποια στιγμή επομένως το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Προφανώς η επίτευξη του παραπάνω στόχου δεν είναι εύκολη, ωστόσο είναι σημαντικό να αυξήσετε τις θετικές σκέψεις.

Αν ξυπνάτε από τον έντονο πόνο, δώστε στον οργανισμό σας λίγο χρόνο να αναρρώσει έτσι ώστε να μπορείτε και πάλι να κοιμηθείτε. Ακούστε ήρεμη μουσική ή διαβάστε ένα βιβλίο, αποφεύγοντας ωστόσο το μπλε φως, το οποίο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο. Οι παραπάνω προσεγγίσεις βοηθούν να αποσπαστεί η προσοχή σας από τον έντονο πόνο και ενισχύουν τη χαλάρωση.

Φωτογραφία: SHVETS production

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα