Μπορεί ο Καφές να Προστατεύσει από τον Καρκίνο του Ήπατος;

Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος, ενώ αντίθετα ο καφές και το τσάι μειώνουν τον παραπάνω κίνδυνο σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης από την Κίνα που χρησιμοποίησε την προσέγγιση της Μεντελικής τυχαιοποίησης.

Εξετάζοντας περισσότερους από 200.000 εθελοντές, οι επιστήμονες της μελέτης διαπίστωσαν ότι αυτοί που έπιναν τακτικά αλκοόλ είχαν 57% αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα. Αντίθετα, αυτοί που έπιναν καφέ είχαν 31% μειωμένο κίνδυνο, ενώ το ίδιο ισχύει και για το τσάι (89% μειωμένος κίνδυνος), το γάλα και το γιαούρτι (82% μειωμένος κίνδυνος), όπως ανέφεραν οι επιστήμονες στο περιοδικό Hepatology Communications.

«Από τα αποτελέσματα της μελέτης μας φαίνεται ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του ήπατος. Όλες οι προηγούμενες έρευνες που είχαν εξετάσει το σύνδεση της διατροφής με την συγκεκριμένη μορφή καρκίνου ήταν μελέτες παρατήρησης, επομένως δεν ήταν δυνατό να αποδείξουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος», αναφέρουν οι συγγραφείς.

«Η Μεντελική τυχαιοποίηση που χρησιμοποιήθηκε στην παρούσα μελέτη πρακτικά μπορεί να αποδείξει ότι συγκεκριμένη παράγοντες της διατροφής ενοχοποιούνται για την εμφάνιση καρκίνου του ήπατος», πρόσθεσαν.

Το πρώτο μεταβολικό προϊόν του αλκοόλ, η ακεταλδεΰδη, ενισχύει το οξειδωτικό στρες και προκαλεί μεταλλάξεις, με αποτέλεσμα να ενισχύει την καρκινογένεση στο ήπαρ, αναφέρουν οι συγγραφείς. Επιπλέον, σήμερα είναι γνωστό ότι η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει κίρρωση, η οποία εξελίσσεται συχνά σε καρκίνο του ήπατος.

Αντιθέτως, στο παρελθόν αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ο καφές μπορεί να προστατεύσει από την ηπατική ίνωση. Αντίστοιχα, οι προστατευτικές επιδράσεις από το γάλα και το γιαούρτι αποδίδονται στα ελεύθερα λιπαρά οξέα που αναστέλλουν την καρκινογένεση, αλλά και στη δέσμευση τοξικών χολικών οξέων από το ασβέστιο. Αρκετά γιαούρτια περιέχουν επίσης ωφέλιμα βακτήρια που προλαμβάνουν την καρκινογένεση και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Στο τσάι, οι πολυφαινόλες μπορεί να αποτρέψουν την εμφάνιση νεοπλασμάτων, προλαμβάνοντας παράλληλα τη μεθυλίωση του DNA και ενισχύοντας την καταστροφή των νεοπλασματικών κυττάρων.

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από τη βάση BioBank Japan στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 200.000 εθελοντές ηλικίας 20-89 ετών. Στους εθελοντές αυτούς, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα για διάφορες διατροφικές συνήθειες, μεταξύ των οποίων η κατανάλωση αλκοόλ, καφέ, τσαγιού, γάλακτος και γιαουρτιού.

Συνολικά στη μελέτη καταγράφηκαν 1.866 περιστατικά ηπατοκυτταρικού καρκινώματος (1.384 άνδρες, 482 γυναίκες, μέση ηλικία 68), τα οποία αντιστοιχήθηκαν με μία ομάδα ελέγχου 195.745 εθελοντών με παρόμοια χαρακτηριστικά.

Ένας περιορισμός της μελέτης ήταν ότι ο αριθμός των περιστατικών καρκίνου του ήπατος ήταν σχετικά χαμηλός. Επιπλέον, ο πληθυσμός που εξετάστηκε προέρχεται από την Ανατολική Ασία, επομένως οι παρατηρήσεις της μελέτης ίσως δεν αφορούν άλλους πληθυσμούς.

Φωτογραφία: Decha Huayyai

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα