Φυσική Άκηση ή Υγιεινή Διατροφή; Ποια είναι Σημαντικότερη για τη Διατήρηση της Υγείας;

Η αύξηση της φυσικής άσκησης δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις μίας ανθυγιεινής διατροφής στον κίνδυνο θανάτου. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, η οποία εξέτασε διάφορες ομάδες εθελοντών ανάλογα με τη διατροφή και τα επίπεδα της άσκησης.

Στην έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Sports Medicine, οι επιστήμονες εξέτασαν τις επιδράσεις της διατροφής και της φυσικής άσκησης στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, καρκίνου και θανάτου από όλα τα αίτια. Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε τη βάση δεδομένων UK Biobank και εξέτασε ένα δείγμα περίπου 360.000 ενηλίκων.

Προκειμένου μία δίαιτα να θεωρηθεί «υγιεινή» θα έπρεπε να περιέχει τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, 2 μερίδες ψάρι την εβδομάδα και σημαντικά μειωμένη κατανάλωση κρέατος (ιδιαίτερα επεξεργασμένου).

Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι εθελοντές που έκαναν υγιεινή διατροφή και έντονη άσκηση είχαν 17% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια, 19% μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 27% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου σε σχέση με όσους έκαναν την πλέον ανθυγιεινή διατροφή και καθόλου άσκηση.

«Τόσο η φυσική άσκηση όσο και η υγιεινή διατροφή παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας. Ορισμένοι πιστεύουν ότι αν αυξήσουν τα επίπεδα της άσκησης τότε θα μπορούν να αντισταθμίσουν τις αρνητικές επιδράσεις μίας ανθυγιεινής διατροφής, ωστόσο τα δεδομένα μας δείχνουν ότι δυστυχώς αυτό δεν είναι δυνατό», υποστηρίζουν οι επιστήμονες της μελέτης.

«Είναι σημαντικό να προσέχουμε τη διατροφή μας και να ασκούμαστε επαρκώς προκειμένου να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, καρκίνου και θανάτου από όλα τα αίτια», πρόσθεσαν.

Στο παρελθόν, ορισμένες έρευνες (1, 2) είχαν δείξει ότι η έντονη άσκηση μπορεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις μίας ανθυγιεινής διατροφής βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, ο συνδυασμός των δύο μακροπρόθεσμα δεν είχε εξερευνηθεί επαρκώς μέχρι σήμερα.

Πρακτικά τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης δείχνουν ότι τόσο η διατροφή όσο και η φυσική άσκηση είναι ιδιαίτερα σημαντικοί παράγοντες για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου και του καρκίνου και δεν θα πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις σε κανένα από τα δύο.

«Η έρευνά μας επιβεβαιώνει ότι αυτοί που ασκούνται τακτικά και κάνουν υγιεινή διατροφή είναι αυτοί που έχουν τον χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια. Οι φορείς υγείας θα πρέπει να προωθούν τόσο την υγιεινή διατροφή όσο και η φυσική άσκηση, καθώς και τα δύο είναι εξίσου σημαντικά για τη διατήρηση της υγείας μας», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Kevin Malik

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα