Εντερικό Μικροβίωμα: Μπορεί να Επηρεάσει την Υγεία των Οστών;

Όλο και περισσότερα δεδομένα τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι η σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος είναι ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την οστική υγεία. Η νεότερη έρευνα που ενισχύει τις γνώσεις μας πάνω σε αυτό το πεδίο δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο περιοδικό Frontiers in Endocrinology.

Για τις αναλύσεις τους, οι οποίες είχαν ως στόχο να εξερευνήσουν τη σύνδεση ανάμεσα στο εντερικό μικροβίωμα και την υγεία των οστών, οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης χρησιμοποίησαν δεδομένα από δύο μεγάλες βάσεις δεδομένων. Η πρώτη ήταν η Framingham Third Generation Study στην οποία συμμετέχουν άνδρες και γυναίκες διαφορετικών ηλικιών, ενώ η δεύτερη ήταν η μελέτη Osteoporotic fractures in Men (MrOS) στην οποία συμμετέχουν μόνο ηλικιωμένοι άνδρες. Πρακτικά, η ομάδα θέλησε να εξερευνήσει αν το εντερικό μικροβίωμα αποτελεί ένα τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για την υγεία των οστών.

Το ερώτημα που εξέτασε η μελέτη έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η χαμηλή οστική πυκνότητα αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Η τελευταία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για τα κατάγματα στην τρίτη ηλικία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσίευσε η επιστημονική ομάδα, δύο συγκεκριμένα βακτήρια, τα Akkermansia και DTU089 συνδέονται με χειρότερη οστική υγεία στους ηλικιωμένους. Το πρώτο από τα παραπάνω βακτήρια είχε συνδεθεί στο παρελθόν με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας. Το δεύτερο βακτήριο ανήκει στην οικογένεια Clostridia και τα επίπεδά του είναι αυξημένα στους ασθενείς που κάνουν καθιστική ζωή και δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών.

«Παρατηρήσαμε ότι οι ασθενείς με τα υψηλότερα επίπεδα των παραπάνω μικροβίων είχαν τους χειρότερους δείκτες οστικής πυκνότητας. Μάλιστα, διαπιστώσαμε ότι ορισμένα βακτήρια μπορεί να επηρεάσουν τη διαδικασία της γήρανσης στα οστά, προκαλώντας έτσι οστεοπόρωση», τόνισαν οι συγγραφείς.

«Αυτή τη στιγμή είναι ακόμα νωρίς για να πούμε με βεβαιότητα ότι το εντερικό μικροβίωμα μπορεί να επηρεάσει την οστική υγεία. Προφανώς οι παρατηρήσεις μας θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μελλοντικές και πιο λεπτομερείς μελέτης που να αναδείξουν συγκεκριμένους μηχανισμούς για την παραπάνω σύνδεση. Αν τελικά η σύνδεση αυτή αποδειχθεί, τότε θα έχουμε ένα νέο στόχο για την ανάπτυξη φαρμάκων που θα προστατεύουν την υγεία των οστών», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Φωτογραφία: World Sikh Organization of Canada

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα