Μπορεί ο Περιορισμός της Μεθειονίνης στη Διατροφή να Επιβραδύνει τη Γήρανση;

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο επιστημονικό περιοδικό Aging εξέτασε πειραματόζωα με σκοπό να εξερευνήσει αν ο περιορισμός της μεθειονίνης στη διατροφή μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης.

Σήμερα είναι γνωστό ότι ο κίνδυνος παχυσαρκίας αυξάνεται με την ηλικία. Γνωρίζουμε επίσης ότι ο περιορισμός της κατανάλωσης μεθειονίνης επηρεάζει το μεταβολισμό των λιπιδίων και μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο παχυσαρκίας στα ποντίκια.

Η επιστήμονες της παρούσας μελέτης προέρχονται από το Πανεπιστήμιο του San Diego στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ καθώς και το Πανεπιστήμιο του Showa στην Ιαπωνία.

Τα ποντίκια που εξέτασαν στην παρούσα μελέτη (C57BL/6) χρησιμοποιούνται συχνά σε εργαστηριακά πειράματα και γνωρίζουμε ότι διπλασιάζουν το σωματικό τους βάρος από την 4η μέχρι την 48η εβδομάδα ζωής με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν παχυσαρκία. Ο στόχος της ομάδας ήταν να εξετάσει αν η χορήγηση βακτηρίων E. coli που παράγουν ανασυνδυασμένη μεθειονινάση ή ο περιορισμός της μεθειονίνης συνολικά στη διατροφή μπορεί να επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης στα παραπάνω ποντίκια.

«Στη μελέτη μας εξετάσαμε αν οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε μεθειονίνη μπορεί να επιβραδύνουν τη γήρανση και να αποτρέψουν την εμφάνιση παχυσαρκίας στα ποντίκια. Στη συνέχεια, θελήσαμε να εξερευνήσουμε αν μπορούμε να επιτύχουμε τον παραπάνω στόχο και με βακτήρια που παράγουν μεθειονινάση», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Για τα πειράματά τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν 15 αρσενικά ποντίκια ηλικίας 12-18 εβδομάδων τα οποία χώρισαν σε 3 ομάδες. Η πρώτη ομάδα έκανε κανονική διατροφή στην οποία ωστόσο είχαν προστεθεί βακτήρια E. coli που παράγουν μεθειονινάση. Η δεύτερη ομάδα έκανε διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε μεθειονίνη, ενώ η τρίτη ομάδα αποτέλεσε την ομάδα ελέγχου.

Στα ποντίκια των δύο πρώτων ομάδων παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του σωματικού βάρους μέσα σε μόλις 14 ημέρες. Μάλιστα, από τις αναλύσεις που έκαναν οι επιστήμονες διαπιστώθηκε ότι υπήρχε ανάστροφη σύνδεση ανάμεσα στα επίπεδα της μεθειονίνης και τη μείωση του σωματικού βάρους.

Αν και η απώλεια βάρους που επετεύχθη ήταν μεγαλύτερη στα ποντίκια που περιόρισαν την κατανάλωση μεθειονίνης σε σχέση με αυτά που έλαβαν βακτήρια που παράγουν μειθειονινάση, η επιστημονική ομάδα υποστήριξε ότι πιθανώς και οι δύο προσεγγίσεις έχουν χρησιμότητα στην απώλεια βάρους.

Το επόμενο βήμα είναι να επιβεβαιωθούν οι παρατηρήσεις της παρούσας μελέτης σε ανθρώπους εθελοντές. Αν οι ίδιες παρατηρήσεις επιβεβαιωθούν και στον άνθρωπο, τότε θα έχουμε μία νέα προσέγγιση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Φωτογραφία: Foodie Factor

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα