Έλλειψη Ύπνου: Αυξάνει τον Κίνδυνο για Αρκετά Χρόνια Νοσήματα Σύμφωνα με Νέα Μελέτη

Η διάρκεια του ύπνου κάτω από 5 ώρες καθημερινά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για τουλάχιστον 2 χρόνια νοσήματα, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης από τη Μεγάλη Βρετανία. Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Medicine, ανέλυσε τη διάρκεια ύπνου σε περισσότερους από 7.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50-70 ετών από τη βάση Whitehall II.

Για κάθε εθελοντή εξετάστηκε η σύνδεση ανάμεσα στη διάρκεια του ύπνου και τον κίνδυνο θανάτου, καθώς και την πιθανότητα εμφάνισης 2 ή περισσοτέρων χρονίων νόσων, όπως η καρδιαγγειακή νόσος, ο καρκίνος και ο διαβήτης σε ένα διάστημα 25 ετών.

Από την ανάλυση των δεδομένων οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές 50 ετών με διάρκεια ύπνου κάτω από 5 ώρες την ημέρα είχαν 20% αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με κάποια χρόνια νόσο, και 40% να διαγνωστούν με 2 ή περισσότερες, συγκριτικά με άτομα ίδιας ηλικίας που είχαν διάρκεια ύπνου πάνω από 7 ώρες.

Αντίστοιχος ήταν και ο κίνδυνος στις μεγαλύτερες ηλικίες. Συγκεκριμένα, στους εθελοντές ηλικίας 60 και 70 ετών που είχαν και πάλι διάρκεια ύπνου κάτω από 5 ώρες, ο κίνδυνος διάγνωσης με τουλάχιστον 2 χρόνια νοσήματα ήταν 30% και 40% αυξημένος αντίστοιχα.

Η μειωμένη διάρκεια ύπνου στην ηλικία των 50 ετών συνδέθηκε επίσης με 25% αυξημένο κίνδυνο θανάτου τα επόμενα 25 χρόνια, γεγονός που πιθανώς αποδίδεται στα υψηλότερα ποσοστά χρονίων νόσων.

«Σήμερα, τα ποσοστά των χρονίων νόσων στον πληθυσμό αυξάνονται συνεχώς και αυτή τη στιγμή στο δυτικό κόσμο περισσότερο από το 50% των ηλικιωμένων πάσχουν από τουλάχιστον 2 χρόνια νοσήματα. Με την ηλικία, οι συνήθειες του ύπνου μπορεί να αλλάξουν. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να κοιμόμαστε τουλάχιστον 7-8 ώρες κάθε βράδυ, καθώς η μικρότερη διάρκεια ύπνου έχει συνδεθεί με διάφορες παθήσεις», αναφέρουν οι συγγραφείς.

«Προκειμένου να διευκολύνουμε τον ύπνο είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε την ησυχία κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς και μία καλή θερμοκρασία. Καλό είναι επίσης να αποφεύγουμε τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών καθώς και τα μεγάλα γεύματα πριν πέσουμε στο κρεβάτι. Η φυσική άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί επίσης να βοηθήσει», συμπλήρωσαν.

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες εξέτασαν και τη μεγάλη διάρκεια ύπνου (9 ώρες ή περισσότερο). Όπως διαπίστωσαν, αυτοί οι εθελοντές δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο διάγνωσης με χρόνια νοσήματα.

Ωστόσο, αν ένας ασθενής είχε ήδη ιστορικό διάγνωσης με κάποια χρόνια νόσο, τότε η διάρκεια ύπνου πάνω από 9 ώρες συνδεόταν με 35% αυξημένο κίνδυνο για διάγνωση μίας ακόμα πάθησης. Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, το φαινόμενο αυτό αποδίδεται πιθανώς στις επιδράσεις της πρώτης χρόνιας νόσου στον ύπνο.

«Ο επαρκής ύπνος επιτρέπει στον οργανισμό να ξεκουραστεί. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μας μέσω μίας σειράς μηχανισμών, όπως η αύξηση της φλεγμονής και της αρτηριακής πίεσης», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: cottonbro

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα