Διαταραχές του Ύπνου: Πώς Επηρεάζουν την Υγεία της Καρδιάς Μακροπρόθεσμα;

Οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να αυξήσουν την ηλικία του καρδιαγγειακού κατά 2-7 χρόνια, αυξάνοντας παράλληλα και τον κίνδυνο πρωίμου θανάτου, όπως υποστηρίζει μία νέα μεγάλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας.

Εξετάζοντας δεδομένα για περισσότερους από 300.000 εθελοντές από τη βάση UK Biobank, οι επιστήμονες της μελέτης αυτής παρατήρησαν ότι οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την καρδιαγγειακή υγεία με αρκετούς διαφορετικούς μηχανισμούς.

Μάλιστα, οι άνδρες με διαταραχές της αναπνοής κατά τον ύπνο έχαναν σχεδόν 7 χρόνια υγιούς καρδιακής λειτουργίας σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν τα παραπάνω προβλήματα. Σημαντικότερα, ακόμα και ηπιότερα προβλήματα του ύπνου, όπως η αϋπνία και η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνδέθηκαν με επιδείνωση της καρδιακής λειτουργίας.

«Οποιοσδήποτε έχει περάσει ορισμένα διαστήματα αϋπνίας γνωρίζει ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση αλλά και τη σωματική υγεία. Η έρευνά μας έδειξε ότι η χρόνιες διαταραχές του ύπνου μπορεί να επιβαρύνουν την καρδιακή υγεία στη μέση και την τρίτη ηλικία», αναφέρουν οι συγγραφείς της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Medicine.

«Σήμερα γνωρίζουμε ότι η υπνική άπνοια μπορεί να επηρεάσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, ωστόσο η έρευνά μας δείχνει ότι και άλλες διαταραχές του ύπνου μπορεί να έχουν αντίστοιχες επιδράσεις», τονίζουν οι συγγραφείς.

Μπορεί το Ροχαλητό να Επηρεάσει την Υγεία Μακροπρόθεσμα;

Για την εκτίμηση του ύπνου των εθελοντών, η επιστημονική ομάδα της μελέτης χρησιμοποίησε μία σύνθετη κλίμακα με διάφορα χαρακτηριστικά του ύπνου.

Συνδυάζοντας τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι εθελοντές σχετικά με τον ύπνο με τα κλινικά δεδομένα από τους γιατρούς στο διάστημα των δύο ετών πριν την έρευνα, οι επιστήμονες κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις διαγνώσεις των ασθενών αναφορικά με τις διαταραχές του ύπνου.

Στο επόμενο στάδιο, οι ερευνητές χώρισαν τους ασθενείς σε 3 ομάδες αναφορικά με τον ύπνο στην ηλικία των 40 ετών (κακός, μέτριος, καλός ύπνος) και ακολούθως συνέκριναν την υγεία των ασθενών στην τρίτη ηλικία.

Σχεδόν όλες οι διαταραχές του ύπνου συνδέθηκαν με χειρότερη υγεία του καρδιαγγειακού στην τρίτη ηλικία. Μάλιστα, όσο χειρότερος ήταν ο ύπνος των εθελοντών τόσο χειρότερη ήταν και η υγεία του καρδιαγγειακού αργότερα. Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι οι άνδρες είχαν περισσότερες αρνητικές επιδράσεις από τις διαταραχές του ύπνου.

Μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση της έρευνας ήταν ότι τόσο το ροχαλητό όσο και η δυσκολία στην έλευση του ύπνου συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο επιδείνωσης της καρδιαγγειακής υγείας.

«Ειδικά οι ασθενείς με υπνική άπνοια έχασαν περισσότερα από 7 χρόνια υγιούς καρδιαγγειακής ζωής σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν διαταραχές του ύπνου», εξήγησαν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Ο ύπνος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πτυχές της υγείας, ωστόσο σπάνια βρίσκεται στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος. Η έρευνά μας αναδεικνύει για ακόμα μία φορά τη σημαντικότητα του ύπνου στη διατήρηση της γενικότερης υγείας, σε συνδυασμό με την άσκηση και την υγιεινή διατροφή», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Kampus Production

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα