Φυσική Άσκηση: Μπορεί να Μειώσει τον Κίνδυνο Νόσου του Parkinson στις Γυναίκες;

Η φυσική άσκηση που περιλαμβάνει ποδηλασία, περπάτημα, κηπουρική ή συμμετοχή σε ομαδικά αθλήματα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο νόσου του Parkinson στις γυναίκες, όπως υποστηρίζει μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο περιοδικό Neurology. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες της μελέτης παρατήρησαν ότι οι γυναίκες που έκαναν τακτικά φυσική άσκηση είχαν περίπου 25% μειωμένο κίνδυνο να διαγνωστούν με νόσο του Parkinson συγκριτικά με αυτές που έκαναν καθιστική ζωή.

«Η φυσική άσκηση είναι μία απλή προσέγγιση που μπορεί να βελτιώσει τη γενικότερη υγεία. Ο στόχος της μελέτης μας ήταν να εξετάσει αν μπορεί να προσφέρει οφέλη και στην πρόληψη της νόσου του Parkinson, μίας σοβαρής νόσου της τρίτης ηλικίας. Από τα αποτελέσματά μας φαίνεται ότι πράγματι η φυσική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της νόσου», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Στις αναλύσεις τους, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα για 95.354 γυναίκες (στην πλειοψηφία τους δασκάλες) μέσης ηλικίας 49 ετών που δεν είχαν ιστορικό νόσου του Parkinson κατά την εγγραφή τους στη μελέτη. Στο διάστημα των 30 ετών που εξέτασε η έρευνα, 1.074 γυναίκες διαγνώστηκαν τελικά με τη νόσο.

Οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη συμπλήρωναν ερωτηματολόγια σε τακτά χρονική διαστήματα. Από τα ερωτηματολόγια αυτά εκτιμήθηκε η διάρκεια και η ένταση της άσκησης που έκανε κάθε γυναίκα. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, οι επιστήμονες χώρισαν τις γυναίκες σε 4 ομάδες ανάλογα με τη φυσική άσκηση.

Στην ομάδα που έκανε την περισσότερη άσκηση καταγράφηκαν συνολικά 246 νέα περιστατικά νόσου του Parkinson, ενώ στην ομάδα που έκανε τη λιγότερη άσκηση υπήρχαν 286 νέες διαγνώσεις της νόσου.

Μετά την προσαρμογή για παράγοντες όπως ο τόπος κατοικίας, η ηλικία εμμηναρχής και εμμηνόπαυσης, καθώς και το ιστορικό καπνίσματος, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι γυναίκες που έκαναν την περισσότερη άσκηση είχαν 25% μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν νόσο του Parkinson σε σχέση με αυτές που έκαναν καθιστική ζωή. Το αποτέλεσμα αυτό διατηρήθηκε ακόμα και όταν έγινε προσαρμογή για παράγοντες όπως ο διαβήτης τύπου 2, το ιστορικό υπέρτασης και το ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου.

Μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση της έρευνας ήταν ότι, 10 χρόνια πριν τη διάγνωση της νόσου, η διάρκεια της άσκησης άρχισε να μειώνεται στις γυναίκες που διαγνώστηκαν τελικά με νόσο του Parkinson, πιθανώς εξ’ αιτίας των συμπτωμάτων της νόσου.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι οι γυναίκες που ασκούνται τακτικά έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με νόσο του Parkinson. Όπως φαίνεται, η φυσική άσκηση αποτελεί μία καλή προσέγγιση πρόληψης για αυτή τη σοβαρή νόσο», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Ένας περιορισμός της έρευνας ήταν ότι εξέτασε σχεδόν αποκλειστικά γυναίκες με υψηλό πνευματικό επίπεδο που δέχτηκαν να συμμετέχουν σε μία μελέτη μεγάλης διάρκειας, επομένως τα αποτελέσματα της έρευνας πιθανώς δεν αφορούν άλλους πληθυσμούς.

Φωτογραφία: Yan Krukau

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα