Δύο Συστατικά του Καφέ Μειώνουν τον Πολλαπλασιασμό των Καρκινικών Κυττάρων στον Προστάτη

Ορισμένα συστατικά του καφέ επιβραδύνουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων στον προστάτη. Αυτό έδειξε μία νέα έρευνα της οποίας τα αποτελέσματα είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Ο καφές είναι ένα από τα πλέον κοινά ροφήματα στον κόσμο και ουσιαστικά αποτελεί ένα σύνθετο κοκτέιλ. Πράγματι, περιέχει περισσότερες από 2.500 χημικές ουσίες των οποίων οι συγκεντρώσεις διαφέρουν, ανάλογα με αρκετούς παράγοντες, όπως ο τρόπος που παρασκευάζονται οι κόκκοι το καφέ.

Οι επιδράσεις του καφές στην υγεία είναι ένα πεδίο που έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων εδώ και αρκετά χρόνια. Ένα ρόφημα που περιέχει τόσα πολλά ενεργά συστατικά και καταναλώνεται ευρέως, έχει προφανώς μεγάλη επίδραση στην υγεία του παγκοσμίου πληθυσμού.

Διάφορες έρευνες έχουν εξετάσει τα οφέλη και τους κινδύνους από την κατανάλωση του καφέ και έχουν καταλήξει ότι ο καφές μάλλον ωφελεί παρά επιβαρύνει την υγεία. Ωστόσο, αρκετά ερωτήματα παραμένουν ακόμα αναπάντητα.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση καφέ συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτου. Καθώς όλο και περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως, η θεωρία αυτή συγκεντρώνει συνεχώς μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με το CDC των ΗΠΑ, ο καρκίνος του προστάτου αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στους άνδρες. Αν υπάρχουν χημικά του καφέ που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου, τότε σίγουρα η υπόθεση αυτή πρέπει να διερευνηθεί περισσότερο.

Καφές και Καρκίνος του Προστάτου

Αρκετοί ερευνητές εξετάζουν πλέον περισσότερο τα συστατικά του καφέ για να διαπιστώσουν αν και πώς προστατεύουν από τον καρκίνο.

Προσφάτως, ερευνητές από την Ιαπωνία εξέτασαν ένα μεγάλο εύρος συστατικών του καφέ και τις επιδράσεις τους στον καρκίνο του προστάτη σε ποντίκια. Ειδικότερα, χρησιμοποίησαν κύτταρα ανθεκτικά σε ορισμένα τυπικά φάρμακα του καρκίνου, όπως το cabazitaxel.

Οι ερευνητές παρουσίασαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο European Association of Urology στη Βαρκελώνη. Το Δεκέμβριο του 2018, είχαν δημοσιεύσει την έρευνά τους στο επιστημονικό περιοδικό The Prostate.

Αρχικά, οι επιστήμονες εξέτασαν τις επιδράσεις 6 χημικών ουσιών που περιέχονται στον καφέ. Στη συνέχεια, επνεκτρώθηκαν περισσότερο σε δύο από αυτές, το kahweol acetate και το cafestol. Οι ουσίες αυτές είναι υδρογονάνθρακες που βρίσκονται φυσικά στον καφέ Arabica.

Στα αρχικά τους πειράματα, έδειξαν ότι όταν οι παραπάνω ουσίες προστεθούν σε κύτταρα καρκίνου του προστάτου στο εργαστήριο, επιβραδύνεται ο πολλαπλασιασμός των τελευταίων.

Στη συνέχεια, εξέτασαν αν συμβαίνει το ίδιο και σε κύτταρα καρκίνου του προστάτου που είχαν μεταμοσχευθεί σε ποντίκια. Συνολικά, χρησιμοποίησαν 16 ποντίκια. Από αυτά, 4 ήταν η ομάδα ελέγχου και δεν έλαβαν θεραπεία, 4 έλαβαν kahweol acetate, 4 έλαβαν cafestol και τα υπόλοιπα 4 έλαβαν και τις δύο ουσίες.

«Διαπιστώσαμε ότι οι δύο ουσίες μειώνουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων στα ποντίκια, ενώ ο συνδυασμός τους, οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη επιβράδυνση σε σχέση με τα ποντίκια που δεν έλαβαν θεραπεία», είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ Χιροάκι Ιβαμότο.

«Μετά από 11 ημέρες, τα ποντίκια που δεν είχαν λάβει θεραπεία είχαν 3.5 φορές μεγαλύτερα νεοπλάσματα, ενώ στα ποντίκια που είχαν λάβει και τις δύο ουσίες τα νεοπλάσματα είχαν αυξηθεί σε μέγεθος 1.5 φορές», συμπλήρωσε.

Χρειάζονται περισσότερες έρευνες

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες έκαναν τα πειράματά τους σε κύτταρα ποντικών. Επίσης, όπως εξηγούν, αυτή ήταν μία πιλοτική μελέτη. Θα χρειαστεί σίγουρα να γίνουν περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί αν οι δύο ουσίες που εξέτασαν είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές στους ανθρώπους.

Ωστόσο, οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι και ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με τα αρχικά αποτελέσματα.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι οι δύο ουσίες μπορούν να δράσουν στα νεοπλασματικά κύτταρα του προστάτου στις κατάλληλες συνθήκες», είπε ο Ιβαμότο.

Οι επιστήμονες ήδη σχεδιάζουν την επόμενη έρευνα και «προετοιμάζονται να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους σε ένα μεγαλύτερο δείγμα ποντικών και στη συνέχεια σε ανθρώπους».

Το γεγονός ότι η προετοιμασία μπορεί να αλλάξει τη χημική σύσταση του καφέ ανοίγει ένα ακόμα πεδίο έρευνας, καθώς δεν γνωρίζουμε αν μέσω αυτής μπορεί να αφαιρεθεί το kahewol acetate και το cafestol από τον καφέ που τελικά πίνουμε.

Αν και τα πρώτα ευρήματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

Όπως δήλωσε ο Δρ Ιβαμότο, «τα ευρήματά μας είναι συναρπαστικά, ωστόσο προς το παρόν δεν επαρκούν για να αλλάξουμε τις συνήθειές μας για τον καφέ. Ο καφές μπορεί να έχει τόσο θετικές όσο και αρνητικές επιδράσεις». Είναι αισιόδοξος ωστόσο ότι «αν τα ευρήματά μας επιβεβαιωθούν, θα έχουμε ίσως κάποια νέα όπλα για τη μάχη ενάντια στον ανθεκτικό καρκίνο του προστάτου».

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα