Φυσική Άσκηση: Πώς Μειώνει τη Φλεγμονή στον Οργανισμό;

Γνωρίζουμε εδώ και αρκετά χρόνια ότι η φυσική άσκηση μπορεί να βελτιώσει την απόκριση του οργανισμού στη φλεγμονή, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε τους μηχανισμούς της παραπάνω σύνδεσης. Το κενό αυτό προσπάθησε να καλύψει μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του York που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell Physiology.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της παραπάνω μελέτης, η οποία εξέτασε πειραματόζωα, η σύνδεση αυτή εντοπίζεται στα μακροφάγα, μία κατηγορία λευκών αιμοσφαιρίων που αποτελεί πρακτικά την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι η άσκηση μπορεί να ενισχύσει τους μύες. Στη μελέτη μας δείξαμε ότι η φυσική άσκηση βελτιώνει επίσης τις πρόδρομες μορφές των μακροφάγων στο μυελό των οστών. Όπως παρατηρήσαμε, ο μηχανισμός μέσω του οποίου επιτυγχάνεται ο παραπάνω στόχος αφορά τη χρησιμοποίηση του οξυγόνου», αναφέρουν οι επιστήμονες της μελέτης.

Αρκετές προηγούμενες μελέτες είχαν εστιάσει περισσότερο σε βραχυπρόθεσμες αλλαγές που συμβαίνουν στο ανοσοποιητικό σύστημα λίγο μετά την άσκηση, ωστόσο η παρούσα μελέτη θέλησε να επικεντρωθεί στις αλλαγές που διατηρούνται για μεγαλύτερο διάστημα.

«Η φλεγμονή αποτελεί κομμάτι της φυσιολογικής απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, η υπερβολική φλεγμονή μπορεί να γίνει επιβλαβής για τον οργανισμό. Η καρδιαγγειακή νόσος, ο διαβήτη, ορισμένες μορφές καρκίνου, καθώς και αρκετά αυτοάνοσα νοσήματα ξεκινούν συνήθως μέσω μίας παθολογικής φλεγμονώδους απόκρισης», υποστηρίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Στην έρευνά τους, παρατηρήσαν ότι μετά από 6-8 εβδομάδες αρχίζουν να εμφανίζονται σαφείς διαφορές ανάμεσα στα ποντίκια που ασκούνται και αυτά που κάνουν καθιστική ζωή.

«Η φυσική άσκηση τελικά επηρεάζει την κυτταρική αναπνοή, το μεταβολισμό της γλυκόζης από τα κύτταρα, καθώς και τον τρόπο που τα τελευταία χρησιμοποιούν το DNA. Όλες οι παραπάνω διεργασίες δεν αλλάζουν σύντομα και χρειάζονται χρόνο», εξηγεί η ομάδα.

Η φλεγμονώδης απόκριση είναι παρόμοια ανάμεσα σε αρκετά ζώα, αλλά και στον άνθρωπο, καθώς αποτελεί έναν αρχαίο μηχανισμό, επομένως σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της έρευνας, οι παρατηρήσεις τους στα ποντίκια πιθανώς θα ταυτίζονται με αυτό που περιμένουμε και στον άνθρωπο.

Στις επόμενες μελέτες τους οι επιστήμονες θέλουν να λάβουν δείγματα ανοσιακών κυττάρων από ανθρώπους εθελοντές με σκοπό να επιβεβαιώσουν τις παρατηρήσεις τους. Μάλιστα, η ομάδα σκοπεύει να λάβει δείγματα από εθελοντές που κάνουν διαφόρου βαθμού άσκηση προκειμένου να εξερευνήσουν ποια ποσότητα άσκησης προσφέρει τα περισσότερα οφέλη στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Φωτογραφία: Tirachard Kumtanom

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα