Φυσική Άσκηση πριν το Χειρουργείο: Μπορεί να Επιταχύνει την Ανάρρωση;

Ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα έντονης άσκησης πριν από μία χειρουργική επέμβαση μπορεί να επιταχύνει σε μεγάλο βαθμό την ανάρρωση των ασθενών, όπως υποστηρίζει μία νέα μεγάλη ανάλυση από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Otago.

Η ανάλυση, η οποία δημοσιεύτηκε προσφάτως στο περιοδικό Surgery, εξέτασε δεδομένα από 12 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 832 ασθενείς. Ο στόχος των ερευνών αυτών ήταν να εξετάσουν αν η διαλειμματική άσκηση υψηλής έντασης (High-Intensity Interval Training ή HIIT) η οποία γίνεται πριν από διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωση των ασθενών από τις τελευταίες.

Στη μελέτη εξετάστηκαν αρκετά είδη χειρουργικών επεμβάσεων του ήπατος, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου ή του ουροποιητικού καθώς και ορισμένα μείζονα χειρουργεία της κοιλίας. Αρκετές από τις επεμβάσεις είχαν διάρκεια πάνω από 2 ώρες, ενώ και η απώλεια αίματος μπορεί να ξεπερνούσε τα 500ml. Η μέση ηλικία των ασθενών στην ομάδα παρέμβασης ήταν τα 66 χρόνια, ενώ στην ομάδα ελέγχου τα 67.

«Παρατηρήσαμε ότι η διαλειμματική άσκηση υψηλής έντασης είναι ασφαλής και αποτελεσματική για τους χειρουργικούς ασθενείς. Η εφαρμογή του παραπάνω προγράμματος για 4-6 εβδομάδες μπορεί να βελτιώσει τη φυσική κατάσταση των ασθενών, γεγονός που περιορίζει τόσο τις επιπλοκές των χειρουργείων όσο και τη διάρκεια της ανάρρωσης», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Η σημαντικότερη βελτίωση, σύμφωνα με τους επιστήμονες της μελέτης, παρατηρήθηκε στην καρδιοπνευμονική φυσική κατάσταση, δηλαδή στην ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιεί το οξυγόνο και να το μεταφέρει στους μύες και τα διάφορα όργανα κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Ο παραπάνω δείκτης έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο επιπλοκών μετά τις χειρουργικές επεμβάσεις, επομένως ο μηχανισμός αυτός μπορεί εν μέρει να εξηγήσει τις παρατηρήσεις της παρούσας μελέτης.

Σήμερα, περίπου το 30% των ασθενών θα παρουσιάσουν κάποια επιπλοκή μετά από μία χειρουργική επέμβαση, ενώ το ποσοστό αυτό είναι 50% για τους ασθενείς με αδυναμία (frailty). Στην παρούσα μελέτη, οι ασθενείς που είχαν κάνει διαλειμματική άσκηση υψηλής έντασης είχαν μειωμένη πιθανότητα να παρουσιάσουν επιπλοκές από την καρδιά, τους πνεύμονες ή το έντερο, μετά από μία χειρουργική επέμβαση.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι η διαλειμματική άσκηση υψηλής έντασης για 4-6 εβδομάδες πριν από ένα χειρουργείο μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο επιπλοκών κατά 56% και τη διάρκεια νοσηλείας κατά 3 ημέρες», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Ο επόμενος στόχος της ομάδας είναι να εξερευνήσει πως θα μπορέσει να εφαρμόσει τα προγράμματα αυτά σε ευρεία κλίμακα στους ασθενείς.

Φωτογραφία: cottonbro studio

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα